Menu Close

Αναρτήσεις

Ο καπνός του τσιγάρου μου, δεν έχει τον Θεό της η τάξη πραγμάτων

Στο πακέτο των τσιγάρων γράφει «smoking kills». Παρά ταύτα, καπνίζω. Λέει «το κάπνισμα σκοτώνει». Μήπως δεν πιστεύω ότι σκοτώνει; Το ίδιο λένε όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί. Μάλιστα, ο αγαπητός μου καρδιολόγος κ. Χαλίτ βρήκε τόσο καλή την καρδιά μου στον τελευταίο έλεγχο που έκανε, που είπε το εξής: «Αν κόψεις το τσιγάρο, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα ζήσεις μέχρι τα εκατό». Ίσως να μην άρχιζα καθόλου το κάπνισμα αν δεν έβγαζα σκοπιά όταν ήμουν 16 χρόνων πίσω από τις σακούλες με άμμο στην περιοχή Αράστα και στις πολεμίστρες τέσσερις ώρες και κάποτε από τα μεσάνυκτα μέχρι τις οκτώ το πρωί. Ήμουν αγωνιστής αστυνομικός και μας έδιναν εφτά πακέτα τσιγάρα τη βδομάδα. Φτηνά τουρκικά τσιγάρα χωρίς φίλτρο. Ένα βράδυ, καθώς ήμουν μόνος μου στη σκοπιά, τράβηξα από το πακέτο ένα τσιγάρο και το κάπνισα από πλήξη. Και δεν μπόρεσα ποτέ ξανά να το σταματήσω.

Μήπως θα με σταματήσει το τσιγάρο ή θα το σταματήσω εγώ δεν ξέρω, όμως να σας πω πότε θα το σταματήσω, αν το κάνω. Όταν ενωθεί η Κύπρος, όταν καταργηθούν όλα τα οδοφράγματα από αυτή τη γραμμή που βρίσκεται πάνω στον χάρτη και επιβιβαστεί στο καράβι και φύγει και ο τελευταίος κατοχικός στρατιώτης. Ιδού, τότε θα σταματήσω το τσιγάρο για να ζήσω περισσότερο, αγαπητέ μου γιατρέ.

Όταν τα βουνά μας που λαξεύτηκαν δεν θα λαξεύονται καθόλου. Όταν δεν γεμίζουν τα ποτάμια για να κτίσουν οικοδομές. Όταν τοποθετηθεί φίλτρο που θα εμποδίζει τους κατάμαυρους καπνούς που βγαίνουν από το φουγάρο του σταθμού μας που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Όταν δεν υπάρχουν πλέον καθόλου σκουπίδια στις παραλίες μας, στους εκδρομικούς μας χώρους και στις άκρες του δρόμου. Και όταν ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι των χωριών μας που δεν είδαν ποτέ τους άσφαλτο εδώ και εκατό χρόνια, θα σταματήσω το τσιγάρο.  Όταν όλοι σε αυτή τη χώρα μάθουν να οδηγούν προσεχτικά, νιώθοντας υπεύθυνοι και για τη ζωή των άλλων και δεν χρειάζονται πλέον κάμερες ταχύτητας. Όταν αρχίσουμε να κοιμόμαστε ξανά χωρίς κλειστές πόρτες και παράθυρα τα βράδια του καλοκαιριού, όπως παλιά. Όταν κτιστούν σε όλες τις πόλεις μας πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία και κανένας ασθενής δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να βρει γιατρό και φάρμακα. Όταν αποκτήσουμε παντού ολοκαίνουρια σχολικά κτήρια. Όταν αφαιρεθούν από τους δρόμους μας αυτά τα μασκαραλίκια οι κάμερες παρακολούθησης, θα σταματήσω το τσιγάρο.

Όταν βρέχει, νοσταλγώ πιο πολύ τις βροχές. Όταν μου πει ότι με αγαπά πολύ ό,τι και να συμβεί, όταν σκέφτομαι ότι έχει πικραθεί πολύ μαζί μου και λυπάμαι επειδή δεν θα με συγχωρέσει ξανά. Όταν μάθω πως ένα αθώο ψέμα λέχθηκε για να μην λυπήσει κάποιον. Όταν απαλλαγείς από όλες τις έγνοιες και ανησυχίες και αντιληφθείς ότι ο φόβος είναι το μόνο πράγμα για να φοβάται κανείς. Όταν δεν θίγουμε ο ένας τον άλλον με απλές συζητήσεις, ξέροντας τι βάσανα υποφέρουν τόσοι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο. Όταν γίνω τόσο αισιόδοξος όσο να μπορώ να ονειρευτώ συνάντηση ακόμα και στον άλλο κόσμο, θα σταματήσω το τσιγάρο.

Όταν το Ντεγιρμενλίκ γίνει ξανά Κυθρέα. Όταν το Άλστντζιακ γίνει ξανά Καραβάς. Όταν στη θέση της σημαίας στο βουνό φυτευτούν ξανά ελιές και πεύκα. Όταν αρχίσουν να τρέχουν ξανά οι πηγές μας που στέρεψαν. Όταν τελειώσουν οι ομιλίες περί πατρίδας και εθνικής ενότητας. Όταν δεν απομείνει κανένας πολιτικός που η ομιλία του με νευριάζει και ψηλώνει την πίεσή μου. Όταν το Βαρώσι γίνει το παλιό Βαρώσι. Όταν δεν συναντάται πουθενά πλέον η επιγραφή «προσοχή έξοδος τανκ!» Και όταν δεν γιορτάζεται πλέον ως μπαϊράμι η 20ή Ιουλίου. Όταν όλοι αντιληφθούν πλέον τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Όταν δεν έχει απομείνει τίποτα από τις ειδήσεις που διαβάζω και ακούω τώρα. Και όταν βρεθεί θεραπεία σε όλες τις ανίατες ασθένειες σε αυτό τον κόσμο, θα σταματήσω το τσιγάρο.

Ναι, έχω όρους. Καθόλου δεν νομίζω ότι εκείνοι που έγραψαν στο πακέτο των τσιγάρων ότι «smoking kills» το έγραψαν επειδή ανησυχούν πολύ για την υγεία μας, δηλαδή επειδή μας σκέφτονται πολύ. Αν μας σκέφτονταν, δεν θα παρήγαγαν πιο πολλά όπλα και βόμβες. Δεν θα έφτιαχναν τζαμιά και εκκλησίες, θα έφτιαχναν νοσοκομεία και σχολεία. Δεν θα γέμιζαν τα ποτάμια. Δεν θα ρύπαιναν τον αέρα μας. Πότε θα σταματήσω το τσιγάρο; Όταν απαλλαχτούμε από τους ιούς που υπάρχουν γύρω μας, όχι από τους ιούς που υπάρχουν στο σώμα μας. Όταν καπνίζετε, δεν μπορώ να σας προδώσω! Πότε θα το σταματήσω; Όταν το σταματήσουν οι άνθρωποι που αγαπώ!

Οι εργαζόμενοι στο νεκροτομείο έπαιρναν ναρκωτικά. Εγώ καπνίζω τσιγάρο. Επειδή εκδίδω εφημερίδα!
Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *