Menu Close

Αναρτήσεις

Ο Εισαγγελέας, η μπανανόφλουδα και το «δώρο» στην Επιτροπή

Του Γιώργου Καλλινίκου, 20 Ιανουαρίου 2021

Η υπόθεση με την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια μας έλειπε για να ολοκληρωθεί το παζλ της απαξίωσης σε αυτό το δύσμοιρο τόπο. Τους τριπλασίασαν την αμοιβή διότι η έρευνα θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζαν, λένε. Από 10.000 ευρώ η αμοιβή θα εκτοξευθεί σε 30.000 ευρώ. Άντε τώρα, ο καθένας που το διαβάζει να γλυτώσει από το εγκεφαλικό. Εν μέσω πανδημίας. Σε μια περίοδο, που πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται στα πρόθυρα νέας καταστροφής. Που πολλοί άνθρωποι πασχίζουν, απλώς, να επιβιώσουν βλέποντας τις εργασίες τους να διαλύονται λόγω των αλλεπάλληλων άνοιξε-κλείσε που αποφασίζουν οι κυβερνώντες.

Το πήρε πάνω του ο Γενικός Εισαγγελέας. Εκείνος εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών να προωθήσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Θεώρησε ότι έτσι καθάρισε. Ότι κατ’ αυτό τον τρόπο απάντησε στην κατηγορία ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση διότι εκείνος που διόρισε τα μέλη της Επιτροπής είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και επομένως, εκείνος έπρεπε να καθορίσει την όποια αμοιβή και την όποια αύξηση και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, κύριε Σαββίδη, υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Την οποία επιμένεις να προσπερνάς. Όχι, όμως, εμείς και οι πολίτες. Διότι αποτελεί ουσία στη συγκεκριμένη έρευνα. Το προκλητικό γεγονός ότι κι εσύ είσαι ερευνώμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Όντας υπουργός της Κυβέρνησης και συμμετέχων στη λήψη αποφάσεων για διάφορες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων. Στο υποδείξαμε εξ αρχής. Ό,τι και αν σκαρφιστεί οποιοσδήποτε για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε μιαν επιτροπή για να εξετάσει μιαν υπόθεση στην οποία ο ίδιος είναι ερευνώμενος, δεν πρόκειται να τύχει αποδοχής στη συνείδηση των πολιτών. Αυτό γίνεται χειρότερο από την στιγμή κατά την οποία αποφάσισες να εισηγηθείς αύξηση της αμοιβής τους, μεσούσης της έρευνας. Θα σας το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Ως ερευνώμενος στο εν λόγω σκάνδαλο, εισηγηθήκατε αύξηση της αμοιβής εκείνων που ερευνούν την υπόθεση στην οποία είστε κι εσείς ερευνώμενος. Και το «δώρο» ενέκρινε η Κυβέρνηση (που είναι ερευνώμενη) σε αυτούς οι οποίοι την ερευνούν.

Δεν έχει την παραμικρή ουσία αν η ενέργεια αυτή δεν θα επηρεάσει τα μέλη της Επιτροπής. Σημασία έχει μόνο το γεγονός ότι η ενέργεια επιτείνει την καχυποψία των πολιτών. Δυστυχώς, για εσάς, προκύπτει και το προηγούμενο με την Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου του Συνεργατισμού. Εκθέτει όλους ανεπανόρθωτα. Επειδή ακριβώς είχε παραταθεί ο χρόνος κι εκείνης της έρευνας, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε προτείνει στην, υπό τον αξιότιμο Γεώργιο Αρέστη, Επιτροπή αύξηση της αμοιβής. Οποία αξιοπρέπεια! Ο κ. Αρέστη και οι συν αυτώ, απέρριψαν ασυζητητί την πρόταση. Προλαμβάνω ενδεχόμενη βιαστική επισήμανση από οποιονδήποτε ότι και ο τέως Γ.Ε. πρότεινε αύξηση. Η διαφορά και η ουσία έγκειται στο ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν ήταν ερευνώμενος σε εκείνη την υπόθεση όπως είναι ο νυν Γ.Ε. στην παρούσα υπόθεση.

Η εικόνα των κυβερνώντων είναι πραγματικά θλιβερή. Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων την έχει βυθίσει σε βάλτο με κινούμενη άμμο. Κάθε απεγνωσμένη κίνηση την βυθίζει όλο και περισσότερο. Και είναι συνεχείς οι άτσαλες κινήσεις που κάνει… Στη δική του κινούμενη άμμο φαίνεται να βρέθηκε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του και ο Γενικός Εισαγγελέας. Μια με την επίθεση στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μια με την Ερευνητική Επιτροπή, προσθέτει συνεχώς βαρίδια στη νέα καριέρα του…

Όντας, όμως, σε μια εποχή απαξίωσης, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Εκείνους που κόντρα στο γενικότερο σκοτεινό σκηνικό επιμένουν να ρίχνουν φως. Διαβάστε, λοιπόν, τι απάντησε ο πρώην δικαστής Γεώργιος Αρέστης όταν ρωτήθηκε γιατί αρνήθηκαν την αύξηση της αμοιβής τους: «Δεν θέλαμε κατ’ ουδένα λόγο να θεωρηθεί ότι ζητήσαμε την παράταση για να επωφεληθούμε από αυτήν. Θεωρούσαμε ότι ασκούσαμε λειτούργημα προς όφελος του τόπου και των πολιτών και όχι επάγγελμα»!

Ακούτε κύριοι Νικολάτο (πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βαριά σύνταξη), Καλογήρου (πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με παχυλό μισθό), Ιωάννου (Χρηματοοικονομικός Επίτροπος με παχυλό μισθό) και Κυριάκου (Βοηθός Γενικού Ελεγκτή με παχυλό μισθό); Λειτούργημα προς όφελος του τόπου και των πολιτών και όχι επάγγελμα!

 

 

Γιώργος Καλλινίκου   

Posted in Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *