Menu Close

Αναρτήσεις

Φιλοσοφία στα σχολεία. Πώς διδάσκεται η σκέψη;

Της Δρος Έλσας Νικολαΐδου

Όταν πήγαινα σχολείο, τη δεκαετία του ‘80 το μάθημα της Φιλοσοφίας ήταν υποχρεωτικό στο Λύκειο. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους υπόλοιπους, αλλά για εμένα τουλάχιστον ήταν το χειρότερό μου. Και όχι. Δεν ήμουν αδιάφορη μαθήτρια. Το αντίθετο. Διάβαζα πολλή λογοτεχνία, ακόμη και ποίηση, πήγαινα θέατρο και κινηματογράφο, μου άρεσε η Τέχνη και γενικότερα έδειχνα ένα υγιές ενδιαφέρον να γνωρίσω τον κόσμο. Όμως η Φιλοσοφία ήταν πολύ βαρετό μάθημα. Και αυτό γιατί προφανώς και η καθηγήτρια που μας τη δίδασκε είχε την ίδια γνώμη (κι ας μην το παραδεχόταν).

Στο Πανεπιστήμιο τα ίδια. Οι περισσότεροι Καθηγητές θεωρούσαν ότι έπρεπε να αποστηθίζουμε κείμενα και θεωρίες (πολλά από τα μαθήματά μας βασίζονταν στην αποστήθιση θεωριών και σχολών) και αυτό ήταν και το ζητούμενο στις εξετάσεις. Η κριτική σκέψη, που είναι και το βαρύ πυροβολικό της Φιλοσοφίας, απουσίαζε παντελώς. Φυσικά οι λαμπρές εξαιρέσεις ήταν εκείνες που μου άνοιξαν τους ορίζοντες, με αποτέλεσμα στο τελευταίο έτος να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Και το έκανα.

Σήμερα διδάσκω Φιλοσοφία σε ιδιωτικό σχολείο, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά είχε σε εμένα. Στο σχολείο μου είναι το αγαπημένο μάθημα των παιδιών, από τα εξάχρονα έως τους εφήβους. Τα παιδιά δεν φοβούνται τη Φιλοσοφία, αλλά την αναζητούν. Και μάλιστα μερικοί την βρίσκουν ξανά μπροστά τους, στα Πανεπιστήμια που σπουδάζουν, και μου στέλνουν ενθουσιώδη μηνύματα. Όπως η Κωνσταντίνα η οποία σπουδάζει Βιολογία στο Warwick, και διδάσκεται Αριστοτέλη. Ή ο Νικόλας (ο οποίος σπουδάζει με υποτροφία στον Αθλητισμό) στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του οποίου το μάθημα του Στωικισμού είναι υποχρεωτικό. Και άλλα πολλά.

Ήμουν από τους τυχερούς (αν μου επιτρέπει ο Αριστοτέλης να χρησιμοποιήσω την τύχη ως αίτιο των γεγονότων) και το σχολείο μου, όντας ιδιωτικό, έκανε τη διαφορά και περιέλαβε το μάθημα της Φιλοσοφίας στο αναλυτικό του πρόγραμμα. Τα οφέλη της διδασκαλίας του μαθήματος είναι τόσο πολλά και μπορεί εύκολα κάποιος να τα βρει έπειτα από αναζήτηση στο διαδίκτυο. Εξάλλου, στα καλύτερα σχολεία και Πανεπιστήμια στο εξωτερικό η Φιλοσοφία αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα. Όχι όμως στην Ελλάδα (ούτε στην Κύπρο) όπου υπάρχει και το επιπλέον πλεονέκτημα της γλώσσας.

Ήρθε η ώρα για να ξαναμπεί η Φιλοσοφία ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου; Η απάντηση είναι θετική υπό προϋποθέσεις. Αν πρόκειται να τη διδάξουν άτομα που δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία, όχι. Αν όμως υπάρξει η σωστή κατάρτιση των εκπαιδευτικών, ναι. Και έτσι θα ξαναβρεί τη θέση της στο αναλυτικό πρόγραμμα προς όφελος όλων.

Δρ Έλσα Νικολαΐδου διδάσκει Φιλοσοφία στο ιδιωτικό σχολείο Med High.)
Posted in Κοινωνικά, Παιδείας Βήμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *