Menu Close

Αναρτήσεις

Προς αναζήτηση νέας κότας

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου, 12 Μαρτίου 2021

Με δυο χιλιάδες λέξεις η ΟΕΒ σκιαγραφεί ένα πλήρες σχέδιο για επανεκκίνηση της οικονομίας. Με εισηγήσεις, από επίσπευση της έγκρισης για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, μέχρι μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πράσινη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία. 

Πολλά από τα θέματα που θίγει είναι πέρα από αυτονόητο πως θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Όπως για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους και η απλοποίηση διαδικασιών με στόχο την επίσπευση στη διεκπεραίωση εργασιών και μείωση της αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας.

Δεν χρειαζόταν η πανδημία για να τα σκεφτούμε όλα αυτά, που είναι πολύ σωστά και η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε ως εισηγήσεις. Γιατί όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κατορθωτή η εφαρμογή τους και γιατί τώρα, με αφορμή την πανδημία, να γίνουν; Αυτό που μας εμπόδιζε τόσο χρόνια να κάνουμε κάποια απλά βήματα, θα πάψει να μας εμποδίζει επειδή μεσολάβησε η πανδημία; Πολλά έχουν μεσολαβήσει κατά καιρούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για αλλαγές, αλλά προτιμήσαμε να διατηρήσουμε ως έχει το οικοδόμημα ώστε να μην χαλάσουν οι ισορροπίες. Πιο βολικό ήταν να εφευρίσκουμε, κάθε φορά, μια κότα που γεννά χρυσά αβγά και να την απομυζούμε -προς όφελος ολίγων- μέχρι η κότα να τα τινάξει, παρά να κάνουμε τομές για μια ευρύτερη αλλαγή προς όφελος των πολλών. Τη μια ο τουρισμός, την άλλη τα χρυσά διαβατήρια, οι πύργοι κι οι επαύλεις. Τα οποία είναι εκεί και ζητούν αγοραστές και ουδεμία σχέση έχει η ύπαρξη τους και αξιοποίηση τους με πράσινη ανάπτυξη.

Το 2013 νομίσαμε πως ήταν μια ευκαιρία, μέσα από μια τραγική συγκυρία, να διορθώσουμε πολλά από τα κακά που αφέθηκαν να χρονίζουν και να κακοφορμίζουν. Μιλήσαμε για λίπος και για άλλα πολλά που είχαν μετατραπεί σε πληγές, ωστόσο, με το που άρχισε το χρήμα να εισρέει από την πώληση διαβατηρίων, ξεχάσαμε τα πάντα και επιλέξαμε το πρόσκαιρο χρήμα. Με την πρώτη αναποδιά, που σαφώς και δεν ήταν μικρή, θυμηθήκαμε ξανά πως χρειάζονται πολλά να γίνουν. Το πιο απλό πράγμα, η εγκατάσταση καμερών στους δρόμους για οδική ασφάλεια, ένα θέμα που μοιάζει τεχνικό, μας πήρε μια εικοσαετία, σχεδόν, να το συζητάμε. Για τη μείωση των δήμων θα κάνουμε δημοψήφισμα, μετά από μια δεκαετία ατελέσφορων συζητήσεων. Την εισδοχή μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία δεν τολμάμε να την αγγίξουμε. Αυτά τα απλά δεν μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε όλα τα άλλα; Ή θα εκκολάψουμε άλλη κότα με την ελπίδα τα αβγά της να είναι χρυσά;

chrystalla@phileleftheros.com

 
Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *