Menu Close

Αναρτήσεις

Το εφεδρικό ελαστικό της Άγκυρας

https://politis.com.cy/apopseis/to-efedriko-elastiko-tis-agkyras/
16-03-2021


Το CTP είναι το κόμμα με το οποίο συνεργάζονται πιο πολύ και στο οποίο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι κύκλοι που θεωρούνται υποστηρικτές της λύσης, της ειρήνης και προοδευτικοί στον νότο. Και αυτό μας δείχνει πόσο μακριά βρίσκονται από τις πραγματικότητες του βορρά οι διαμένοντες στον νότο. Το CTP έγινε προ πολλού κόμμα του συστήματος. Δεν του έχει απομείνει απολύτως καμία διαφορά από τα κόμματα που υποστηρίζουν το στάτους κβο και τη μητέρα πατρίδα. Τάχθηκε αντιμέτωπο με όσους αντιστέκονται στην κατοχή της Τουρκίας. Αυτό το κόμμα δεν ανέκαμψε ξανά όταν πρώτα απομάκρυνε τον Οζκέρ Οζγκιούρ από την προεδρία και μετά τον απέβαλε από το κόμμα. Μπορείτε να το αποκαλέσετε και εφεδρικό ελαστικό της Άγκυρας. Γιατί αποβλήθηκε από το κόμμα ο Οζκέρ Οζγκιούρ; Το διερευνήσατε καθόλου; Ήταν στο στόχαστρο της Άγκυρας.

May be an image of 9 peopleΣυνεργαζόταν στενά με το ΑΚΕΛ στον νότο. Είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση στην οποία είχε ανέλθει για σύντομο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι «το νταούλι είναι στο δικό μας σβέρκο και το ξύλο που το παίζει είναι στα δικά τους χέρια». Έπρεπε πλέον να απομακρυνθεί από το κόμμα. Άτομα όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Φερντί Σογιέρ, που βρίσκονταν στην ηγεσία του CTP, πρώτα τα απομάκρυναν από την προεδρία του κόμματος με παροτρύνσεις της Άγκυρας και ύστερα τα απέβαλαν από το κόμμα. Έτσι έπαψαν να είναι αγκάθι στο μάτι της Άγκυρας και άνοιξαν τον δρόμο του κόμματος για να έρθει στη διοίκηση.

Κάθισαν και συμφώνησαν με τις στρατιωτικές αρχές στον βορρά. Δεν είμαστε εμείς που αποκαλούμε κατοχική δύναμη την Τουρκία, είπαν. Υποσχέθηκαν ότι θα υπερασπίζονται και θα εξυψώσουν την ΤΔΒΚ. Τους έπεισαν. Και το 2003 ήρθαν και στη διοίκηση. Άρχισαν μιαν εκστρατεία συκοφάντησης κατά της εφημερίδας «Αβρούπα/Αφρίκα» σε συνεργασία με τον στρατό και την πρεσβεία. Ο Ταλάτ έστειλε επιστολές που γνωστοποιούσαν στο ΑΚΕΛ στον νότο, στα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία και σε διπλωματικά κανάλια στον κόσμο ότι είμαστε «πράκτορες του στρατού». Προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία μας επειδή κατηγορούμε την Τουρκία ως κατοχική δύναμη. Έτσι έγιναν πιο αρεστοί στην Άγκυρα. Και κατάφεραν μεγάλη επιτυχία στις εκλογές που έγιναν το 2005. Πήραν και την κυβέρνηση και το προεδρικό μέγαρο και τη βουλή. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δημιούργησε μια στενή σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να τον επισκέπτεται στο σπίτι του στην Τουρκία και να του παίρνει κατσικίσιο χαλλούμι, που καυχιόταν ότι το έκανε με τα ίδια του τα χέρια.

Μετά την άνοδο του CTP στη διοίκηση με όλη του τη βαρύτητα, η κοινότητα εισήλθε σε διαδικασία διάλυσης και αφανισμού. Ενισχύθηκε πιο πολύ η επιρροή της Άγκυρας εδώ. Έδωσαν πολιτική υπηκοότητα σε πιο πολλούς πολίτες εκ Τουρκία. Διένειμαν μπόλικη γη. Άλλωστε, εκείνοι ήταν και οι αρχιτέκτονες της παραχώρησης ψεύτικων τίτλων ιδιοκτησίας για αυτά τα χωράφια και αυτή τη γη που είναι ελληνοκυπριακή περιουσία. Η κοινότητα έζησε τις χειρότερες μέρες της κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ταλάτ και της πρωθυπουργίας του Φερντί Σογιέρ. Γι’ αυτό είχαν μεγάλες απώλειες ψήφων στις εκλογές που έγιναν το 2009. Έχασαν την κυβέρνηση. Το 2010, ο Ντερβίς Έρογλου πήρε την προεδρία από τον Ταλάτ. Μετά από τον Φερντί Σογιέρ, το CTP είχε ακόμα μερικούς πρωθυπουργούς. Τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, τον Ομέρ Καλιοντζού και τον Τουφάν Έρχουρμαν μετά από αυτούς. Με κανέναν από αυτούς δεν είδε χαΐρι η κοινότητα.

Το CTP μίκρυνε πιο πολύ στις τελευταίες εκλογές υπό την ηγεσία του Τουφάν. Ήταν το έτος 2018. Και η εφημερίδα μας είχε δεχθεί επίθεση λιντσαρίσματος. Αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας στην ιστορία μας που επιχειρήθηκε υπό την προστασία της αστυνομίας. Το CTP έμεινε σιωπηλό σε αυτό το θέμα. Ο Τουφάν δεν αντέδρασε καθόλου. Και δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό το γεγονός μέσα στα τρία χρόνια που πέρασαν από εκείνη την ημέρα. Συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα δεν είπε κουβέντα κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αντιτάχθηκε καθόλου στην Άγκυρα. Ουδέποτε την αποκάλεσε κατοχική δύναμη. Δεν είπε τίποτα για αυτά που κάνει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις εισβολές του στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές του στην Κύπρο. Συμπεριφερόταν πάντα σαν να υπάρχει εδώ ένα πραγματικό κράτος, μια πραγματική κυβέρνηση και ένα κράτος δικαίου. Το CTP δεν είπε απολύτως τίποτα και για το γεγονός που ζήσαμε πρόσφατα. Δεν στήριξε τους νέους μας που συνελήφθησαν με πρόφαση τις αφίσες «Love Erdoğan». Ενώ οι νέοι οδηγούνταν στον αστυνομικό σταθμό Αμμοχώστου με τις πιτζάμες τους, το CTP διοργάνωνε στην ίδια πόλη μιαν παράλογη εκδήλωση με πανό που έγραφαν «Love Cyprus».

Τώρα ανυπομονούν για να έρθουν ξανά στην κυβέρνηση. Ζητούν πρόωρες εκλογές. Ζητούν την ψήφο του λαού. Γιατί να σας ψηφίσει ο λαός αυτός; Μήπως για να γίνετε δεκανίκι της εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν που ετοιμάζεται να δώσει το τελευταίο πλήγμα στην κοινότητά μας;

Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *