Menu Close

Αναρτήσεις

Να κερδίζεις το μίσος του εχθρού με τη σημαία στα βουνά

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 27/01/2021

Η σημαία στον Πενταδάκτυλο έχει το μέγεθος 12 γηπέδων ποδοσφαίρου. 101 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τον καιρό φθάρηκε και αυτή. Και άρχισαν να τη βάφουν ξανά. Εύκολο είναι; Τελειώνει σε μια μέρα; Δεν τελειώνει! Το βάψιμο θα διαρκέσει έναν μήνα, λέει. Αφού έχει μέγεθος 12 γηπέδων ποδοσφαίρου, σημαίνει ότι εδώ διαπράχθηκε ένα μεγάλο έγκλημα σε σχέση με τα δέντρα. Σκεφτείτε πόσες ελιές. Πόσα πεύκα.

Λατρεύω τα ΜΜΕ μας. Τρέλανε τους Ελληνοκύπριους το βάψιμο της σημαίας, λένε. Τι περιμένατε δηλαδή; Να σας χειροκροτήσουν; Να πουν ότι είναι πολύ ευτυχισμένοι; Να χαρούν; Να πουν «αμάν τι καλά κάνατε και βάψατε τούτη την ξεβαμμένη σημαία»; Μήπως άλλωστε δεν βάψατε εκείνη τη σημαία στα βουνά για να τρελάνετε τους Ελληνοκύπριους; Εκείνη η σημαία είναι το σύμβολο του μίσους στην Κύπρο και όχι της αγάπης, της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Μήπως δεν τη φτιάξατε για να μας μισούν περισσότερο οι Ελληνοκύπριοι που τους πήρατε το μισό νησί με τη βία των όπλων, για να τρέφουν απέναντί μας περισσότερα αισθήματα εχθρότητας και εκδίκησης; Σας συγχαίρω ιδιαιτέρως. Κάνατε μια πολύ εύστοχη επιλογή και του μέρους της σημαίας για να φαίνεται από όλα τα σπίτια στον νότο. Εσείς δεν θέλετε να ζήσουν ποτέ μαζί μεικτά σε αυτό το νησί οι δύο κοινότητες. Ουσιαστικά δεν θέλετε καμία λύση. Ούτε και τα δύο κράτη. Φοβάστε τη λέξη «λύση». Άλλωστε το παραδεχθήκατε πριν χρόνια. Είπατε ότι «η μη λύση είναι λύση».

Αυτό δεν άλλαξε καθόλου. Ακόμα έτσι είναι. Αν δεν ήσασταν τόσο βέβαιοι ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έλεγαν «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ούτε σε αυτό θα λέγατε «ναι»! Επιπλέον, ακόμα και αν έλεγαν «ναι» οι Ελληνοκύπριοι, πάλι δεν θα χαλούσε το παιχνίδι εκείνων που μας έπαιξαν αυτό το κόλπο. Μάλιστα θα έβγαιναν και πιο κερδισμένοι. Θα διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν θα υπήρχε συνέχεια. Διότι εσείς δεν είστε κράτος που εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του και κρατάει τον λόγο του. Με χίλιες δυο δικαιολογίες θα υπαναχωρούσατε όταν θα ερχόταν η ώρα να εκπληρώσετε αυτά που απαιτούσε το σχέδιο Ανάν που θα είχε γίνει αποδεχτό. Δεν θα δίνατε σε κανέναν όχι μόνο τη Μόρφου και το Βαρώσι, αλλά έστω και μια πέτρα. Άλλωστε δεν υπήρχαν κυρώσεις στο σχέδιο. Δεν συμμορφώνεστε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συμμορφωνόσασταν με το σχέδιο Ανάν; Και μήπως υπάρχει κανείς που σας κάνει κάτι επειδή δεν συμμορφώνεστε; Δεν κάνει διαφορά για την Ευρώπη είτε κατακτητές είστε είτε φασίστες. Εκείνοι βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα. Βλέπουν την αγορά των 85 εκατομμυρίων. Ούτε από το Συμβούλιο της Ευρώπης σας διώχνουν, ούτε σας τιμωρούν επειδή δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Πολλοί είχαν αρχίσει να ελπίζουν όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απογοητεύτηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε κανένα σοβαρό βήμα στον δρόμο της βελτίωσης της κατάστασης στο νησί, όπως δεν μπόρεσε να είναι ενεργή για τη λύση. Δεν μπόρεσε να διασφαλίσει καν το άνοιγμα του Βαρωσιού για εγκατάσταση με παράδοσή του στους παλιούς νόμιμους κατοίκους του. Οι Ελληνοκύπριοι με τους οποίους μιλώ δεν έχουν πολλές προσδοκίες ούτε από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Μπορεί να κανονίσει τον Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Μπορεί να μην επιτρέψει ξανά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί να διασφαλίσει την απελευθέρωση κάποιων πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία. Όμως δεν θα υπάρξει κάποια νέα κίνηση για λύση στην Κύπρο.

Αρχίσαμε από το βάψιμο της σημαίας στα βουνά. Και δείτε πού φτάσαμε. Διότι όλα αλληλοσυνδέονται. Και τώρα προστέθηκε σε αυτό και ο ιός. Οι δικοί μας έχασαν τον έλεγχο. Τρώγονται μεταξύ τους αν θα κλειστούμε ξανά ή όχι. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι πλέον είναι αργά, είτε κλειστούμε είτε όχι. Τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου. Ακόμα και εκείνοι που μας διοικούν δεν εφαρμόζουν τις δικές τους αποφάσεις. Διοργανώνουν συγκεντρώσεις και φαγοπότια χωρίς μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις. Κάπως δεν τους πάει η καρδιά να αγγίξουν τα καζίνα που είναι η κότα με τα χρυσά αβγά. Ούτε την Πρωτοχρονιά έκλεισαν τα καζίνα. Και τώρα θερίζουν αυτά που έσπειραν. Δεν φαίνεται ότι θα βγει από αυτή την υπόθεση η πλευρά μας. Φάγαμε το 2020. Φαίνεται ότι θα φάμε και τη φετινή χρονιά.

Πρώτη φορά ένας ιός πέρασε μπροστά από το βασικό μας πρόβλημα. Άλλωστε ήταν και εκείνο ένας ιός. Όμως με τον καιρό τον συνηθίσαμε. Δεν ξέρω αν θα συνηθίσουμε να ζούμε και με τον παρόντα ιό. Δεν μπορέσαμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα χωρίς μάσκες. Άραγε θα το λύσουμε με μάσκες;

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *