Menu Close

Αναρτήσεις

Ο λάκκος του Βαρωσιού και το πηγάδι των δύο κρατών


18/11/2020
Του Σενέρ Λεβέντ

Μήπως δεν το είπα εγώ ότι στο Βαρώσι περιφέρονται πνεύματα και διάβολοι; Δεν με ακούσατε! Ορίστε κοιτάξτε. Τι έπαθε ένας παλιός πολεμιστής που σηκώθηκε και ήρθε από την Τουρκία για πικνίκ. Ήταν σάπιο, λέει, το καπάκι του υπογείου στην είσοδο της πολυκατοικίας του Λόρδου το οποίο πάτησε, κόπηκε και έπεσε μέσα. Σε βάθος δύο μέτρων. Πληγώθηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μήπως είναι έξυπνο πράγμα να περιδιαβάζεις μέσα σε μια πόλη φάντασμα ανάμεσα σε πνεύματα και διαβόλους και προπάντων να κάνεις πικνίκ; Όλα έχουν σαπίσει μέσα σε 46 χρόνια. Τα ξύλα. Οι δρόμοι. Οι πόρτες, τα παράθυρα. Μήπως παίρνει εκδίκηση το Βαρώσι; Αν έπεφτε ο Ερντογάν; Τον προστάτευσε ο Αλλάχ όπως πάντα. Μόνο μία φορά δεν τον προστάτευσε. Όταν έπεσε από το άλογο. Δεν ξέρω αν χτύπησαν και τιμώρησαν εκείνο το άλογο που σήκωσε κεφάλι.

Αν πατούσε Ερντογάν σε εκείνο το καπάκι στο οποίο έπεσε ο βετεράνος και έπεφτε εκείνος, δεν θα απηύθυνε εκείνη την ευγενική πρόσκληση στα αδέλφια μας τους Ελληνοκύπριους. «Ελάτε να πάρετε τις περιουσίες σας», είπε. Δεν είπε τις πήραμε με αίμα, δεν τις δίνουμε στο τραπέζι. Άκουσες αγαπητέ Ανδρέα; Αυτή η πρόσκληση είναι για εσένα. Πήγαινε και πάρε τες αν θέλεις. Κάνε το κέφι σου όπως επιθυμείς κάτω από τις διπλές σημαίες μας. Σε έδιωξαν με τη βία των όπλων πριν από 46 χρόνια. Τώρα θα σε υποδεχθούν με κλάδους ελαίας!

Ο Ερντογάν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και έφυγε αφού έμεινε στο νησί 12 ώρες περίπου. Πλέον ενεργεί σαν πρόεδρός μας. Νομίζω ότι τώρα έτσι τον βλέπουν όλοι και κυρίως ο Ερσίν Τατάρ. Ο Τατάρ είναι σαν βοηθός του. Ο Ερντογάν τον αποκαλεί «Ερσίν», όμως ο Τατάρ δεν τον αποκαλεί «Ταγίπ». Τον αποκαλεί «κύριε Πρόεδρέ μου». Τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. «Κάνε και εσύ ένα όμορφο Προεδρικό Μέγαρο», είπε στον Τατάρ. Γιατί; Θα τον σέβονται περισσότερο, λέει, άμα έχει ένα τέτοιο Προεδρικό Μέγαρο. Άρα ο δικός μας έχει πολλά να μάθει ακόμα απ’ αυτόν. Να αρχίσει να μαθαίνει. Όσο πιο πολλά φάει, όσο πιο πολλά παλούκια μπήξει στον λαό, τόσο πιο πολύ σεβασμό αποκτά! Το αντιληφθήκατε; Έμαθε να εκφωνεί λόγους. Και μάλιστα τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος». Άρεσε πολύ αυτό στον Ερντογάν. Θα τον πάρει και σε περιοδεία. Στο Αζερμπαϊτζάν. Αν πλέον γίνει κάτι στραβό εδώ, ο Τατάρ σε αυτόν θα παραπονεθεί αμέσως. Απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν. Κοιτάξτε για παράδειγμα, οι δικοί μας αρχιτέκτονες και μηχανικοί δεν ενδιαφέρθηκαν για το νοσοκομείο πανδημίας, λέει. Και εκείνος άρπαξε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον Ερντογάν. Και ο Ερντογάν το τακτοποίησε. Το ανέθεσε σε μια εταιρεία από την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έσκασε πάλι τη βόμβα. Το πιο ισχυρό μήνυμα της ημέρας. Είπε το εξής: «Είναι μια πραγματικότητα ότι μιλώντας για λύση δύο κρατών συρόμαστε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όμως, το ένα από τα δύο κράτη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και το άλλο η Τουρκική Δημοκρατία από την οποία θα καταστεί πιο εξαρτημένη η βόρεια Κύπρος. Όπως προειδοποιήσαμε πολύ πιο πριν, η νότια Κύπρος βαδίζει προς το να γειτνιάζει με την Τουρκία όχι μόνο από τη θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί».

Ο κύριος Μουσταφά σίγουρα κάτι περισσότερο από εμάς γνωρίζει. Αφού έκανε μια τέτοια προειδοποίηση η κατάσταση πρέπει να είναι σοβαρή. Αυτό που ουσιαστικά με προβληματίζει είναι η κατάσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, έχουν και εκείνοι μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Δηλαδή, εγκρίνουν πράγματι τα δύο κράτη; Ή μήπως ο Ακιντζί θέλει να πει ότι «αφού δεν αποδέχονται την πολιτική μας ισότητα, θέλοντας και μη θα συναινέσουν σε αυτό»; Μήπως είναι μια έμμεση κατηγορία αυτή; Γιατί να συναινέσει στα δύο κράτη η ελληνοκυπριακή πλευρά; Μήπως κάποιος τους αναγκάζει; Μήπως υπάρχουν πιέσεις από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αγγλία; Ενώθηκαν όλοι και θέλουν δύο κράτη εδώ; Αν ο Ακιντζί είχε προβεί σε αυτή τη διαπίστωση πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα ήταν πολύ πιο πειστικός. Έφυγε ο Τραμπ που στήριζε τον Ερντογάν. Ήρθε ο Μπάιντεν. Και καθόλου δεν νομίζω ότι θα ταχθεί υπέρ των δύο κρατών ο Μπάιντεν, που είναι γνωστός για τη στάση του εναντίον του Ερντογάν. Δεν βλέπετε πώς μπήκαν ψύλλοι στον κόρφο του Ερντογάν μετά τη νίκη Μπάιντεν στις εκλογές; Θα προβεί σε μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, λέει! Θα αφήσει ελεύθερους τους αθώους που άφησε τόσα χρόνια να σαπίζουν στις φυλακές, έτσι δεν είναι; Μάλιστα είναι τόσο αναίσχυντος που τώρα μπορεί να ζητάει από τους δικαστές που βρίσκονται υπό τις δικές του οδηγίες να λογοδοτήσουν ρωτώντας τους «ποιος έβαλε στη φυλακή αυτούς τους ανθρώπους;». Η Δύση φαίνεται να έχει ξεγράψει τον Ερντογάν. Άρχισε η πτώση. Ξέρετε και εσείς ότι δεν θα υπάρξουν δύο κράτη στην Κύπρο ενόσω δεν εγκρίνει η Αμερική κάτι τέτοιο! Επιπλέον, μήπως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν γνωρίζει ότι θα βρει μπροστά της την Τουρκία ως χερσαίο γείτονα σε περίπτωση δύο κρατών; Αν δεν το αντιλαμβάνεται πρέπει να έχει χάσει το μυαλό της!

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *