Menu Close

Αναρτήσεις

Τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου κι ο Θεός βοηθός

Του Άριστου Μιχαηλίδη, 25 Μαίου 2021

Μοιάζει πια με την απόλυτη ανευθυνότητα να ακούμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να μας λένε ότι περιμένουν να τους πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια τα οποία παρουσιάστηκαν σε εμβολιασθέντες με το AstraZeneca, οφείλονται όντως στο εμβόλιο.

Ειδικά μετά από τον θάνατο της 39χρονης. Οφείλουν να πάρουν αποφάσεις, όπως όφειλαν και όταν άλλες πολλές χώρες διαφοροποιούσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα μετά από τα πρώτα επεισόδια σοβαρών παρενεργειών. Δεν αρκεί να μοιράζουν συμβουλές στους πολίτες για το ότι πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν μετά από τον εμβολιασμό παρουσιάσουν δύσπνοια ή πόνο στο στήθος ή πρήξιμο στα πόδια ή άλλα συμπτώματα. Διότι αυτό στην ουσία σημαίνει ότι λένε στους πολίτες να πειραματιστούν κι αν κινδυνεύσουν κινδύνευσαν, ίσως τους σώσει ο προσωπικός τους γιατρός.

Η μεγαλύτερη ανευθυνότητα δε, είναι που όταν η Βρετανία (που το έχει δικό της το AstraZeneca) αποφάσιζε να μην εμβολιάζει τους νέους, το δικό μας υπουργείο Υγείας αποφάσιζε να παραχωρήσει αυτό ειδικά το εμβόλιο στους προσωπικούς γιατρούς για να το βάζουν αδιακρίτως σε όλους τους νέους άνω των τριάντα. Κι ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα προβλήματα αφορούν περισσότερο ανθρώπους κάτω των σαράντα ή κατά άλλες χώρες κάτω των 55, και ειδικά γυναίκες. Δεν παριστάνουμε τους ειδικούς, αλλά περιμένουμε από τους ειδικούς να μας συμβουλεύσουν. Και σχολιάζουμε, διότι ακριβώς οι δικοί μας ειδικοί δεν μας λένε και δεν αποφασίζουν τίποτα. Καλό είναι να ακούνε τις αποφάσεις του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού, αλλά όταν βρίσκονται σε εξέλιξη χιλιάδες εμβολιασμοί κάθε μέρα, πάει να πει πως κάθε μέρα προστίθενται χιλιάδες πολίτες στο ρίσκο. Κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη να τους καθοδηγήσουν.

Εμβολιάστηκαν ήδη 359.952 άτομα και είχαμε μία νεκρή και τέσσερα άλλα σοβαρά επεισόδια. Πρέπει να πεθάνουν κι άλλοι για να ανησυχήσουν; Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις αποφάσεις άλλων μεγάλων χωρών που αμέσως αποφάσισαν να θέσουν ηλικιακούς περιορισμούς. Να μειώσουν τον κίνδυνο, έστω κι αν είναι σπάνιος, εμβολιάζοντας με AstraZeneca τις μεγάλες ηλικίες, άνω των 55 για παράδειγμα. Να δώσουν και το μήνυμα ότι λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους και τους διαχειρίζονται, κι όχι να βάζουν τους πολίτες σε ρίσκο και να τους λένε, εντάξει, είναι ρίσκο αλλά είναι απομακρυσμένο. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, έστω κι ένας να κινδυνεύει είναι έγκλημα.

Στο κάτω – κάτω, τι μας είπε ο ΕΜΑ μέχρι τώρα. Ότι όσοι παρουσίασαν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου AstraZeneca, δεν πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση. Μας δουλεύουν κι από πάνω! Υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει κάποιος θρόμβους μετά την πρώτη δόση και να πάει να κάνει και τη δεύτερη; Θέλει και τον ΕΜΑ να του πει να μην το κάνει; Γι’ αυτό και οι μεγάλες χώρες αποφασίζουν μόνες τους, δεν περιμένουν τον ΕΜΑ. Η Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε εκτιμά ότι εάν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο άτομα, τότε τα 12 θα σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα και τα τέσσερα από αυτά θα πεθάνουν. Γι΄ αυτό αποφάσισε αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Ανάλογες αποφάσεις πήραν και άλλες χώρες. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, σταμάτησε τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες κάτω των 55 ετών.

Δεν γίνεται να έχουν όλοι λάθος εκτός από τους δικούς μας. Επειδή έφτασαν κι αγόρασαν 1.192.043 εμβόλια της AstraZeneca (Pfizer 391.637 και Moderna 156.668) πρέπει να τα πλασάρουν χωρίς να βλέπουν τι γίνεται γύρω τους; Εντάξει, το εμπεδώσαμε ότι τα οφέλη υπερτερούν του ενδεχόμενου κινδύνου. Αλλά τα υπεύθυνα κράτη, που δεν επιτρέπεται να ρισκάρουν τη ζωή ούτε ενός πολίτη, δεν γίνεται να αγνοούν ότι η σπάνια φύση αυτών των θρομβοεμβολικών επεισοδίων δείχνει ότι κάτι κακό συμβαίνει και μέχρι να ξεκαθαρίσει πρέπει να λάβουν μέτρα.

Posted in Από Φιλελεύθερο, Απόψεις, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *