Menu Close

Αναρτήσεις

Ακόμα δεν αποδείξαμε ότι δεν είμαστε γαϊδούρια

Του Σιενέρ Λεβέντ, 24 Μαίου 2021

Κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στον νότο. Όπως πάντα, δεν υπάρχει έκπληξη. Τα δύο μεγάλα κόμματα πάλι μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος. Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Όπως είπα, ο κυπριακός λαός είναι συντηρητικός. Υποστηρίζει ένα κόμμα όπως υποστηρίζει μιαν ομάδα. Και δεν το παρατάει έτσι εύκολα. Διέπραξαν και αυτά τα δύο κόμματα πολύ σοβαρά μεγάλα λάθη. Αλλά οι υποστηρικτές τους δεν τα λαμβάνουν και πολύ υπόψη αυτά. Επιπλέον, έχουν ακόμα ένα χούι. Αναμεταξύ τους επικρίνουν το κόμμα τους, ενώ το υπερασπίζονται πάντα έναντι των ξένων. Υπερασπίζονται ακόμα και τα πράγματα που επικρίνουν αναμεταξύ τους. Δεν γίνεται τόσος συντηρητισμός. Είναι και αυτό υποστήριξη του στάτους κβο. Κατά την άποψή μου, πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους υποψήφιους και στα νέα κόμματα.

Το ΑΚΕΛ, που προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά του ασκώντας κριτική στον Αναστασιάδη στο Κυπριακό, μακάρι να ασκούσε αυτή την κριτική πιο πολύ για τα «χρυσά» διαβατήρια. Αν το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων δεν τοποθετήθηκε στο επίκεντρο των εκλογών, είναι πολύ κρίμα. Αυτό είναι που πρέπει ουσιαστικά να συζητείται. Πώς μπορεί να στριμώξει τώρα τον Αναστασιάδη στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ; Η Τουρκία μίλησε για δύο κράτη. Έθεσε όρο την αποδοχή αυτού του πράγματος για να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι πρέπει να κάνει ο Αναστασιάδης δηλαδή; Μήπως πρέπει να πει ότι το αποδέχεται; Ο Άντρος Κυπριανού του λέει: «Για πέντε χρόνια είχες απέναντί σου τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη που ήθελε λύση. Γιατί δεν μπόρεσες να λύσεις αυτό το πρόβλημα;» Μήπως δεν έχει απάντηση σε αυτό ο Αναστασιάδης; Και εκείνος λέει το εξής: «Το ΑΚΕΛ γιατί δεν μπόρεσε να το λύσει; Και απέναντι σε αυτό υπήρχε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης που υποστηρίζει τη λύση». Άδικο έχει; Γιατί δεν μπόρεσαν να το λύσουν οι Χριστόφιας και Ταλάτ; Επιπλέον υπάρχει και το εξής: Ο Αναστασιάδης υπενθυμίζει στο ΑΚΕΛ και το Σχέδιο Ανάν. Του θέτει ενώπιόν του ότι ο ίδιος είχε πει «ναι» σε αυτό το σχέδιο και το ΑΚΕΛ «όχι».

Δεν αποφέρουν κανένα κέρδος στην κοινότητα στον νότο αυτές οι στείρες συζητήσεις. Την ώρα που το καθεστώς στην Τουρκία έχει πλακώσει πάνω μας με όλο του το βάρος, μόνο τον κατακτητή βολεύει να αφήνουμε εκείνον και να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Μήπως δεν απέμεινε υλικό για να χρησιμοποιηθεί στις εκλογές; Την ώρα που υπάρχει το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, ποιος κοιτάει το κυπριακό πρόβλημα; Αν υπήρχε κάποια εξέλιξη, τέλος πάντων. Όμως, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόοδος, υπάρχει οπισθοδρόμηση. Αν η τουρκική πλευρά έχει πει δύο κράτη και έχει αναποδογυρίσει το τραπέζι, τι μπορεί να γίνει στο εξής; Αυτή η υπόθεση είναι πλέον δουλειά των Ηνωμένων Εθνών. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Αμερικής. Της Αγγλίας. Δεν αρκεί να κάνουν δηλώσεις αυτοί για την ομοσπονδιακή λύση. Πρέπει να πείσουν την Τουρκία να πάψει να επιμένει στα δύο κράτη. Αν δεν πείθεται, να ασκήσουν πιέσεις. Να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είδα να υπάρχει κάποια σοβαρή προειδοποίηση από τις παγκόσμιες δυνάμεις προς την Τουρκία επειδή θέλει δύο κράτη. Δηλαδή, δεν άνοιξε το στόμα του και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. Σώπασε ακόμα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται κατάφωρα στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που πανικοβλήθηκε μετά την ήττα Τραμπ, ησύχασε μόλις είδε να μην του ασκείται σοβαρή πίεση.

Φαίνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Μαΐου στον νότο θα διεξαχθούν πιο υποτονικά από ποτέ κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Μπορεί να μην πάνε στην κάλπη όσοι δεν είναι φανατικοί κομματικοί. Δεν υπάρχει ενθουσιασμός! Ακόμα και το κυπριακό πρόβλημα δεν δίνει πόντους στην Κύπρο. Όλοι βαρέθηκαν, μπούχτισαν. Σύμφωνα με κάποιους, έγινε αποδεχτό το σημερινό στάτους κβο στο νησί. Όχι! Κατά τη γνώμη μου, δεν έγινε αποδεχτό. Σώπασαν λόγω ανημποριάς. Στην Κύπρο, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε η αντιπολίτευση έχουν χαΐρι. Ξέρουμε μόνο να καβγαδίζουμε μεταξύ μας. Ιδού, αυτό είναι το μεγαλύτερό μας δώρο στον κατακτητή. Ακόμα δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε γαϊδούρια σε όσους λένε ότι οι μόνοι Κύπριοι είναι τα γαϊδούρια.

 

Posted in Politics, Από Πολίτη, Στήλες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *