Menu Close

Αναρτήσεις

Όταν κόψουμε τις αλυσίδες της σκλαβιάς

8 Απριλίου 2021

Καρέκλες και αξιώματα σε αυτή την τάξη πραγμάτων της κατοχής σημαίνουν σκλαβιά. Διότι υπάρχει σκλαβιά εδώ. Σκλαβιά στην Άγκυρα. Αν είναι σώφρων κάποιος, δένεται και η σωφροσύνη σε εκείνη την καρέκλα που κάθεται ο άνδρας. Αν επρόκειτο να ωφελήσει σε κάτι, δεν ωφελεί. Τον μετατρέπει σε δούλο η επίσημη ταυτότητα που αποκτά. Τον βάζει σε ένα πλαίσιο με καθορισμένα όρια. Το πλαίσιο αυτό είναι το πλαίσιο που χαράζει ο κατακτητής που διοικεί εδώ. Ο κάτοχος της καρέκλας δεν μπορεί να βγει εκτός αυτού του πλαισίου. Άλλωστε πολλές φορές γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι δεν μπορεί να βγει. Είδαμε πολλούς πολιτικούς. Ήταν σαν λιοντάρια προτού καθίσουν σε εκείνη την ευλογημένη καρέκλα. Μετατράπηκαν σε αρνιά αφότου κάθισαν. Κάποιοι από εκείνους έγιναν πρόβατα. Και κάποιοι αλεπούδες. Είδαμε ακόμα και κάποιους που έγιναν σκορπιοί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος το βράδυ που έχασε τις εκλογές είπε «τερματίζω την 45χρονη πολιτική μου ζωή», σίγουρα το είχε πει αυτό από παράπονο και πικρία προς την κοινότητα. Ήταν λάθος. Νομίζω το κατάλαβε και εκείνος αργότερα. Τώρα μιλά. Λέει σωστά πράγματα. Προβαίνει σε σοβαρές προειδοποιήσεις. Όμως, δεν αναφέρεται ως «πρόεδρος της δημοκρατίας» πλέον, αναφέρεται ως «ο 4ος πρόεδρος της δημοκρατίας». Έπρεπε να πει αυτά που λέει τώρα όταν καθόταν σε εκείνο το αξίωμα. Τότε θα είχε πραγματική επίδραση. Όμως, όπως βλέπετε, και εκείνος έσπασε τις αλυσίδες της σκλαβιάς μόνο αφότου έφυγε από αυτό το αξίωμα. Απελευθερώθηκε. Πλέον μπορεί να βγαίνει εκτός εκείνου του πλαισίου. Μιλάει άνετα και λέει την άποψή του. Λέει αυτά που δεν μπορεί να πει η ανήμπορη αντιπολίτευση στη βουλή. Γι’ αυτό να μην λυπούνται πλέον όσοι λυπήθηκαν για εκείνον ότι έχασε τις εκλογές. Ο Ακιντζί έχασε μια καρέκλα. Η κοινότητα κέρδισε έναν άνδρα.

Είπε το εξής χθες ο Ακιντζί, ο οποίος τονίζει ιδιαίτερα την προσάρτηση και εκφράζει τις ανησυχίες του πάνω σε αυτό το θέμα σε τηλεοπτικές εκπομπές που συμμετέχει: «Θα υλοποιηθεί μια πολιτική χωρίς όνομα για μετατροπή σε επαρχία και όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη μια προσάρτηση με όνομα». Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η προειδοποίηση του Ακιντζί. Κάθισε πέντε χρόνια στο υψηλότερο αξίωμα αυτής της κοινότητας. Πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από εμάς, τους ευρισκόμενους στην Άγκυρα. Όμως, όπως είπα, μακάρι να έκανε αυτή την προειδοποίηση όταν ήταν στο προεδρικό μέγαρο. Η Άγκυρα δεν είναι πρόσφατα που καταβλήθηκε από την υστερία της προσάρτησης. Δηλαδή δεν είναι κάτι το νέο αυτό. Ο Ακιντζί θα μπορούσε να το πει και τότε. Ίσως, να ξεσπούσε χαλασμός. Αν ξεσπούσε χαλασμός, ας ξεσπούσε. Δυστυχώς, όταν ήταν στο προεδρικό μέγαρο είπε κάτι άλλο, το οποίο δεν έπρεπε να είχε πει καθόλου. «Η Τουρκία είναι το μόνο λιμάνι να καταφύγουμε», είπε. Και αυτό του το υπενθυμίζουν συχνά εκείνοι που δεν μπορούν να τον χωνέψουν. Και εκείνοι που το θυμίζουν μακάρι να έμπηγαν τη σακοράφα πρώτα στον εαυτό τους και ύστερα τη βελόνα στους άλλους. Εκείνοι ακόμα δεν μπόρεσαν να πουν όσα μπορεί να λέει ο Ακιντζί.

Τι άλλο λέει ο Ακιντζί; «Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία! Υπάρχει καθεστώς ενός και μόνου ανδρός»! Δηλαδή υπάρχει δικτατορία. Ποιος είναι ο ένας και μόνος άνδρας στον οποίο αναφέρθηκε; Ο Ταγίπ Ερντογάν! Πρώτη φορά τάσσεται απέναντι στον Ερντογάν ευθέως. Και αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι έσπασε την αλυσίδα της σκλαβιάς. Όταν ήταν στο προεδρικό μέγαρο δεν επέκρινε καθόλου το καθεστώς στην Τουρκία. Δεν είπε έστω και μία κουβέντα για τον Ερντογάν. Επιπλέον, έλεγε συνεχώς ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε τη λύση στην Κύπρο και κατηγορούσε μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση. Αλλά κοιτάξτε. Η Τουρκία ζητά δύο κράτη στο νησί. Αυτό είναι που υποστηρίζει τη λύση; Το ζήτημα των δύο κρατών δεν είναι κάτι το νέο, όπως και η προσάρτηση. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν υπήρχε κατά την περίοδο του Ακιντζί. Πάντα υπήρχε και αυτό. Έστω και αν δεν το ανέφεραν ανοικτά, αυτό ήταν που επιθυμούσαν. Τώρα βγήκε μπροστά και αυτό στον δρόμο προς την προσάρτηση. Ο Ακιντζί λέει και ότι «αν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση, είναι γνωστό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα». Ναι, είναι γνωστό. Εμείς θα χάσουμε. Εκείνοι θα κερδίσουν! Δεν χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να το προβλέψει αυτό. Ακόμα και το κυπριακό γαϊδούρι το κατάλαβε και άρχισε να γκαρίζει διαφορετικά. Εσείς ακόμα δεν το καταλάβατε;

Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *