Menu Close

Αναρτήσεις

Νοιάζεται το φασιστικό καθεστώς αν οι άνθρωποι θα πεθάνουν;

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 04/02/2021

Κλειστήκαμε και μείναμε εδώ. Ήταν μαντρί ούτως ή άλλως και τώρα μίκρυνε πιο πολύ. Έμεινε μια σπιθαμή τόπος. Δεν υπάρχει έξω. Μόνο μέσα υπάρχει πλέον. Αλλά και το μέσα δεν είναι και πολύ ήρεμο πλέον. Ο λαός φωνάζει: «Πεινάμε»! Ναι, πεινά! Έμειναν άνεργοι οι άνθρωποι. Δεν υπάρχουν χρήματα! Και από την άλλη δεν έχουν μούτρα να κοιτάξουν τους πιστωτές. Δάνεια. Τόκοι. Βουνό. «Δεν καταλάβαμε τούτη την υπόθεση», λέει ο άνθρωπος, «μας λένε ‘κλειστείτε και πεθάνετε από την πείνα’;». Είναι πιο γλυκός αυτός ο θάνατος από αυτόν που προκαλεί ο κορωνοϊός; Είμαστε στην εφημερίδα. Κανείς δεν έρχεται, κανείς δεν φεύγει. Μια ασυνήθιστη ησυχία και εδώ. Έρχονται φορώντας τις μάσκες τους εκείνοι που μας φέρνουν το φαγητό και μας δίνουν το πακέτο από την πόρτα. Η μόνη επαφή με το εξωτερικό είναι μέσω τηλεφώνου. Ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στέλνεις μήνυμα. Παίρνεις μήνυμα. Έχω φίλους που μου λένε καλημέρα κάθε πρωί εδώ και χρόνια. Τόσο από τον βορρά όσο και από τον νότο. Κάποιοι Ελληνοκύπριοι φίλοι με χαιρετούν στα τουρκικά, μου λένε «günaydın» και εγώ τους λέω «καλημέρα». Πλέον δεν αναφερόμαστε και πολύ στο κυπριακό πρόβλημα. Τούτος ο ιός το αποτέλειωσε και αυτό.

Όμως κοιτάξτε. Μέσα σε αυτές τις μέρες του κλεισίματός μας σηκώθηκε και μας ήρθε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα καθορίσει στρατηγική. Είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι για την πενταμερή διάσκεψη; Αν πάμε, τι θα ζητήσουμε; Δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη; Ή μήπως ομοσπονδία; Τι ντέρτι έχει ο λαός, τι ντέρτι έχει ο Τσαβούσογλου. Κοίταξε έγνοια. Οι Τουρκοκύπριοι είναι το μεγαλύτερό του ατού για το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε όμηροι, δηλαδή όμηροι. Όμηροι από το 1974. Απαιτεί δικαιώματα στις θάλασσες της Κύπρου λέγοντας αρλούμπες ότι προστατεύει τα δικαιώματά μας. Τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι αυτά που προστατεύει, όχι τα δικά μας. Όμως κανείς από εμάς δεν βγαίνει να της το πει. Δεν της λένε «εμείς θα συμφωνήσουμε με τους Ελληνοκύπριους πάνω σε αυτό το θέμα, εσείς μην ανακατεύεστε». Δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση σε αυτή την ομηρεία. Όμως, σε περίπτωση που έρθει στην ημερήσια διάταξη στην πενταμερή διάσκεψη, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί άνετα να παραγκωνίσει αυτή τη θέση της Τουρκίας. Γι’ αυτό αρκεί να δεσμευτεί σχετικά με το πόσο μερίδιο θα ξεχωρίσει για τους Τουρκοκύπριους από το φυσικό αέριο και να το φέρει υπό μορφή επίσημου εγγράφου! Νομίζω ότι η ουσιαστική συζήτηση στην πενταμερή διάσκεψη θα γίνει στο θέμα του φυσικού αερίου. Αν φυσικά πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Ο κόσμος έχει βουλιάξει τόσο πολύ μέσα στον κορωνοϊό τώρα που δεν του απέμεινε διάθεση να ασχοληθεί με άλλες υποθέσεις.

Ο Τουρκοκύπριος γιατρός στην Αυστραλία Γιαλτσίν Οϊτάμ, ειδικός σε θέματα COVID-19, ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει τη διοίκησή μας. Κοιτάξτε τι λέει στον πρωθυπουργό μας: «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι αποτέλεσμα της αναποφασιστικότητας των τελευταίων 20-30 ημερών. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Μην περάσετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που έφερε στην Κύπρο την αποτυχία του καθεστώτος Ερντογάν να διαχειριστεί την πανδημία που έγινε θέμα επιστημονικών άρθρων». Είναι σοβαρός επιστήμονας ο Γιαλτσίν Οϊτάμ. Συνέβαλε στο να μειωθούν στο μηδέν μέσα σε τρεις μήνες τα 700 ημερήσια κρούσματα στην επαρχία Βικτώρια της Αυστραλίας που έχει πληθυσμό 6 εκατομμύρια. Πώς το έκαναν αυτό; Με αυστηρό κλείσιμο και με την καθοδήγηση των επιστημόνων. Όχι με την καθοδήγηση των πολιτικών. Των επιστημόνων.

Καταντήσαμε σε αυτό το χάλι λόγω των σχέσεων μητέρας – θυγατέρας με την Τουρκία. Λόγω της από κάθε άποψη εξάρτησής μας από την Τουρκία. Ενώ ήταν μηδέν ο αριθμός των κρουσμάτων, ανοίξαμε διάπλατα τις πόρτες μας στην Τουρκία. Και μάλιστα χωρίς να λάβουμε υπόψη τι κλιμάκωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων υπήρχε στην Τουρκία. Ο χαρακτήρας του καθεστώτος μιας χώρας εμφανίζεται στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει μια πανδημία. Στην Τουρκία τι υπάρχει; Ισλαμοφασισμός! Ο φασισμός είναι ούτως ή άλλως ένα καθεστώς που παραγνωρίζει τον άνθρωπο. Δεν είναι σημαντικός γι’ αυτόν ο παράγοντας άνθρωπος. Διότι δεν είναι ανθρωπιστής. Ας πεθάνουν όσοι είναι να πεθάνουν και ας ζήσουν όσοι είναι να ζήσουν. Αυτή είναι η λογική! Οι ευρισκόμενοι στην εξουσία άλλωστε τι άλλο σκέφτονται εκτός από τη δική τους γλυκιά ζωή σε μια τέτοια πανδημία. Κοιτάξτε, δεν έμειναν καν εμβόλια στην Τουρκία. Αλλά οι ευρισκόμενοι στην εξουσία εμβολιάστηκαν προ πολλού. Αν υπάρχει μια σοβαρή πανδημία, θα κοιτάξετε το καθεστώς σε μια χώρα πρώτα. Πόση αξία δίδει στον άνθρωπο; Δίδει; Δεν δίδει; Μην ψάχνετε τέτοια αξία στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν! Με ποιον ιό μπορεί να τα βγάλει πέρα ένα καθεστώς το οποίο γέμισε τις φυλακές του με εξέχοντες διανοούμενους και συγγραφείς; Μήπως νοιάζονται οι κρατούντες ενός τέτοιου καθεστώτος αν θα πεθάνουν οι άνθρωποι; Εμείς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είμαστε στην ουρά ενός τέτοιου καθεστώτος δυστυχώς. Και όλοι μας είμαστε θύματά του…

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *