Menu Close

Αναρτήσεις

Μια φαρσοκωμωδία και πολλοί χρήσιμοι ηλίθιοι

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Εξελίσσεται σε μεγάλη κωμωδία αυτή η ιστορία με τα διαβατήρια του Τατάρ και των άλλων εγκάθετων του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της Άγκυρας. Είναι ο Τατάρ που ανακάλυψε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το ότι «οι πολίτες μου» δικαιούνται το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πολίτες ΤΟΥ, που έχουν υπηκοότητα και διαβατήριο ενός κράτους που δεν θεωρεί κράτος. Τι σχιζοφρένεια κι αυτή! Είναι όμως κι ένα σωρό Ελληνοκύπριοι που τάσσονται στο πλευρό του. Τους έπιασε ο πανικός. Λες και βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα από τη λύση κι ο Αναστασιάδης τα τίναξε όλα στον αέρα. Σαν να αφαίρεσε τα διαβατήρια από 97.000 Τουρκοκύπριους. Τρέχουν αλαφιασμένοι να σώσουν την κατάσταση. Ρίχνει τους συμπατριώτες μας στην αγκαλιά της Τουρκίας, γράφουν. Δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον αντί να ξεκινήσει τις συνομιλίες. Αλλά, οι 14 εγκάθετοι της Άγκυρας δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Από πού ώς πού να επηρεάζεται η μάζα των Τουρκοκυπρίων (όλοι ξέρουν τι απολαμβάνουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ας την πολεμούν) επειδή δεν θα έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι «υπουργοί» του Τατάρ; Μόνο το ξεπλυμένο μυαλό Ελληνοκυπρίων επηρεάζεται. Αυτών, που βαθιά νυχτωμένοι νομίζουν ακόμα πως εκείνοι που ευθύνονται για τα αδιέξοδα μας είναι οι Ελληνοκύπριοι μαξιμαλιστές και όχι οι εγκληματικοί στόχοι της Τουρκίας.

Ένας από τους θεωρητικούς του μετώπου της ασυναρτησίας (είναι και συγγραφέας, μου φαίνεται), έγραφε μέσα από μια υποκριτική σοβαροφάνεια για το θέμα των διαβατηρίων, αποκαλώντας τη νόμιμη κυβέρνηση «το καθεστώς Αναστασιάδη» το οποίο αφαίρεσε τα διαβατήρια «από μια σειρά ηγετικών στελεχών της τ/κ κοινότητας». Το κατοχικό καθεστώς το θεωρούν «ηγετικά στελέχη της τ/κ κοινότητας», παρότι οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν ότι αυτά τα συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη τα επέβαλε στην κοινότητα τους η Άγκυρα και οι έποικοι. Τόσο υπονομευτές είναι κι αυτοί όσο και το καθεστώς Τατάρ. Και αντίθετα, η νόμιμη κυβέρνηση είναι «το καθεστώς Αναστασιάδη», έκφραση που δεν παραπέμπει σε νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά σε παράνομο καθεστώς, χουντικό. Κι αυτοί, φαντάσου, είναι οι αντικαθεστωτικοί!

Αλλά, προσέξτε επιχείρημα: Δεν έχει πρακτική σημασία η απόφαση, έλεγε, διότι «κανένα ηγετικό στέλεχος της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα διαβατήρια της ΚΔ από τότε που αυτή πέρασε σε πλήρη ελληνοκυπριακό έλεγχο». Εκτός από όσα ανιστόρητα ξεφουρνίζουν, παριστάνουν και τους αδιάβαστους για να βοηθούνται στη διαστρέβλωση. Να θυμίσω μόνο ότι μόλις τον Αύγουστο του 2018 έγινε σούσουρο -και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές- όταν ο «υπουργός» εργασίας του ψευδοκράτους, Ζεκί Τσελέρ, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Πάφου για την Ιορδανία για τις θερινές διακοπές του και ανάρτησε ο ίδιος φωτογραφίες του στο διαδίκτυο. Ταξίδευσε φυσικά με το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιποι που ταξιδεύουν δεν αναρτούν φωτογραφίες στα αεροδρόμια, πάνε στα μουλωχτά, ίσως ντρέπονται για τον εαυτό τους να δείχνουν ότι ταξιδεύουν με έγγραφα ενός κράτους το οποίο πολεμούν λυσσαλέα. Ίσως, λέω, διότι η ντροπή δεν είναι και χαρακτηριστικό τους.

Το ζήτημα, όμως, είναι καθαρά συμβολικό. Ακόμα και τα στελέχη του κατοχικού καθεστώτος που δεν θα έχουν πια διαβατήριο θα μπορούν να ταξιδεύουν, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες, με την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως κάνουμε όλοι πια. Δεν τους αφαιρέθηκαν οι ταυτότητες και η υπηκοότητα. Δηλαδή, δεν έγινε ούτε καν προσπάθεια να δυσκολευτούν στα ταξίδια τους με αυτή την απόφαση. Εστάλη ένα πολιτικό μήνυμα. Το οποίο διαστρεβλώνουν με αδικαιολόγητο φανατισμό πολιτικοί (και του κυβερνώντος κόμματος!), δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και πολλοί φτανοί της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Υιοθετούν και διογκώνουν τα επιχειρήματα του κατοχικού καθεστώτος. Αντίθετα, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ακούγονται και σοβαρές τοποθετήσεις. Όπως, του Ασίμ Ακάνσοϊ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο οποίος διερωτούμενος γιατί «η ελληνοκυπριακή εξουσία» δεν έκανε στο παρελθόν αυτό το βήμα, σημείωνε: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη, αποσχιστική και τυχοδιωκτική πολιτική της τουρκοκυπριακής πολιτικής αρχής και της κυβέρνησης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Είναι απάντηση στη σοβαρή ενόχληση που δημιουργήθηκε με τα βήματα που έγιναν στο θέμα του Βαρωσιού και με τις αποσχιστικές και προκλητικές δηλώσεις». Οι Ελληνοκύπριοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό;

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *