Menu Close

Αναρτήσεις

Συνδέσατε δρόμο για την κόλαση;

Του Σιενέρ Λεβέντ, στις 8/3/2021

Το έγραψα πολλές φορές. Μόνο η μία πλευρά της Κύπρου είναι Κύπρος πλέον, η άλλη είναι Τουρκία. Δεν περιήλθαμε πρόσφατα σε αυτήν την κατάσταση. Άπλωσαν τη διαδικασία στον χρόνο. Άρχισαν με τις 20 Ιουλίου, ύστερα μετέφεραν πληθυσμό, διένειμαν στον μεταφερόμενο πληθυσμό τα ελληνοκυπριακά εδάφη και ύστερα μετέγραψαν αυτά τα εδάφη με ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας. Όταν δεν συνάντησαν σοβαρή αντίσταση αυτές οι ενέργειες, προχώρησαν παρακάτω. Και στο τέλος έβαλαν στο χέρι τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει εποικιστεί.

Δηλαδή, είναι στη χειρότερη κατάσταση από το 1974. Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει από τα καθήκοντά του όποιον αξιωματούχο δεν του αρέσει και διορίζει στη θέση του τοποτηρητή. Τώρα κάνει το ίδιο και στην Κύπρο. Ακόμα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αντίσταση! Άλλωστε ο αποικιοκράτης εξασφάλισε την υπόθεση από την αρχή κιόλας. Έκανε τους πάντες δημόσιους υπάλληλους. Τους έδωσε καλά λεφτά και δικαιώματα. Δηλαδή, έκανε όλα όσα χρειάζονταν για να τον υπηρετούν. Αυτή η μερίδα του πληθυσμού κοιτάζει αυτό το ζήτημα ως «κερδισμένα δικαιώματα». Όχι! Δεν είναι κερδισμένα! Είναι χάρη του κατακτητή. Μερίδιο για τη σιωπή. Και αντάλλαγμα για εξυπηρέτησή του. Όταν συνέδεσε τους διανοούμενους της κοινότητας με τον εαυτό του μέσω της κοιλιάς τους διευκολύνθηκε η δουλειά του κατακτητή. Ούτε σοβαρή επανάσταση είδε. Ούτε σοβαρό ξεσηκωμό! Έκανε ό,τι ήθελε.

Ιδού, ένας εργάτης που δουλεύει στον νότο. Ο Εμέλ. Να ξέρατε τι επανάσταση συμβαίνει μέσα του. Θέλει να ακουστούν απ’ όλο τον κόσμο οι αδικίες που υπέστη στον βορρά. Δεν μπόρεσε να βρει στον βορρά τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά που βρήκε στον νότο. Είναι 39 χρονών. Ηλεκτρολόγος. Η σύζυγός του είναι πολίτισσα της Λευκορωσίας. Πέρασε στον νότο μόλις άνοιξαν οι πύλες το 2003. Βρήκε δουλειά εκεί. Εργάστηκε σε μια εταιρεία με ηλεκτρικά. Ακριβώς 13 χρόνια. Όλοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με αυτόν, λέει. Ύστερα πήγε στο εξωτερικό. Εργάστηκε κι εκεί. Όταν επέστρεψε ξανά στο νησί έκανε αίτηση στην Αρχή Ηλεκτρισμού εδώ, λέει. Πέρασε πρώτος. Όμως, δεν τον προσέλαβαν διότι δεν είχε μέσο, λέει. Κατόπιν τούτου πέρασε ξανά στον νότο. Και πάλι βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία. Όταν οι αξιωματούχοι στον βορρά άρχισαν να προκαλούν δυσκολίες στους εργαζομένους στον νότο, αποφάσισε να εγκατασταθεί στον νότο. Το αφεντικό του, ο Πάμπος, του φέρθηκε πολύ φιλικά. Τον βοήθησε πολύ να βρει ένα ανεξάρτητο σπίτι για ενοικίαση στον νότο. Το ενοικίασε. Για 330 ευρώ τον μήνα. Ο Πάμπος τον έκανε αρχιτεχνίτη στην εταιρεία. Και προειδοποίησε τους εργαζομένους λέγοντας: «Εδώ δεν υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι. Είμαστε όλοι Κύπριοι. Θα ακούτε τον Εμέλ». Ο Εμέλ έγινε φίλος με όλους όπου εστάλη από την εταιρεία για δουλειά. Ξέρει καλά ελληνικά. Οι γονείς του είναι από τη Λεμεσό. Χθες τον ρώτησα «τι κάνεις;» «Μετακομίζω», είπε. Μεταφέρει ένα-ένα στο σπίτι του στον νότο όλα τα πράγματά του από το σπίτι του στον βορρά.

Ιδού, έτσι είναι η ιστορία κάποιου από εμάς. Νομίζω μετά από αυτό το στάδιο πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι θα καταφύγουν σε αυτόν τον δρόμο. Θα εγκαταλείψουν τον βορρά. Θα μεταφερθούν στον νότο. Αν υπάρξουν πολλοί που το θελήσουν αυτό, μήπως θα το αντέξει ο νότος; Δεν ξέρω. Όμως, δεν αφήνουν άλλη επιλογή στους ανθρώπους μας εκτός από το να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη περιοχή. Ποιος αντέχει τη διοίκηση της Τουρκίας εδώ άλλωστε; Στην Τουρκία υπάρχει καθεστώς ενός ανδρός. Δικτατορία. Σαν κόλαση. Αν ό,τι υπάρχει εκεί υπάρξει και εδώ, τότε να δείτε την κατάσταση. Όποιος προλάβει θα φύγει. Όπως έφυγαν από την Τουρκία, θα φύγουν και από εδώ. Και το πιο κοντινό μέρος για να πάνε είναι το νότιο τμήμα του νησιού. Άλλωστε είναι και εκείνο πατρίδα μας. Δεν μπορείς να είσαι μετανάστης στον νότο. Είσαι πολίτης αυτής της δημοκρατίας.

Έχω να πω το εξής: Θα τους κάνει όλους να φύγουν από εδώ εάν καθίσει ο Ταγίπ Ερντογάν πάνω στο κεφάλι μας; Ποιος ξέρει, ίσως το κάνουν και αυτό εσκεμμένα. Να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι και να αφήσουν τον βορρά στους καταγόμενους από την Τουρκία. Αν δεν αντισταθούμε και αν δεν ξεσηκωθούμε, έτσι θα γίνει στο τέλος. Ακόμα δεν μπορείτε να πείτε «όχι στην κατοχή»; Δέχεστε να αφανιστείτε και να φύγετε;

Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *