Menu Close

Αναρτήσεις

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω

 

Εξηγώντας την επιτυχία της χώρας της στη διαχείριση της πανδημίας, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, εξήγησε κάποια στιγμή πως βασικός παράγοντας είναι η επικοινωνία με τους πολίτες. Πώς μεταφέρεις το μήνυμα για να είσαι πειστικός. 

Σε αυτό το θέμα, αποτύχαμε παντελώς. Ένα χρόνο και κάτι μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμη το ψάχνουμε και τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Ξεκινήσαμε καλά με το τηλεοπτικό δελτίο των έξι, στα πρότυπα της πετυχημένης τότε συνταγής της Ελλάδας με τον Σωτήρη Τσιόδρα (με λίγη επιστήμη και λίγη ανθρώπινη, συναισθηματική, προσέγγιση) κι έπειτα άρχισε η παρέλαση επιστημόνων και γραφειοκρατών και ο πλουραλισμός των απόψεων λες και πρόκειται περί ακαδημαϊκής συζήτησης.

Χθες, ενώ αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωνε πως το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων και πως σύντομα θα ξεκαθαρίσει το θέμα κι ενώ η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωνε πως το θέμα παρακολουθείται, την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας απλοποιούσε το ζήτημα δηλώνοντας πως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και απέκλειε το ενδεχόμενο απόσυρσης του εν λόγω σκευάσματος. «Οι αριθμοί των παρενεργειών ανά τον κόσμο είναι τόσο μηδαμινοί που δεν πρόκειται να αποσυρθεί», δήλωνε σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Σε παρατήρηση, μάλιστα, πως η Γερμανία πλέον το χορηγεί μόνο σε άτομα άνω των 60, άφησε αιχμές για πολιτικά παιχνίδια και οικονομικά συμφέροντα. «Η Γερμανία διαθέτει τεράστιες βιομηχανίες, που εργοδοτούν εκατομμύρια κόσμο».

Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια και να συζητούνται στα καφενεία τώρα που λειτούργησαν ξανά. Ωστόσο, όταν η μια μετά την άλλη οι χώρες κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο κι όταν ακόμα και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνδέει περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό που εισπράττουμε ως πολίτες με τον τρόπο που το υπουργείο Υγείας και οι εκπρόσωποί του επικοινωνούν μαζί μας είναι ένα πείσμα. Ότι σημασία έχει να προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να δηλώνουμε αριθμούς οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται και από τους τουριστικούς πράκτορες.

Όταν η εκπρόσωπος λέει πως «ορισμένα φάρμακα βλάπτουν ορισμένους ανθρώπους ενώ άλλους τους ωφελούν» και «έχεις μια ζυγαριά και βάζεις από τη μια τα οφέλη και από την άλλη τους κινδύνους», αναμένει πως οι πολίτες δεν θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους ζυγαριά; Γιατί ο καθένας να δεχτεί πως θα είναι αυτοβούλως η παράπλευρη απώλεια της ιστορίας;

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *