Menu Close

Αναρτήσεις

Αν είναι πλάι πλάι ενάντια στον φασισμό, πείτε και το όνομα του φασίστα


12/11/2020

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν νοιάστηκε καθόλου για την Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης που κάναμε και δεν σκοτίστηκε γι’ αυτήν. Και το νταούλι και το ξύλο που το βαράει είναι στα δικά του χέρια. Ο ίδιος παίζει, ο ίδιος τραγουδάει. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι πλέον απλώς για χάρη της διαπραγμάτευσης», λέει. Λέγοντάς το αυτό δεν παραμελεί να ρίξει την μπάλα στην δική μας αγκαλιά. Έτσι θέλουμε εμείς, λέει. Εμείς το αποφασίσαμε αυτό, λέει. Το αποδείξαμε στις τελευταίες εκλογές, λέει! Τι άλλο είναι αυτό εκτός από σημάδι ότι θεωρεί τους πάντες τυφλούς και βλάκες; Σάμπως κανείς δεν ξέρει πώς πέρασαν αυτές οι εκλογές. Τι συνέβη. Τι σκευωρίες έγιναν. Μήπως έμεινε κανείς που δεν ξέρει ότι αυτές δεν ήταν εκλογές, αλλά ένα πραξικόπημα της Άγκυρας; Ο άνθρωπος μιλάει όμως. Σάμπως και μιλάει σε τυφλούς, κουφούς και βλάκες.

Δεν διστάζει καθόλου να πει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έκαναν εκλογές με την ελεύθερη βούλησή τους». Είναι ένα ψέμα όπως τα ψέματα που λένε οι τηλεοράσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Οι τηλεοράσεις εκείνες ξέρετε πώς μετέδωσαν την είδηση για το συλλαλητήριο που έγινε για στήριξή μας τέσσερις μέρες μετά από την επίθεση λιντσαρίσματος εναντίον της εφημερίδας μας πριν από δύο χρόνια; Χιλιάδες άτομα υπό βροχή διαμαρτυρήθηκαν, λέει, εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα». Στις δικές τους τηλεοράσεις η στήριξη προς την εφημερίδα μας έγινε διαμαρτυρία κατά της εφημερίδας μας.

Σκοτίστηκαν για τέτοιες αθώες φρόνιμες πορείες δημοκρατίας και βούλησης που κάνουμε. Χαίρονται μάλιστα. Παίρνουν το βίντεο των κινητοποιήσεών μας και το προβάλλουν στον κόσμο. «Κοιτάξτε», λένε, «υπάρχει δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο. Εσείς λέτε ότι υπάρχει κατοχή, όμως κάνετε λάθος. Υπάρχει δημοκρατία. Ιδού, όλοι κάνουν πορεία κρατώντας πλακάτ. Ακριβώς όπως στις δικές σας χώρες. Μάλιστα είναι πιο ήρεμα, πιο ώριμα και σοβαρά από τις δικές σας χώρες. Οι δικοί σας σπάνε και καταστρέφουν. Συγκρούονται με την Αστυνομία. Συλλαμβάνονται. Εδώ δεν μπορείτε να δείτε κάτι τέτοιο. Συμβαίνει μια φορά στις χίλιες αυτό!»

Μην περιμένετε να μας καταλάβει ο κόσμος ενόσω δεν κατηγορείται η κυβέρνηση της Άγκυρας από τους Τουρκοκύπριους. Πώς μας ξέρει ο κόσμος; Μια κοινότητα που απελευθερώθηκε εκ μέρους της Τουρκίας. Μια κοινότητα που της είναι ευγνώμων γι’ αυτό. Και η Τουρκία έτσι το παρουσιάζει στον κόσμο. «Οι Ελληνοκύπριοι τους έσφαξαν, έκαναν γενοκτονία και εγώ τους έσωσα», λέει. Λέει ότι βρίσκεται στο νησί για να υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα. Εμείς δεν καταβάλλουμε καμία σοβαρή προσπάθεια για να καταρρίψουμε αυτή την εικόνα. Κάνουμε συλλαλητήρια. Λέμε τι θέλουμε. Αλλά φοβόμαστε να υποδείξουμε τον ένοχο. Λέμε βούληση. Δεν λέμε ποιος σφετερίζεται τη βούλησή μας. Λέμε ελευθερία, όχι υποταγή. Δεν λέμε σε ποιον δεν θα δηλώσουμε υποταγή. Λέμε αυτή η χώρα είναι δική μας. Δεν λέμε ποιος πήρε τη χώρα μας από τα χέρια μας. Λέμε θα κερδίσουμε με αντίσταση. Δεν λέμε ενάντια σε ποιον θα αντισταθούμε. Λέμε δημοκρατία. Δεν λέμε ποιος είναι ο δικτάτορας.

Δεν γίνεται. Δεν γίνεται τέτοιος ξεσηκωμός. Υπάρχει και το εξής: Είπατε «δημοκρατία για όλους». Αλλά αυτή τη δημοκρατία πρώτα απ’ όλα εσείς την αφανίσατε όπως εκείνοι. Απαιτώντας την από άλλους, κάνατε και εσείς εκείνο που κάνουν αυτοί. Καθορίσατε τα συνθήματα της κινητοποίησής σας και απαγορεύσατε να ακουστούν άλλα συνθήματα εκτός από αυτά. Είπατε ότι αν κάποιος φώναζε άλλο σύνθημα, θα τον προειδοποιούσατε. Αυτό το λέτε δημοκρατία εσείς; Θα συμφωνήσετε με την αστυνομία. Θα υποβάλετε τον κατάλογο των συνθημάτων σας στην αστυνομία. Και θα υποσχεθείτε ότι θα εμποδίσετε άλλα συνθήματα. Και ύστερα θα λέτε «δημοκρατία για όλους». Καλά που οι διαδηλωτές παραβίασαν αυτόν τον κανόνα. Άφησαν κατά μέρος τα προκαθορισμένα συνθήματα και φώναξαν τα δικά τους συνθήματα. «Κάτω τα χέρια σου από πάνω μας Άγκυρα»!

Σε αυτή τη χώρα υπάρχει κατοχή, κατοχή! Κατοχή εδώ και 46 χρόνια! Οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας το γνωρίζουν αυτό, και εσείς γιατί δεν το γνωρίζετε; Εκείνοι νιώθουν αυτή την κατοχή μέχρι τα κόκκαλά τους και εσείς δεν τη νιώθετε καθόλου; Μήπως κατέχονται τα εδάφη μόνο των Ελληνοκυπρίων; Δεν κατακτήθηκαν και τα δικά σας εδάφη; Για το Βαρώσι για παράδειγμα, μόνο εκείνοι φωνάζουν; Μήπως δεν είναι και δική σας πατρίδα το Βαρώσι; Δεν έχετε τίποτα να πείτε σε εκείνους που θα κάνουν ομαδικά πικνίκ μετατρέποντας τον πόνο σε μεζέ; Κανένας σας δεν θα ρωτήσει τον Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», «ποιος είσαι εσύ και παίρνεις αποφάσεις στη θέση μας»; Δεν ταιριάζει με την απαίτηση για δημοκρατία και βούληση;

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *