Menu Close

Αναρτήσεις

Συλλαλητήριο και ομαδικό πικνίκ στο Βαρώσι


09/11/2020

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Φοβάστε. Φοβάστε πολύ. Επειδή φοβάστε προσποιείστε τον πεθαμένο. Μπήκε κλέφτης στο σπίτι σας. Γυρίζει με ένα μαχαίρι στο χέρι. Δεν κοιμάστε. Προσποιείστε ότι κοιμάστε, ότι δεν τον έχετε αντιληφθεί. Αν επιχειρήσετε να πεταχτείτε από το κρεβάτι και να αντισταθείτε, φοβάστε ότι θα σας μαχαιρώσει, ίσως και ότι θα σας τρυπήσει την καρδιά. Ο κλέφτης μαζεύει ό,τι βρει και φεύγει. Δεν σας νοιάζει ό,τι και αν πάρει και φύγει. Παρηγοριέστε λέγοντας «αρκεί να μην βλάψει τη ζωή μου». Ιδού, έτσι χάθηκε και η πατρίδα μας κάτω από τα πόδια μας. Λέγοντας «να μην βλαφθεί η ζωή μας». Και αυτό να γίνει μάθημα στον αγαπητό φίλο μου ο οποίος όποτε του τηλεφωνήσω με ρωτάει «επανάσταση, υπάρχει επανάσταση;»!

Φοβάστε. Φοβάστε πολύ. Φοβάστε γνωρίζοντας ότι το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Θα κάνετε συλλαλητήριο. Όμως, το κάνετε σάμπως και φοβάστε μην διαπράξετε αδίκημα. Φοβάστε τα πλακάτ. Δεν θέλετε να γραφτεί τίποτα για το οποίο δεν είστε ενήμεροι σε αυτά τα πλακάτ. Δεν πρέπει να γραφτεί τίποτα που θα θυμώσει τους κρατούντες, το καθεστώς! Για παράδειγμα, δεν πρέπει να γραφτεί «κάτω τα χέρια σου από πάνω μας Άγκυρα». Καθόλου δεν πρέπει να γραφτεί «ούτε το πακέτο σου, ούτε τα χρήματά σου, ούτε τους υπαλλήλους σου θέλουμε Άγκυρα»! «Αϊσέ γύρνα σπίτι σου!» Ούτε αυτό να υπάρχει! «Απελευθερωθείτε από τον απελευθερωτή». Ούτε αυτό! Φοβάστε. Επειδή φοβάστε δεν συγκεντρώνεστε μπροστά στην πρεσβεία. Παρεκκλίνετε σε παράπλευρους δρόμους για να μην περάστε μπροστά από την πρεσβεία, δηλαδή το κυβερνείο. Ονομάσατε την εκδήλωσή σας εκδήλωση «δημοκρατίας και βούλησης». Ποια δημοκρατία; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε υπό κατοχή; Για ποια δημοκρατία και βούληση μιλάτε σε μια χώρα υπό κατοχή; Υπάρχει μια τέτοια χώρα στην ιστορία; Μήπως υπήρχε στη γαλλική Αλγερία; Στη γερμανική Γαλλία; Στην αγγλική Υεμένη; Ή μήπως στην αγγλική Κύπρο; Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν υπήρχε και υπάρχει τώρα στην Κύπρο του Ταγίπ Ερντογάν; Κάνετε συλλαλητήριο λέγοντας ότι η δημοκρατία πληγώθηκε; Πώς πληγώνεται κάτι το οποίο δεν υπάρχει; Δεν έχει στόμα! Δεν έχει αφτιά! Δεν έχει μάτια! Δεν έχει στομάχι, δεν έχει πνεύμονες! Εκδίδετε ένα ανακοινωθέν. Αλλά στο ανακοινωθέν σας δεν υπάρχει καν η λέξη «κατοχή»! Η χώρα σας χάνεται κάτω από τα πόδια σας. Κάθε γωνιά της έχει ντε φάκτο κατακτηθεί. Αφανίζεστε καθημερινά όλο και πιο πολύ. Και ακόμα μιλάτε για δημοκρατία και βούληση; Ποιος κατακτητής μέχρι σήμερα έδωσε αυτή την ελευθερία στον λαό φοβούμενος μια τέτοια αθώα πορεία, και τέτοια αθώα πλακάτ; Εκείνοι κάνουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα. Επιδεικτικά. Ένα πλήγμα στον Ακιντζί. Ένα πλήγμα στον πρόεδρο του κόμματος. Δεν υπάρχει ντροπή, συστολή, απόκρυψη! Γιατί σκεπάζετε εσείς αυτά που εκείνοι κάνουν επιδεικτικά; Αυτό το συλλαλητήριο δεν έπρεπε να ήταν εναντίον των παρεμβάσεων, αλλά απευθείας εναντίον της κατοχής. Δεν γίνεται χωρίς να αλλάξουμε με την «κατοχή» την εικόνα της «απελευθέρωσης» που δημιούργησαν για εμάς στον κόσμο, χωρίς να γκρεμίσουμε εκείνη την εικόνα. Κάνετε την εικόνα των ψαριών σε ένα ενυδρείο. Δεν είναι η εικόνα της ευτυχίας! Δεν είναι η εικόνα της απελευθέρωσης από την κατοχή.

Φοβάστε. Κάνατε την τελευταία σας πορεία πριν από δύο χρόνια. Κάτω από βροχή. Ήταν μια πορεία με ομπρέλες. Τέσσερις μέρες αφότου λιντσαρίστηκε και λιθοβολήθηκε αυτή η εφημερίδα. Πάλι μια πορεία δημοκρατίας. Όμως, φοβηθήκατε να περάσετε μπροστά από την εφημερίδα που λιθοβολήθηκε. Δεν μας επιτρέψατε καν να βγούμε στη σκηνή για να χαιρετίσουμε αυτό τον κόσμο που μας παρείχε στήριξη. Άλλωστε δεν γυρίσατε το πρόσωπό σας προς την εφημερίδα. Την πλάτη σας της γυρίσατε. Και καταφέρατε να ολοκληρώσετε το συλλαλητήριο χωρίς να αναφερθείτε καθόλου στο επεισόδιο του λιντσαρίσματος που είχε συμβεί πριν από μερικές μέρες. Συγκαλύψατε τα πάντα. Τα συγκαλύψατε αποφεύγοντας να κάνετε καν αναφορά στο όνομα του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μας είχε στοχοποιήσει.

Δεν έμεινε δύναμη σε αυτή την κοινότητα να αντέξει περισσότερη απογοήτευση. Το ζήτημα είναι ζήτημα ύπαρξης και αφανισμού. Ο άνθρωπος φέρνει από την Άγκυρα και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Για πείσμα μας λέει «θα κάνουμε ομαδικό πικνίκ στο Βαρώσι». Κάντε ένα συλλαλητήριο σωστά σαν άνθρωποι. Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε!

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *