Menu Close

Αναρτήσεις

Το «υψηλό» ενδιαφέρον των Βρετανών και η ευελιξία που καλείται να επιδείξει η Λευκωσία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από το Φόρεϊν Όφις;  Την αγγλική πεπατημένη, που παρουσιάζεται ως «διαμεσολάβηση», κρατώντας ίσες αποστάσεις αλλά στο τέλος λειτουργούν υπέρ των Τούρκων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ρααμπ, ο οποίος χθες πραγματοποίησε επαφές στη Λευκωσία, στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, επιδίωξε να αναδείξει το ρόλο της χώρας του στο Κυπριακό, μέσα από το ενδιαφέρον, που δήθεν επιδεικνύει.

  • Είδε διαδοχικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Στις δηλώσεις του ο Βρετανός ΥΠΕΞ, όχι τυχαία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη βάση των συνομιλιών. Και το έπραξε τούτο για να μην ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία, η οποία ως γνωστό προτάσσει τη λύση δυο κρατών, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί πλέον να συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το μοντέλο.

Για τους Βρετανούς του Φόρεϊν Όφις η παρέμβαση, η εμπλοκή σημαίνει και ικανοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων. Στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στα ψηφίσματα και στη βάση λύσης. Δημόσια το απέφυγε. Προφανώς την ίδια τακτική ακολούθησε και στα κατεχόμενα. Είπε αυτά που θέλουν να ακούσουν οι συνομιλητές του.

Χθες ο κ. Ράαμπ, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον  Έλληνα ΥΠΕΞ και πριν έλθει Κύπρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ  Τσαβούσογλου, είπε ως προς τον σκοπό της επίσκεψής του:

  • «…θέλουμε να στηρίξουμε τον λαό της Κύπρου, και να βρεθεί διευθέτηση στο Κυπριακό προς το κοινό συμφέρον . Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι έχουμε άμεση σχέση που στηρίζεται στην μακροχρόνια μας σχέση με την Κύπρο. Θέλουμε να δούμε μόνιμη λύση στο Κυπριακό».

Είναι σαφές πως θέλει να συντηρήσει το ενδιαφέρον παραπέμποντας σε μια «μακρόχρονη σχέση», η οποία τις πλείστες φορές δεν ήταν καλές.

Υπήρξε από τον κ. Ντομινίκ Ράαμπ και μια προειδοποίηση:

  • «Να δώσουμε λύση που θα επανενώσει και θα οδηγήσει σε σταθερότητα. Μια αποτυχία δεν θα ωφελέσει κανέναν . Καλούμε όλες τις πλευρές να έρθουν στις συνομιλίες με την προοπτική να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό ώστε η επόμενη γενιά των Κυπρίων να ενωθεί», είπε.

Εάν λάβουμε υπόψη τι ειπώθηκε στις επαφές του απεσταλμένου του, που επισκέφθηκε την Κύπρο προ δεκαπενθημέρου περίπου, την πρώτη κίνηση «συμβιβασμού» και «καλής θέλησης» την ζητούν από την ελληνική κυπριακή πλευρά.  Πόση ευελιξία θα πρέπει επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Στα κατεχόμενα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ άκουσε τα γνωστά από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Άκουσε για τα δυο κράτη ενώ  ο εγκάθετος και Άγκυρας ζήτησε από τον κ. Ράαμπ εμβόλια (επειδή θα πάρει και ο «νότος»), καθώς και απευθείας πτήσεις. Τόσο καλά!

Posted in Hellas Journal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *