Menu Close

Αναρτήσεις

Ο Κύπριος Μπαρμπαρός Σανσάλ

ΣιΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 11/06/2021

«Είσαι ακριβώς σαν Κύπριος», είπα στον Μπαρμπαρός Σανσάλ. Έφερε αντίρρηση. «Όχι, δεν είμαι σαν Κύπριος, είμαι Κύπριος», είπε. Πούλησε όλα όσα είχε στην Τουρκία, λέει. Έκοψε όλους τους δεσμούς του με την Τουρκία. «Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε, χωρίσαμε», είπε. Ήρθε ανάμεσά μας. Ρίχτηκε στις αγκάλες των βουνών της Κερύνειας. Μετέφερε στο νησί και όλα του τα υφάσματα με δύο τεράστια εμπορευματοκιβώτια. Ουσιαστικά, πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη είναι έτοιμες να του ανοίξουν τις αγκάλες τους και να του δώσουν υπηκοότητα. Συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά εκείνος επέλεξε αυτό το μέρος. Το λιντσάρισμα που δέχτηκε πριν τέσσερα χρόνια στο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης ήταν μια πλήρης ντροπή τόσο για την Τουρκία όσο και για τη δική μας διοίκηση στην Κύπρο. Είχε συλληφθεί από την αστυνομία μας μετά από μια ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε απελαθεί στην Τουρκία. Τι είχε πει σε εκείνη την ανάρτηση; «Πνίξου στα σκατά σου Τουρκία!». Όταν ήρθε στο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης με τους συνοδούς αστυνομικούς, δέχτηκε επίθεση από την ώρα κιόλας που κατέβαινε από τη σκάλα του αεροπλάνου. Ήταν μια κρατική τρομοκρατία αυτή. Η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε εκείνους που τον λίντσαραν. Πνίγηκε μέσα στα αίματα. Ύστερα καταδικάστηκε. Έμεινε 58 ημέρες στη φυλακή. Στη φυλακή έγραψε ένα βιβλίο: «Γραφείο Λιντσάρισμα». Περιέγραψε το λιντσάρισμα και τις μέρες που πέρασε στη φυλακή.

Είχε κάνει το βράδυ της πρωτοχρονιάς του 2017 την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκάλεσε τη σύλληψή του. Είχε πει το εξής: «Μπήκε για όλους σας το 2017. Χρόνια ευτυχισμένα, απολαύστε το, ξαπλώστε, αφεθείτε ελεύθεροι. Ενώ τόσοι δημοσιογράφοι κρατούνται, ενώ τόσα παιδιά βιάζονται, ενώ συμβαίνουν τόσες ατασθαλίες, τόσα ρουσφέτια, ενώ οι φανατικοί της θρησκείας μοιράζουν βρομιά στους δρόμους, εσείς ακόμα γιορτάζετε τη νέα χρονιά; Μέσα σε τόση βρομιά, τόσο ρεζιλίκι. Πνίξου στα σκατά σου Τουρκία».

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από εκείνη την ημέρα. Μήπως δεν πνίγηκε στα σκατά της η Τουρκία; Δεν μπόρεσε να τη σώσει ακόμα και το γεγονός ότι μετέτρεψε εμάς σε χοντρό της έντερο. Ενώ πνιγόταν μας έδωσε τη χαρμόσυνη είδηση ότι θα πάει στη Σελήνη. Ύστερα πιάστηκε από τις χαρμόσυνες ειδήσεις για φυσικό αέριο. Αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν τόσοι πολλοί όπως παλιά εκείνοι που έχαψαν αυτές τις ανοησίες.

Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ είναι και γνωστός σχεδιαστής μόδας και θαρραλέος ακτιβιστής. Έχει πολύ δίκιο όταν λέει πως «δεν είμαι σαν Κύπριος, είμαι Κύπριος». Λέει άνετα όσα δεν τολμά να πει κανένας πολιτικός της αντιπολίτευσης εδώ σε εμάς. Είπε τα εξής σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα ξένο πρακτορείο: «Το 1974 έγινα μάρτυρας της εισβολής. Η Τουρκία έκλεβε τον πλούτο της Κύπρου. Έκλεβε το έδαφος της Κύπρου. Έκλεβε τον πολιτισμό της Κύπρου. Δεν μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια σε αυτό ως ένας πολίτης της Τουρκίας. Θέλω να ενωθούν οι Κύπριοι φίλοι μου. Να ενωθούν κάτω από μια σημαία, ένα ενιαίο έδαφος. Με ό,τι έχουμε, χαλλούμι, ζιβανία. Γι’ αυτό τον λόγο κάτω τα χέρια σας και αφήστε ήσυχους τους Κύπριους».

Τώρα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και συνεχίζει εδώ τις δουλειές του. Θέλει να εκπαιδεύσει τους νέους. Θα αρχίσει να παραδίδει μαθήματα. Μήπως νιώθει ασφαλής εδώ; Όσο και αν έχει χωρίσει με την Τουρκία, σε τελική ανάλυση είναι και το μέρος αυτό Τουρκία. Γίνεται ό,τι πει η κυβέρνηση της Τουρκίας εδώ. Η στρατιωτική διοίκηση που είναι κυρίαρχος των πάντων και η αστυνομία που υπάγεται σε αυτήν, εφαρμόζουν τις οδηγίες που έρχονται από την Άγκυρα. Υπάρχουν χιλιάδες διανοούμενοι, όπως ο Μπαρμπαρός Σανσάλ, που έφυγαν από το σημερινό φασιστικό καθεστώς και την τυραννία του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι χώρα των φανατικών της θρησκείας. Κόλαση για τους διανοούμενους. Ούτε δημοσιογραφία μπορεί να ασκηθεί τώρα στην Τουρκία, ούτε το επάγγελμα του συγγραφέα. Ούτε κάτι άλλο. Δεν μπορεί καν να ασκηθεί το επάγγελμα του σχεδιαστή μόδας. Ενόσω δεν ανατρέπεται αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή.

Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ είναι δυναμικός και ενεργητικός όπως πάντα. Και αισιόδοξος. Πιστεύει ότι δεν θα καμφθεί το πνεύμα αντίστασης των Κυπρίων. Αν η συνομιλία που είχαμε στην ακροθαλασσιά μεταδιδόταν ζωντανά στην τηλεόραση, θα έσπαζε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. «Δεν υπάρχει τίποτα ταμπού για εσένα», του είπα. «Τι είναι ταμπού. Ταμπού σημαίνει φέρετρο», είπε. Έχει απόλυτο δίκιο και σε αυτό. Και τώρα για να ζήσει διάλεξε την Κύπρο στην οποία δεν κατέστη δυνατό ακόμα να σπάσουν τα ταμπού. Άραγε μια μέρα θα αναστηθούμε από τα φέρετρα και θα σηκωθούμε; Και θα ράψει τον σκισμένο μας χάρτη ο μάστορας ράφτης Μπαρμπαρός;

Şener Levent

 

Posted in Politics, Από Πολίτη

1 Comment

  1. Φοίβος Γ. Σπάρος

    Είναι, όντως, Κύπριος; Αν ναί θα μπορούσε να πάρει Κυπριακό διαβατήριο ΝΟΜΙΜΑ!!!
    Άν όχι, γιατί δέν ζητά πολιτικό άσυλο (κάτι τέτοιο ανέφερες) από την Κυπριακή Δημοκρατία; όχι πως θα μπορούσε η κυβέρνησή μας να του παράσχει προστασία αποτελεσματικά αλλά ως θέμα ένδειξης ότι για την Κύπρο μάχεται. Δέν είναι έποικος, δέν τον κουβάλησε στα κατεχόμενα η Τουρκία. Ή μήπως κι αυτός, όπως ο Akinci κι η παρέα του, ζητούν να γίνουν τα κατεχόμενα ξεχωριστό κράτος αλλά …ανεξάρτητο από την Τουρκία;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *