Menu Close

Αναρτήσεις

Φρανκενστάιν τζούνιορ – Πρόσφυγες στον τόπο μας, αλλά και εντός του κρανίου μας

Φιλελεύθερα, 22.8.2021

Οι εικόνες προσφύγων που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, στα τηλεοπτικά δελτία και στον Τύπο, μας φαίνονταν σαν βγαλμένες από κάποια ταινία καταστροφής ή ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ· πράγματα που συνέβαιναν κάπου πολύ μακριά, είτε δεν ήταν εντελώς πραγματικά. Η απόγνωση και η αγωνία του πρόσφυγα δεν μας αφορούσε άμεσα – ακόμα και όσοι έχουν μνήμες από τον πόλεμο και την προσφυγιά του 1974, τις έχουν απωθήσει στις περισσότερες περιπτώσεις στα βάθη του μυαλού τους. Και οι τελευταίες εικόνες φρίκης από το Αφγανιστάν, όπου πανικόβλητοι άνθρωποι σκαρφαλωμένοι σε αεροπλάνα προσπαθούν όπως-όπως να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, ώς κι αυτές μοιάζουν σαν από ταινία μυθοπλασίας. Ώσπου οι πυρκαγιές τις έκαναν ζοφερή πραγματικότητα: Συμβαίνει πια και εδώ, ανάμεσά μας.

Όταν η φωτιά καίει όχι μόνο το δάσος αλλά το σπίτι σου, ολόκληρο το χωριό σου, είναι πόλεμος· εισβολή και κατοχή από έναν ανελέητο εχθρό ο οποίος δεν άφησε όρθιο τίποτα. Ξαφνικά ο άνθρωπος είναι πρόσφυγας στον τόπο του· έχει χάσει όχι μόνο το σπίτι του, αλλά και τα μέσα για να συντηρηθεί. Να το χτίσει ξανά – πού; Στα αποκαΐδια; Τα χωράφια του κάρβουνο, το μαγαζί του, ο τόπος όπου εργαζόταν… Οι κυβερνήσεις είναι αμήχανες, δεν υπάρχουν γνωστές έτοιμες λύσεις. Ο Μητσοτάκης συνιστά… ψυχραιμία και μιλά για αναδάσωση· ούτε μόνο για δάση πρόκειται, ούτε και εφαρμόζεται τέτοια λύση. Την επομένη, μάλιστα, δημοσιεύτηκε απόφαση με την οποία ακυρώνεται –λόγω πλάνης!– προηγούμενη (του 2012) για αναδάσωση στην Κρήτη. Κατά τα άλλα, το σύστημα τηλεπισκόπησης κατέγραψε 980 μεταβολές από το 2010 ώς το 2019: Όχι μόνο δεν αναδασώνουν, αλλά τσιμεντώνουν.

Μέσα σ’ όλα, έχουμε και τους περίεργους συνωμοσιολόγους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δ. Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής ΒΙΑΝΕΞ (και του Παναθηναϊκού): Καταγγέλλει, σε μια παραληρηματική ανάρτησή του, «τη χοντρή κομπίνα που παίζεται με την αναδάσωση», με υβριδικά δέντρα «με μπόλι», τα οποία είναι «πατενταρισμένα» και «πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα σε εταιρείες όπως η B*@yer και η Syn*G*ent@», όπως γράφει (το μπόλι-εμβόλιο πανταχού παρόν). Φυσικά, τα δέντρα ούτως ή άλλως έχουν κλώνους, τώρα όμως θα έχουμε και δέντρα-κλώνους – «ζούμε τον πόλεμο των κλώνων», αναφωνεί ο Γιαννακόπουλος. Θα γεμίσουμε τα δάση μας δέντρα με μπόλι, υβριδικά και «πατενταρισμένα, όχι γόνους της ελληνικής φύσης». Δέντρα Φρανκενστάιν, δηλαδή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο κλίμα, αλλά και στο «μικροκλίμα» εντός του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως διαπιστώνουμε με κάθε ευκαιρία. Δεν μας φτάνει που γινόμαστε σιγά-σιγά πρόσφυγες εντός τόπου, κοντεύουμε να γίνουμε (κάποιοι καθώς φαίνεται το… πέτυχαν) να γίνουμε και πρόσφυγες εντός του κρανίου μας. «Μην ανοίγετε τα ερκοντήσιον», γράφει κάποιος: «Την ώρα που οι λαοί αρνούνται το εμβόλιο, ξεκινάνε οι καύσωνες ή τα κρύα. Τυχαίο; Όχι βέβαια». Δεν αντέχω να επαναλάβω όλα όσα γράφει, πάντως, με δυο λόγια, το «ερκοντήσιον» παράγει ηλεκτρομαγνητικό κύκλωμα το οποίο φορτίζει το σώμα μας, γινόμαστε πομποί και δέκτες 5G και έτσι δεν χρειάζονται «τσιπάκια που λένε οι ψεκασμένοι», αφού οι πληροφορίες που περιέχει το «μπόλι» μεταφέρονται απλά και ανώδυνα, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς.

Παρών, βεβαίως, και ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο μονοθεματικός τραγουδιστής με τις μανίες του: «Τι όμορφη και ψυχωφελής ευχή η “Καλή Παναγία” αλήθεια! Είναι ελάχιστα γνωστό ότι υπάρχει βεβαίως και η κακή Παναγία. Όταν είναι ώρα να εξομολογηθεί ένας πιστός έρχονται στον ύπνο οι δύο Παναγιές, η καλή Παναγία εκπέμπει γλυκύτητα με το μωρό Χριστό στην αγκαλιά της ενώ η κακή Παναγία κρατάει βαριοπούλα απειλώντας να σου σπάσει τα πόδια. Αποτέλεσμα είναι ο πιστός να σπάσει ευκολότερα και να εξομολογηθεί τα πάντα. Υπάρχει τέλος και η μέτρια Παναγία που πραγματικά δεν αξίζει καν να αναφερθεί. Καλή Παναγία να έχουμε». Και περί ιατρικής: «Κλείστε τις ιατρικές σχολές και ανοίξτε Θεολογικές, ανοίξτε μοναστήρια, ανοίξτε τα κατηχητικά. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους χειρουργούς καρδιάς, ανάγκη για χειρουργούς ψυχής έχουμε. Πέτρος, 2019 μ.Χ.» Εσωτερικοί πρόσφυγες όλοι, σας λέω· βοήθειά μας!

Χρήστος Αρβανίτης   
chrarv@phileleftheros.com

Posted in Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *