Menu Close

Αναρτήσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που είναι…

Του Μιχάλη Ιγνατίου, 11 Απριλίου 2021

Στην Κύπρο έχουμε, δυστυχώς, αρκετούς «τουρκολάγνους», αλλά και ειδική κατηγορία «ερντογολάγνων». Παλαιότερα ήταν και πιο εκδηλωτικοί. Το τελευταίο διάστημα, επειδή η δικτατορική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, έχουν αλλάξει τροπάρι, αν και ακόμα δεν έχουν αποδεχθεί ότι την απόλυτη ευθύνη για την αποτυχία λύσης του Κυπριακού την έχει ΜΟΝΟ η κατοχική Τουρκία. 

Το νέο «παραμύθι» είναι ότι ευθύνεται η «ελληνοκυπριακή πλευρά». Τη θέση αυτή εκφράζει το ΑΚΕΛ, αλλά περιέργως και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος -χωρίς να τολμά να το δηλώσει δημόσια- θεωρεί υπεύθυνο για τη μη λύση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης…έριχνε αστραπές και βροντές για τον εκάστοτε Πρόεδρο, που υποτίθεται δεν επιδίωκε την όποια λύση. Όταν εξελέγη στην Προεδρία είδε κατάματα την πραγματικότητα: ότι η Τουρκία δεν δέχεται καμία λύση, η οποία δεν θα της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Κυπριακό στο πάρε-δώσε για αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης

Τις τελευταίες ημέρες «καίγεται» η Ευρώπη με την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι της επικεφαλής της Κομισιόν. Η συμπεριφορά ήταν ΚΤΗΝΩΔΗΣ. Εξέφραζε άκρατο μισογυνισμό αλλά έδειχνε κυρίως πώς αντιμετωπίζει την ενωμένη Ευρώπη. Δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι εικόνα και ομοίωση της φίλης Άνγκελα Μέρκελ. Είναι ο άνθρωπός της στις Βρυξέλλες. Μέσω αυτής ασκεί πλήρη έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μελέτησα μερικές αναλύσεις από σοβαρούς Ευρωπαίους δημοσιογράφους, που ανακάλυψαν την… πυρίτιδα. Ότι ο Ερντογάν δεν είναι πλέον ένας αυταρχικός ηγέτης, αλλά ένας στυγνός δικτάτορας. Με την κίνηση να αποκλείσει την επικεφαλής της Κομισιόν από τις «καρέκλες των ανδρών», έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αλλά, εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Δεν θα συμβεί τίποτα. Η έκρηξη του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, θα αποδειχθεί… βεγγαλικό. Μακάρι να διαψευστούμε. Εκτός αν αποδειχθεί λαγός για την ηγεσία των Ευρωπαίων και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να αποδέχονται κάθε εκβιασμό του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Είναι κάτι που μας προβληματίζει για την ίδια την Ε.Ε. Ποια είναι η βοήθεια της στην Ελλάδα και στην Κύπρο που απειλούνται καθημερινά από την Τουρκία; Είναι μηδενική.

Γνωρίζω ότι με τις παραπάνω σκέψεις στενοχωρώ τους φίλους και τους αναγνώστες που πιστεύουν την Ε.Ε. ως το καλύτερο πράγμα που προέκυψε στην Κύπρο. Δυστυχώς, οι ρομαντικοί πρέπει να ξυπνήσουν και όσοι «σιτεύονται», νόμιμα εννοώ, από την εν λόγω γραφειοκρατική και νεοφιλελεύθερη ένωση ας το πουν ξεκάθαρα: ότι έχουν προσωπικά οφέλη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που είναι. Και σίγουρα πρέπει κάποιος να προσπαθεί να τον αναλύει ορθά. Για να τον αντιμετωπίζει όπως αρμόζει σε κάθε περίπτωση. Οι Ευρωπαίοι σφάλλουν και το γνωρίζουν. Ο ισλαμιστής πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει ό,τι και να συμβεί. Αν μελετήσετε την ιστορία από το 2002, όταν εξελέγη πρωθυπουργός, μέχρι σήμερα, θα καταλάβετε ότι είναι ανοικτό βιβλίο.

Αυτό που κατάλαβαν αργά οι Αμερικανοί, αν και ακόμα ελπίζουν ότι θα τον αλλάξουν, είναι ότι πιστεύει πραγματικά ότι είναι άτρωτος, ότι είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από καμία δύναμη.

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα και αποδείχθηκε το καλοκαίρι του 2018 όταν με ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ, κατέρρευσε η οικονομία του.

Ο κ Αναστασιάδης, συμπαρασύροντας και την Αθήνα, αποφάσισε να λάβει μέρος στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης. Απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος το φωνάζει πως δεν δέχεται τίποτα, εκτός αν τα πάρει όλα. Αυτή είναι η κατάσταση. Η Ούρσουλα είχε την ατυχία να γνωρίσει τον πραγματικό Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, ακόμα δεν είδε τίποτα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μετά τους «Ως δαμέ», τους θλιμμένους συγγενείς του ΑΚΕΛ, προέκυψε η οργάνωση 1ΚΥΠΡΟΣ, η οποία και το τερμάτισε. Μετά τον «νότο» της κρυφής οργάνωσης του «κομμουνιστικού κόμματος» της Κύπρου μας προέκυψε η κυπριακή σημαία χωρίς την Κύπρο. Μάλλον πάλι με τον «νότο» της Κύπρου. Αφαίρεσαν τις κατεχόμενες περιοχές και τις «κυρίαρχες» βρετανικές βάσεις.  Είναι υπερήφανοι ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, που συνυπογράφουν αυτήν την απαράδεκτη ανακοίνωση; Αποδέχονται στο κείμενό τους -αν είναι δυνατόν- “απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας εντός τακτού χρονικού διαστήματος”. Όχι την επομένη της λύσης, όπως πρέπει. Αποδέχονται, δηλαδή, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μετατροπής της σε υποχείριο της Τουρκίας, με την παραμονή του κατοχικού στρατού. Εάν τα κατοχικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν με τη λύση, θα παραμείνουν για πάντα. Η κατοχική δύναμη δεν έχει τηρήσει σχεδόν καμία διεθνή συμφωνία που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα.

Οι θέσεις τους δεν αντέχουν καν ανάλυσης, πόσο μάλλον συζήτησης. Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι. Βυσσοδομούν εναντίον της Κύπρου, εξυπηρετώντας οποιονδήποτε άλλον εκτός του κυπριακού λαού.

Λύση χθες, βεβαίως, επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αλλά όχι «όποια λύση», όπως απαιτούν εκβιαστικά τα ορφανά του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Από τον κ. Βασιλείου, όλα τα περιμένει κανείς. Είναι δηλωμένος «πολίτης του κόσμου», με έντονες νεοφιλελεύθερες απόψεις, ο οποίος διετέλεσε για πέντε χρόνια πρόεδρος της Κύπρου. Το ερώτημα γιατί δεν μπόρεσε να λύσει το Κυπριακό, όταν υποστηριζόταν και από το ΑΚΕΛ και από τον ΔΗΣΥ, να το υποβάλετε στον ίδιο. Η αποτυχία του δείχνει μήπως και την ανικανότητά του; Ή την πραγματική αιτία, που φυσικά είναι η ισλαμική Τουρκία.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών πολλά χρόνια. Στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, δύο προέδρων που πολέμησαν υπέρ της λύσης και εκτέθηκαν υποστηρίζοντας το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Δεν έχει ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού; Μα δουλευόμαστε κ. Υπουργέ; Όταν ο κ. Βασιλείου, ο μακαρίτης ο Κληρίδης και ο κ. Αναστασιάδης (μέχρι τώρα) απέτυχαν, δεν έχετε πάρει καν είδηση τι φταίει και για 46 τόσα χρόνια η Κύπρος είναι υπό κατοχή; Και επειδή είστε οπαδοί της «όποιας λύσης», θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν του προσφέρατε στο πιάτο όλη την Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζητούσε και το σύμπαν… Τα λέγατε με τους Τούρκους όλα τα προηγούμενα χρόνια και γνωρίζετε.

Ειδικά ο κ. Βασιλείου και ο κ. Κασουλίδης έχουν εκτεθεί υπογράφοντας την εν λόγω ανακοίνωση του 1ΚΥΠΡΟΣ. Διότι εύκολα εντοπίζει κανείς θέσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντι-κυπριακές. Συμβαίνει και τούτο το περίεργο με τους πρώην αξιωματούχους του κράτους και μερικούς πρώην πρέσβεις. Όταν χάνουν τα «οφίκια», παθαίνουν -θα το χαρακτήριζα- αμόκ εναντίον της Πατρίδας. Κάθε εξήγηση αποδεκτή…

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *