Menu Close

Αναρτήσεις

17,8% ο ΔΗΣΥ, 14,32% το ΑΚΕΛ και η οφειλόμενη παραίτηση ηγετών

Του Γιώργου Καλλινίκου, 01 Ιουνίου 2021

Άκουγα χθες τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο και μόλις και γλύτωσα το εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μας είπε. Αυτό συμβαίνει όταν την στιγμή που ο λαός έχει τη δύναμη ενώπιον της κάλπης να δαμάσει την αλαζονεία των πολιτικών, πετάει την ευκαιρία στα σκουπίδια, επιλέγοντας την αδιαφορία και το φραπέ στις παραλίες. Αυτό συμβαίνει όταν με απύθμενο θράσος, εκείνοι που έχουν απώλειες ποσοστών αυτοανακηρύσσονται νικητές προτάσσοντας την αποτυχία άλλων κομμάτων. Στην προκειμένη, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Για ποια ψήφο εμπιστοσύνης μιλάς, κύριε Κούσιο; Για το 27,77%; Μα το ποσοστό αυτό είναι ιστορικά το χαμηλότερο που πήρε ποτέ ο ΔΗΣΥ μετά το 1976 όταν ιδρύθηκε και διεκδίκησε για πρώτη φορά τις βουλευτικές εκλογές σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον γι’ αυτόν. Μην μας τρελαίνεις. Ακόμη και ο Αβέρωφ προψές ήταν σκυθρωπός. Διότι γνωρίζει –και ας μην το παραδεχθεί ποτέ- ότι μιλώντας με ορθόδοξους πολιτικούς όρους, έπρεπε ήδη να είχε προκηρύξει εκλογικό συνέδριο. Ήταν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές υπό την ηγεσία του και το τραύμα είναι εξόφθαλμα πια διαμπερές. Το 2016, ο ΔΗΣΥ απώλεσε 30.857 ψηφοφόρους. Προχθές, απώλεσε ακόμη 8.497. Συνολικά, δηλαδή, υπό την ηγεσία του Αβέρωφ ο ΔΗΣΥ απώλεσε 39.354 ψηφοφόρους.

Γενικότερα, ένα φροντιστήριο μαθηματικών το χρειάζεστε στο Προεδρικό. Διότι, αμαρτία μου εξομολογημένη, και προψές, το ύφος του Προέδρου όταν έκανε δηλώσεις, το ίδιο μήνυμα με το δικό σου έστελνε. Από πού και ως πού το 27,77% μπορεί να θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης, μόνο κάποιο ανώμαλο πολιτικό μυαλό μπορεί να το σκεφτεί ή κάποιος επικοινωνιολόγος με υπερβολική φαντασία να το σκαρφιστεί. Ακόμη και τη ΔΗΠΑ να προσθέσετε (6,1%), οι μισοί ψηφοφόροι της οποίας είχαν ψηφίσει ΔΗΣΥ το 2016, πάλι στο πενιχρό 33,87% πάτε. Η υπερψήφιση νομοθετημάτων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 θα είναι ένας σκληρός Γολγοθάς, κύριε Κούσιο.

Μήπως θεωρείτε το 34,28% της αποχής ψήφο εμπιστοσύνης επειδή δεν σας μαύρισαν και δεν επέλεξαν την αντιπολίτευση; Μήπως θεωρείτε το συνολικό 14,58% των μικρών κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ψήφο εμπιστοσύνης; Διότι όλοι οι μικροί από καθαρά αντιπολιτευτικά κίνητρα δημιουργήθηκαν και διεκδίκησαν τις εκλογές.

Αν πάλι, στηρίζετε τον αίολο ισχυρισμό σας στο γεγονός ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που καλύπτουν τον κύριο χώρο της αντιπολίτευσης, συρρικνώθηκαν στο 33,63% (συνολικά), συγγνώμη αλλά είναι τα δικά τους σφάλματα τα οποία πλήρωσαν. Όπως και ο Αβέρωφ, και οι ηγέτες των δύο αυτών κομμάτων, πάντα υπό ορθόδοξους πολιτικούς όρους, όφειλαν κι αυτοί να έχουν ήδη προκηρύξει εκλογικά συνέδρια. Ειδικά το ΑΚΕΛ, επί ηγεσίας άντρου Κυπριανού απώλεσε συνολικά 52.258 ψηφοφόρους! Αυτό ισχύει σε σύγχρονες δημοκρατίες, όπου οι πολιτικοί ηγέτες διαθέτουν στοιχειώδη πολιτική ευθιξία.

Υπάρχει κι ένα ακόμη μικρό δείγμα, που δείχνει στο Προεδρικό αν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Το χαστούκι (μικρό συγκριτικά με εκείνο που τα έργα του άξιζαν αλλά χαστούκι) που έλαβε ο Χάρης Γεωργιάδης. Όντας επτά χρόνια υπερυπουργός της Κυβέρνησης, όντας προστατευόμενος (η Ιφιγένεια που δεν θυσίασε όπως μας είχε πει) του Προέδρου, όντας πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, περιορίστηκε στην τρίτη θέση σε σταυρούς προτίμησης. Είδε την πλάτη του νεανία στην πολιτική Δημήτρη Δημητρίου και του Τορναρίτη, που μετά από τόσα χρόνια έπρεπε να κουβαλά φθορά. Ασθμαίνοντας, μόλις και κατάφερε να προσπεράσει τη φίλη του Σάβια Ορφανίδου για 468 σταυρούς (αυτό και αν είναι ρεζιλίκι για τον Χάρη). Βεβαίως, σε άλλη χώρα, ο Χάρης δεν θα εκλεγόταν καν αλλά με κυπριακούς όρους πήρε ένα μάθημα από τον Αβέρωφ για να ξέρει μέχρι πού φτάνουν τα όριά του…

Στο χθεσινό άρθρο, τονίσαμε τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι για πρώτη φορά, ο δικομματισμός περιορίστηκε στο 50,11% όταν στις αρχές του 21ου αιώνα είχε ακουμπήσει το 70%! Το ποσοστό αυτό αφορά την ισχύ των δύο πόλων σε σχέση με το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων στις προχθεσινές εκλογές. Διότι η πραγματική ισχύς τους σε σχέση με το σύνολο του εκλογικού σώματος είναι τρομακτικό και μάλλον δεν τολμούν να το αντικρίσουν. 17,8% για τον ΔΗΣΥ και 14,32% για το ΑΚΕΛ. Συνολικά μόλις που φτάνουν το 32,02%.

Γιατί το επισημαίνουμε αυτό; Πρώτον, για να αντιληφθεί ο Κούσιος και το Προεδρικό, πόσο εξωφρενικό είναι να αναφέρονται σε «ψήφο εμπιστοσύνης». Δεύτερον, επειδή σε 19 μήνες έρχονται προεδρικές εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να αγνοήσει αυτή την τραγική πραγματικότητα είναι ωσάν να επιλέγει την αυτοχειρία. Υπάρχουν 191.228 ψηφοφόροι στην αποχή, 2.070 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό, 6.826 που ψήφισαν άκυρο και 52.205 ψηφοφόροι που επέλεξαν μικρά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Βουλής. Σύνολο 252.329 ψηφοφόροι.

Μάγκας θα είναι όποιος επιλέξει εκείνη την προσωπικότητα, η οποία θα καταφέρει να προσεγγίσει και να γοητεύσει την πλειονότητα αυτών των ψηφοφόρων. Με εντιμότητα πολιτική. Ιδέες πολιτικές. Σύγχρονη επικοινωνιακή προσέγγιση. Από χθες, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η σεναριολογία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής στις 10 Ιουνίου. Τα όσα κυκλοφορούν δεν είναι απλώς αποκαρδιωτικά. Παραπέμπουν σε νοοτροπίες, ραδιουργίες και αλισβερίσια παλαιών δεκαετιών. Γεγονός το οποίο ουδόλως επιτρέπει αισιοδοξία ότι το 2023 θα γυρίσουν σελίδα… Έφτασαν στο σημείο να μιλάνε για υποψηφιότητα (Προέδρου της Βουλής) Καρογιάν! Άντε μετά να γλυτώσεις το εγκεφαλικό!

Posted in Από Φιλελεύθερο, Απόψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *