Menu Close

Αναρτήσεις

Ο Παράσχος ή εσύ Πρόεδρε πρέπει να τεκμηριώσεις;

ΑΡΧΙΚΗ • ΑΠΟΨΕΙΣ • ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ “Φ” • Ο Παράσχος ή εσύ Πρόεδρε πρέπει να τεκμηριώσεις;
Ο Παράσχος ή εσύ Πρόεδρε πρέπει να τεκμηριώσεις;

15 Ιανουαρίου 2021, 10:54 πμ

«Θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης». Τάδε έφη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Είναι απίστευτο πώς τα πάντα σε αυτό τον τόπο λειτουργούν ανάποδα. Όσα, δηλαδή, έχουν να κάνουν με τους πολιτικούς και την εκάστοτε εξουσία. Η υπόθεση των καταγγελιών του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Έγραψε ο Παράσχος ότι «εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Βαριά κατηγορία ομολογουμένως. Είναι γεγονός ότι ο συνάδελφος δεν κατέχει ατράνταχτα στοιχεία για να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Προφανώς, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ούτε καν μαρτυρία που να επιβεβαιώνει το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται, κατά το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να προέβη στην εν λόγω αναφορά. Κι αυτό διότι ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, το διέψευσε ήδη. Οι δύο Κύπριοι πολιτικοί (Α. Κυπριανού και Ν. Παπαδόπουλος) τους οποίους προκάλεσε χθες ο δημοσιογράφος να επιβεβαιώσουν τα λεχθέντα, ο μεν Παπαδόπουλος δήλωσε άγνοια, ο δε Κυπριανού δήλωσε στον «Φ» πως αν είχε να πει κάτι περί του γεγονότος θα το είχε πράξει. Ως εκ τούτου, η υπόθεση απομένει ως μια εξ ακοής μαρτυρία, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο Active.

Οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι. Μια εξ ακοής μαρτυρία για μια τόσο σοβαρή καταγγελία δεν μπορεί σε κανένα δικαστήριο να σταθεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπό κατηγορία Πρόεδρος εκφράζει θλίψη για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του με ψευδή δημοσιεύματα. Ποντάρει στο ότι ο Παράσχος δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία και ότι κατέγραψε μια μαρτυρία όπως του την μετέφερε κάποια πηγή του. Αν και είναι κανόνας ότι ένας δημοσιογράφος οφείλει όταν γράφει να διαθέτει και αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως όταν αφορά τόσο βαριές κατηγορίες, δεν μπορεί να αγνοηθεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ούτε και η βαρύτητα του ποιος γράφει τι. Ένας έμπειρος δημοσιογράφος, δύναται να εξασφαλίζει σοβαρές πληροφορίες από έγκυρες πηγές, χωρίς όμως πολλές φορές να συνοδεύονται και από τεκμήρια. Σαφώς και υπάρχει θέμα δεοντολογίας για δημοσίευση πληροφοριών υπό τέτοιες συνθήκες.

Είναι, όμως, εξίσου σοβαρό το θέμα να αιωρείται πλέον μια τόσο βαριά κατηγορία εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδίως σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο η μπόχα από την αναδυόμενη διαφθορά έχει προ πολλού καταστεί αποπνικτική για το λαό. Οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι το τσουνάμι των αποκαλύψεων να παρασύρει κάθε αξία σε αυτό τον τόπο. Ακόμη και το ιερότερο όλων: Την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας! Ακόμη χειρότερα όταν ο συγκεκριμένος Πρόεδρος και η συγκεκριμένη Κυβέρνηση βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο επειδή σχεδίασαν και λειτούργησαν ένα διάτρητο πρόγραμμα το οποίο γέμισε τα χρηματοκιβώτια ημετέρων και άδειασε τις ψυχές των πολιτών.

Ε, λοιπόν, μέσα σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα πράγματα πρέπει να ιδωθούν διαφορετικά. Σε ένα κανονικό κράτος, οι θεσμοί θα είχαν ήδη λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν την οποία ο Πρόεδρος παραπέμπει. Δεν είναι ο Παράσχος εκείνος ο οποίος πρέπει να τεκμηριώσει. Το βάρος πέφτει στον υπό κατηγορία (έστω και με εξ ακοής μαρτυρία) ανώτατο αξιωματούχο αυτού του τόπου να τεκμηριώσει ότι πρόκειται για «προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, για ψίθυρους ή για ψευδή δημοσιεύματα». Στο κάτω-κάτω της γραφής, στα χέρια του Προέδρου βρίσκεται το μέλλον του λαού και κάθε απόφαση. Επομένως, εκείνον πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κουβαλά τέτοιον λεκέ.

Γι’ αυτό, ξεκάθαρα καλούμε τον Πρόεδρο και τους θεσμούς να προχωρήσουν σε έρευνα. Να ξεκαθαρίσει η αλήθεια τεκμηριωμένα στη βάση ευρημάτων από άκρως αξιόπιστους ερευνητές. Για παράδειγμα τον πρώην δικαστή Γ. Αρέστη που έκανε την έρευνα για τον Συνεργατισμό. Εύκολα θα μπορούσα να υποδείξω και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη βεβαίως, ωστόσο, δεν θέλω να επιβαρύνω περισσότερο τον Πρόεδρο, αφού είναι γνωστό ότι τρέμει ακόμη και τη σκιά του Γενικού Ελεγκτή… Έχει τραπεζικό λογαριασμό στις Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος ή μέλος της οικογένειάς του ή μέτοχος του πρώην δικηγορικού του γραφείου; Έχουν αποσταλεί οποιαδήποτε ποσά από την Κύπρο στις Σεϋχέλλες σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε άλλες χώρες ως ενδιάμεσο σταθμό και από εκεί στις Σεϋχέλλες; Αν ναι, στα ονόματα ποιων;

Η στήλη δεν επιχειρεί να ανακυκλώσει την καταγγελία του συνάδελφου Ανδρέα Παράσχου. Άλλωστε, δεν γνωρίζει τίποτα πέραν των όσων ο δημοσιογράφος δημοσίευσε. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση μέσω μιας τέτοιας τεκμηριωμένης έρευνας, ποτέ δεν θα γίνει πιστευτός ο Πρόεδρος. Επειδή απλούστατα, ο λαός έχει μπουχτίσει με τους πολιτικούς. Μέσα στον ορυμαγδό που προκαλούν τα απανωτά σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά δεν ξεχωρίζει πλέον τις πραγματικότητες από τις φήμες.

Έχει χρέος κάθε ηγέτης και κάθε πολιτικός εναντίον του οποίου κατατίθενται βαριές κατηγορίες να αποδείξει αν ο λεκές καθαρίζει ή όχι… Αν και πλέον, οι πολιτικοί, με την αναξιοπρεπή στάση τους έναντι των πορισμάτων των ερευνών, έχουν καταφέρει να μην καθαρίζουν ούτε κι έτσι οι λεκέδες…

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *