Menu Close

Αναρτήσεις

Οι Κύπριοι που δεν έχουν απολύτως κανένα σχέδιο λύσης

Του Σιενέρ Λεβέντ, 21 Μαίου 2021

Οι Κύπριοι ουδέποτε ετοίμασαν ένα σχέδιο λύσης. Τα σχέδια πάντα έρχονταν απ’ έξω. Υποβάλλονταν σε εμάς για έγκριση. Αν το αποδέχεστε δεχτείτε το, αν δεν το αποδέχεστε μην το δεχτείτε, μας είπαν. Υπάρχει σχέδιο Άτσεσον για παράδειγμα. Δεν υπάρχει σχέδιο Ντενκτάς ή Μακαρίου! Υπάρχει έγγραφο Κουεγιάρ. Δεν υπάρχει έγγραφο Κληρίδη! Υπάρχει Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Δεν υπάρχει Δέσμη Ιδεών Ακιντζί! Υπάρχει σχέδιο Ανάν. Δεν υπάρχει σχέδιο Παπαδόπουλου ή Ταλάτ!

Ρωτάμε το εξής τους φίλους που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση: Τι είδους λύση θέλετε; «Διζωνική, δικοινοτική, πολιτική ισότητα», λένε. Αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι μια συνολική πρόταση λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να συμπληρωθεί το περιεχόμενό της. Το συμπληρώνουν; Δεν το συμπληρώνουν. Γιατί δεν το συμπληρώνουν; Διότι όποιος το συμπληρώσει θα καεί. Θα μπει σε αδιέξοδο. Θα σκαλώσει στο ποσοστό εδάφους. Αν δεν σκαλώσει στο ποσοστό εδάφους, θα σκαλώσει στις εγγυήσεις. Αν δεν σκαλώσει στις εγγυήσεις, θα σκαλώσει στους Τούρκους εποίκους. Θα σκαλώσει στην πολιτική ισότητα.

Κατά την άποψή μου, πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στους ομοσπονδιακούς μας για να αποδείξουν ότι δεν θα μπορούσε να είναι δυνατή και η ομοσπονδία που ονειρεύονται. Πρέπει να τους καθίσουμε εκείνους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να τους λεχθεί «ορίστε, λύστε το εσείς». Οι ομοσπονδιακοί των δύο πλευρών να διαλέξουν τους καλύτερους εκπροσώπους τους και να βγουν στην παλαίστρα. Να καθίσουν σε εκείνο το ευλογημένο το τραπέζι. Εσείς πιστεύετε ότι θα συμφωνήσουν; Εγώ δεν το πιστεύω. Άλλωστε, επειδή και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν, δεν συμπληρώνουν τη φράση «διζωνική, δικοινοτική». Δεν μας υποβάλλουν ένα σχέδιο. Μας υποβάλλουν μόνο ένα σύνθημα.

Ο Ντενκτάς αποκαλείτο «Mr. No». Εθεωρείτο ότι σε εκείνον οφειλόταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε λύση. «Mr. No» είχε βγει και το όνομα του Παπαδόπουλου. Τι έγινε μετά; Έφυγαν και οι δύο από αυτόν τον ψεύτικο κόσμο. Τι άλλαξε; Τίποτα! Έγιναν «Mr. No» και όλοι όσοι ήρθαν μετά από αυτούς, έτσι δεν είναι; Ο Ταλάτ «Mr. No». Ο Χριστόφιας «Mr. No». Ο Ακιντζί «Mr. No». Ο Αναστασιάδης «Mr. No». Σαν να έγιναν όλοι Ντενκτάς. Ο λαός μας είχε πιστέψει τόσο πολύ ότι όλη η συνωμοσία βγήκε από το κεφάλι του Ντενκτάς, που είχε την πεποίθηση ότι όλα θα διορθώνονταν μετά τον θάνατο του Ντενκτάς. Μάλιστα σε ένα από τα συλλαλητήρια για το σχέδιο Ανάν είχε ανοίξει ένα πανό που έγραφε το εξής: «Χάρε το καθήκον σου».

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν διοικήσεις που έχουν το θάρρος να πάρουν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Δεν έχουν καν την πρωτοβουλία. Δεν μπορούν να κάνουν βήμα οι Έλληνες χωρίς να ρωτήσουν την Ελλάδα και οι Τούρκοι χωρίς να ρωτήσουν την Τουρκία.  Αν ήταν μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα, τέλος πάντων. Υπάρχει και η Βρετανία. Υπάρχει η Αμερική. Μήπως μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς να διαβουλευτούν με αυτές;

Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βάζει στο τραπέζι ως πρόταση τον συνεταιρισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία; Μήπως επειδή θα την απορρίψει η τουρκική πλευρά; Ή μήπως φοβάται ότι ξαφνικά θα γίνει αποδεχτή; Να μην φοβάται. Αν την απορρίψουν, ας την απορρίψουν. Εκείνοι δεν θα χάσουν τίποτα απ’ αυτό. Όμως, η τουρκική πλευρά θα χάσει πολλά. Μήπως τότε δεν θα μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πει «οι Τούρκοι απορρίπτουν τον συνεταιρισμό στη Δημοκρατία, γι’ αυτό δεν μπορούν να επωφελούνται από τα συνεταιρικά δικαιώματα»; Επιπλέον, μπορούν να το κάνουν αυτό και τώρα, χωρίς να καταφύγουν σε αυτό. Η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, απαιτεί τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τον συνεταιρισμό στη Δημοκρατία αυτή. Από τη μια δεν την αναγνωρίζει και από την άλλη ζητά μερίδιο.

Η Κύπρος χρειάζεται διοικήσεις που θα μπορούν να κάνουν θαρραλέα βήματα. Πού είναι όμως. Πού είναι;..

 

Posted in Politics, Από Πολίτη, Στήλες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *