Menu Close

Αναρτήσεις

Μακάρι να μιλούσατε στους δύσκολους καιρούς

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 14/06/2021

Γιατί τα μαθαίνουμε τώρα αυτά; Γιατί δεν λέχθηκαν στην ώρα τους; Γιατί κατόπιν εορτής; Γνωρίζαμε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε καλέσει στο γραφείο του τον πρέσβη Μπάστσερι. Γνωρίζαμε ότι ο πρέσβης δεν πήγε στον Ακιντζί. Όμως δεν γνωρίζαμε ότι είπε στον Ακιντζί πως «είναι οδηγία της Άγκυρας, δεν θα μπορέσω να έρθω». Γιατί δεν το δήλωσες αυτό στην κοινότητα κύριε Ακιντζί; Μήπως γνωρίζαμε αυτά που σου είπε ο Μπάστσερι όταν τον κάλεσες πρώτη φορά στο προεδρικό; Όχι, ούτε αυτά τα γνωρίζαμε. Και αυτό τώρα το μάθαμε. Τι είπε; «Εσύ θέλεις ομοσπονδία. Επιδιώκεις μια διαφορετική ταυτότητα, αναφορικά με τον τουρκισμό. Επιδιώκεις την τουρκοκυπριακή ταυτότητα. Η Τουρκία με όλους τους θεσμούς της θέλει να γίνει αλλαγή εδώ». Είναι πολύ βαρύ το τίμημα για την κοινότητα το γεγονός ότι τα έμαθε τόσο αργά αυτά. Όμως, εσύ ήσουν πρόεδρος της δημοκρατίας. Και ο πρέσβης ήταν κάποιος που σου υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του. Θα μπορούσες να απαιτήσεις να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του λόγω αυτών των συμπεριφορών. Δεν το έκανες.

Υπάρχουν και άλλα. Άλλα πράγματα σημαντικά που δεν γνωρίζαμε και τα μάθαμε τώρα. Ο Ακιντζί, λέει, κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο και τον διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας μετά από τις απειλές. Και του είπε το εξής: «Είσαι υπεύθυνος για την ασφάλεια αυτής της χώρας, η αστυνομία υπάγεται σε εσένα. Και τα σύνορα και η εσωτερική ασφάλεια. Σου τα λέω να τα ξέρεις. Αν ήμασταν μια φυσιολογική χώρα, θα σε διέταζα να συλλάβεις εκείνους που μας απειλούν». Όμως, δεν λέει τι του απάντησε ο διοικητής μετά από αυτά τα λόγια. Γιατί; Ο άνδρας σιώπησε, άκουσε μόνο και δεν είπε απολύτως τίποτα δηλαδή; Μήπως δεν άργησες να το δηλώσεις και αυτό στην κοινότητα κύριε Ακιντζί;

Όμως, για ποιο πράγμα εκπλήττομαι πιο πολύ; Για το γεγονός ότι γνωρίζοντάς τα όλα αυτά, συμπεριφέρθηκες σαν να ήταν πολύ φυσιολογικά, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός ότι αποδέχτηκες την ήττα. Και μάλιστα, το γεγονός ότι, δηλώνοντας πως τερματίζεις την πολιτική σου ζωή, έκανες να κλάψουν οι οπαδοί σου, οι οποίοι περίμεναν από εσένα υπόσχεση για αγώνα. Και το γεγονός ότι ύστερα πήγες στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο προεδρικό μέγαρο λες και έγιναν δημοκρατικές εκλογές. Δηλαδή, το γεγονός ότι ούτε κατά το βράδυ των εκλογών, ούτε κατά την τελετή στο προεδρικό αναφέρθηκες καθόλου σε αυτά που μας λες τώρα. Δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από την απογοήτευσή σου.

Ή πάλι αυτά που διηγήθηκε ο διευθυντής του γραφείου σου, Τζενκ Γκιούρτζαγ. Ούτε αυτά τα ξέραμε. Και δυστυχώς και αυτά τώρα τα μάθαμε. Του τηλεφώνησε, λέει, κάποιος της ΜΙΤ. Πήγε στη συνάντηση, συναντήθηκε με τρία άτομα, λέει, στο ξενοδοχείο Merit Park Otel. Τον επικεφαλής Επιχειρήσεων της ΜΙΤ Κεμάλ που ήρθε από την Άγκυρα, τον επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της ΜΙΤ, Αλί και τον Ουζμάν Χακάν. Του είπαν το εξής:

«Ο εχθρός έφτασε προ των πυλών. Χρειαζόμαστε εδώ, να είναι επικεφαλής, άτομα που αγαπούν την Τουρκία που δεν θα προδώσουν και θα συνεργάζονται με αυτήν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ». Όταν ο Γκιούρτζαγ τους υπενθύμισε ότι ο Ακιντζί δεν είναι άτομο όπως αυτά που λένε και ότι μάλιστα τραυματίστηκε το 1974, εκείνοι του είπαν το εξής: «Δεν το γνωρίζαμε αυτό. Γιατί δεν το λέει; Για να φανεί αρεστός στους Ελληνοκύπριους. Ο Ακιντζί έχει μια φαρμακερή γλώσσα».

Το πιο σημαντικό απ’ αυτά που είπαν τα μέλη της ΜΙΤ στον Τζενκ Γκιούρτζαγ είναι το εξής:

«Δεν θέλουμε τον Ακιντζί εκεί. Δεν θα μπορέσει να κερδίσει. Θα διασφαλιστεί να μην κερδίσει. Έστω και αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Είμαστε ενήμεροι μέχρι και για το πώς αναπνέουν όσοι βρίσκονται κοντά του. Σε παρακαλώ να το διαβιβάσεις ειδικά στον Μουσταφά Ακιντζί. Η απόσυρση της υποψηφιότητάς του θα είναι το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσους εργάζονται κοντά του. Πες του να το γράψει απόψε στο facebook. Εμείς ερχόμαστε από τα πιο ψηλά δώματα. Κανείς και τίποτα δεν είναι σημαντικότερος από τη διαιώνιση της Τουρκίας».

Αν αυτά που λέχθηκαν είχαν αποκαλυφθεί στην κοινότητα εμπρόθεσμα, όλα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά ο Ακιντζί και η ομάδα του στο προεδρικό παράπαιαν από την αρχή κιόλας. Προσπάθησε πολύ για να μην θέσει απέναντί του τον Ταγίπ Έρντογαν και για να του φανεί και αρεστός μάλιστα. Για παράδειγμα, από την πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε στο προεδρικό διέκοψε τη σχέση του με την εφημερίδα μας που ήταν αγκάθι για τον Έρντογαν. Για να διακόψει τη σχέση του βρήκε αφορμή μία και μόνο κριτική που του ασκήσαμε. Η απόφαση για ανατροπή του Ακιντζί λήφθηκε στην Άγκυρα στις 22 Ιανουαρίου 2018. Επειδή παρενέβη στην επίθεση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας. Όμως, ούτε αυτό το γεγονός είχε πρόθεση να μεγαλοποιήσει. Αλλά δεν τον έσωσε ακόμα και το γεγονός ότι σώπασε αργότερα.

Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *