Menu Close

Αναρτήσεις

Δύσκολα χρόνια για τον Ερντογάν


11/11/2020

Του Σενερ Λεβέντ

Αποκαλύφθηκαν αμέσως όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Όλοι τον συγχάρηκαν, αλλά εκείνοι ακόμα να τον συγχαρούν. Ποιοι; Η Ρωσία, η Τουρκία, η Βόρειος Κορέα, η Κίνα. Χώρες που όλες διοικούνται με δικτατορίες. Άρα αυτό το αποτέλεσμα δεν άρεσε στους δικτάτορες. Άρα ήταν καλά με τον Τραμπ. Αφού δεν άρεσε σε αυτούς, πρέπει να υπάρχει κάτι καλό σε αυτό το αποτέλεσμα. Κατά την προσεχή περίοδο σίγουρα η Τουρκία θα μετακινηθεί πιο πολύ προς την Ανατολή. Θα πλησιάσει πιο πολύ στη Ρωσία. Ο Ερντογάν θα ακουμπήσει πιο πολύ την πλάτη του στον Πούτιν, του οποίου είναι δημιούργημα. Λέω ότι είναι δημιούργημα του Πούτιν, διότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, προσπάθησε πολύ για να τον συγχωρήσει ο Πούτιν. Πήγε στη Μόσχα. Ζήτησε συγγνώμη από τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ακόμα δεν είναι γνωστό τι απέσπασε ο Πούτιν για να τον συγχωρέσει. Αλλά αν κοιτάξει κανείς όσα συμβαίνουν, είναι φανερό ότι απέσπασε πολλά. Έκοψε τον δρόμο του στη Συρία. Στάθηκε απέναντί του στη Λιβύη. Και όταν ο Ερντογάν δεν άκουσε αυτά που του έλεγε, τον άφησε να περιμένει στην πόρτα κατά την υποδοχή του στο Κρεμλίνο.

Χάρις στη στενή προσωπική φιλία που ο Ταγίπ Ερντογάν έκτισε με τους Πούτιν και Τραμπ, κατάφερε να περνά καλά με τη Ρωσία και την Αμερική. Η Αμερική δεν είπε και πολλά πράγματα ακόμα και όταν αγόρασε τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Δεν μπόρεσε να πει τίποτα και για τη συνεργασία που έκανε η Τουρκία με τη Ρωσία και το Ιράν στο θέμα της Συρίας. Προχώρησε πιο πολύ ο Ερντογάν, ο οποίος είδε πως πανικοβάλλεται η Δύση για να μην τον αφήσει να τον αρπάξει η Ρωσία. Είπε για τους δυτικούς ηγέτες ό,τι του κατέβαινε. Τους πρόσβαλε. Ακόμα και οι βρισιές του έγιναν δεχτές με ανοχή. Αναγκάστηκαν να υποκύψουν στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Ειδικά στο θέμα των μεταναστών. Τον νοίκιασαν για να μην αφήσει τους μετανάστες να πλησιάσουν στις πόρτες τους. Του έδωσαν χρήματα. Αλλά δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από τις, από καιρούς εις καιρό, απειλές του ότι «θα ανοίξω τις πόρτες».

Όπως δεν είναι ικανοποιημένος ο Ταγίπ Ερντογάν με την αποχώρηση του Τραμπ, το ίδιο λυπήθηκε και το μέτωπο των οπαδών των δύο κρατών και των πατριδοκάπηλων στην Κύπρο. Αποκαλούν τον Μπάιντεν «Μπαϊντενόπουλος». Γράφουν ότι «είναι η κόρη οφθαλμών και ο μονάκριβος φίλος του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας και της Αρμενίας». Το γράφουν, αλλά δεν μπορούν να πάνε κόντρα με την Αμερική. Η Τουρκία άρχισε να βιώνει δονήσεις από τώρα. Προτού καν αναλάβει καθήκοντα ο Μπάιντεν, παραιτήθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν, υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊρακ. Θέλοντας και μη, ο Ερντογάν υποχρεούται να περνάει καλά με την Αμερική. Δεν είναι υπερδύναμη. Τα χέρια του είναι δεμένα. Δεν τον σώζει η στήριξη του Πούτιν. Η Ευρώπη, η οποία πήρε μια ανάσα ανακούφισης μετά την έλευση του Μπάιντεν, μπορεί να σκληρύνει τη στάση της έναντι του Ερντογάν τώρα. Αν δεν μπορούσαν να πουν και πολλά για τις ενέργειες του Ερντογάν μέχρι τώρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από τις φτερούγες του Τραμπ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο ηγέτης με τον οποίο μιλούσε πιο πολύ απ’ όλους ο Τραμπ, ο οποίος είχε δώσει οδηγία στη γραμματέα του για να τον συνδέει οπωσδήποτε με όλα τα τηλεφωνήματα που προέρχονταν από τον Ερντογάν. Και επειδή τον φρόντιζε σαν παιδί του, κάποτε μπορούσε και να τον επιπλήττει. Όμως, τον θαύμαζε κιόλας. Είχε πει το εξής μετά από μια συνάντηση που είχε μαζί του πέρσι: «Κανένας ηγέτης δεν μπόρεσε να πάρει αυτά που θέλει όσο ο Ερντογάν». Είχαν ταρακουνήσει τα ΜΜΕ και τα λόγια που είπε θέτοντας στο στόχαστρό του τον αντίπαλό του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των εκλογών: «Δεν πρέπει να υπάρχει ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος να στερείται της πνευματικής δυνατότητας να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον Ερντογάν».

Ξέρετε, χωρίς να ανάψει πράσινο φως η Αμερική, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει βήμα πουθενά τόσο εύκολα. Η διοίκηση Τραμπ ήταν αυτή που επέτρεψε τις κατακτητικές ενέργειες του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. Και τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Ένα κομμάτι αυτών είναι και η απόφαση για το Βαρώσι. Κοιτάξτε, τα Ηνωμένα Έθνη λένε «ανακαλέστε αυτή την απόφαση», όμως ο Ερντογάν τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Είμαι περίεργος αν θα συνεχίσει την ίδια στάση και κατά την περίοδο Μπάιντεν. Αν ο Μπάιντεν είναι «μονάκριβος φίλος του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας», όπως λέει η ομάδα των πατριδοκάπηλων εδώ σε εμάς, δεν θα τη συνεχίσει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τον Μπάιντεν από τώρα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Βαρώσι.

Πρέπει να κατέχει πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για την Κύπρο ο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε από το νησί πριν έξι χρόνια. Αναμφίβολα και αυτός όπως οι άλλοι Αμερικανοί Πρόεδροι θα κάνει ό,τι κάνει σκεφτόμενος πάνω απ’ όλα τα αμερικανικά συμφέροντα. Όμως, μήπως δεν είναι φυσιολογικό τώρα να είναι λίγο αισιόδοξοι όσοι δεν είδαν απολύτως κανένα καλό κατά τη θητεία Τραμπ; Ο ιμπεριαλιστής είναι ιμπεριαλιστής. Αν έχουμε δύναμη να πολεμήσουμε, πολεμάμε εναντίον του. Αν δεν έχουμε, δεν υποκύπτουμε. Πάλι πολεμάμε!

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *