Menu Close

Αναρτήσεις

Το μόνο και μεγάλο στοίχημα της Λευκωσίας

Το μόνο και μεγάλο στοίχημα της Λευκωσίας
05 Σεπτεμβρίου 2021, Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει. Στο νησί υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα, το οποίο προκλήθηκε πρωτίστως από τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή. Μια κίνηση που βαθμηδόν οδηγεί στην εδραίωση των τετελεσμένων και εξουδετερώνει τις προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Οι τουρκικές μεθοδεύσεις επιβολής των πολιτικών της συνδέονται με την επιμονή της Άγκυρας για λύση δύο κρατών. Είναι προφανές πως όλες οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας παραπέμπουν σε ένα πλαίσιο πολιτικών που απώτερο στόχο έχουν τον στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Είτε με συμφωνία είτε χωρίς, αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας και αυτές τις επιδιώξεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μέσα σε δυσκολίες και προβλήματα, οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και αποφασιστικότητα για υλοποίησή του. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα σήμερα.

ΤΟ Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και, όπως προκύπτει τόσο από τις πληροφορίες όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις μετά τη σύνοδο, αποτέλεσμα δεν προέκυψε. Μάλιστα φαίνεται πως οι συζητήσεις διεξήχθηκαν σε υψηλούς τόνους. Η ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων είναι αναμενόμενη και φυσιολογική. Το ζητούμενο ωστόσο, υπό τα δεδομένα που διαμορφώνονται, είναι να εξευρεθεί διέξοδος. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν συνθήκες με απώτερο στόχο να αποτραπούν τα επεκτατικά σχέδια και οι μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης. Αυτό δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί. Το σίγουρο είναι πως, κι εάν ακόμη έχουν συζητηθεί αυτά, αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

ΟΙ συζητήσεις αναλώθηκαν γύρω από τη γνωστή δήλωση του Προέδρου για επάνοδο στο Σύνταγμα του ’60. Ένα ζήτημα που προφανώς δεν είναι επί της ουσίας υπαρκτό. Ειπώθηκε κάτι και αντί να δοθούν οι σωστές διευκρινίσεις, αφέθηκε το θέμα να διαιωνίζεται. Εάν είναι δυνατό να ασχολούμαστε τόσες μέρες με ένα μη θέμα! Να ασχολούμαστε με ερμηνείες, αντί να καθοριστεί μια τακτική, που θα οδηγεί στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Αλλά για να γίνει τούτο θα πρέπει αυτός να είναι ο στόχος. Ο μοναδικός στόχος και όχι «συμβιβασμοί», που νομιμοποιούν τα κατοχικά δεδομένα.

ΤΗΝ ίδια ώρα, στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, έγινε και ενημέρωση για μεθοδεύσεις του Λονδίνου. Για τις διάφορες ιδέες του προωθεί το Φόρεϊν Όφις, οι οποίες με απλή ανάγνωση παραπέμπουν στις τουρκικές επιδιώξεις. Είμαστε της άποψης, την οποία έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, πως θα πρέπει να αντιδράσουμε με τρόπο που το Λονδίνο να αντιληφθεί ότι, εάν συνεχίσει στην ίδια γραμμή, θα έχει κόστος. Και το κόστος αφορά στην παρουσία του στο νησί. Για μια ακόμη φορά θα αναφέρουμε πως πρέπει να ανοίξει θέμα Βάσεων. Δεν είμαστε εναντίον της Βρετανίας. Αντίθετα. Αντιδρούμε, όμως, σε μεθοδεύσεις, που λειτουργούν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο κι αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουν στο Φόρεϊν Όφις.

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και των εθνικών προκλήσεων. Να συζητηθεί, επιτέλους, μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων, με μόνο στόχο την απελευθέρωση.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *