Menu Close

Αναρτήσεις

Κοινό διάβημα Ένωσης Συντακτών και Basin Sen υπέρ του Λεβέντ

  Απο τον Φιλελεύθερο, 13 Ιανουαρίου 2021 

Τη στήριξη και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος εξακολουθεί να στοχοποιείται και να διώκεται ποικιλοτρόπως από την τουρκική κυβέρνηση, εκφράζουν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen, με κοινό γραπτό διάβημά τους προς τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία  Δημοσιογράφων, στις οποίες είναι μέλη. 

Κοινό διάβημα Ένωσης Συντακτών και Basin Sen υπέρ του Λεβέντ

«ΕΣΚ και Basin Sen, στο κοινό διάβημά τους προς ΔΟΔ και ΕΟΔ, υπογραμμίζουν ότι ο Λεβέντ υπήρξε πολλές φορές στόχος επίσημων και ανεπίσημων διώξεων και ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με της κριτικές του αναφορές απέναντι στο τουρκικό καθεστώς», αναφέρε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τονίζοντας ότι όλες οι διώξεις που υπέστη και συνεχίζει να υπόκειται ο Τ/κ δημοσιογράφος συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας έκφρασης.

«Το νέο στοιχείο που προκύπτει στην υπόθεση Λεβέντ είναι το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί όπως η δίωξη του, που σχετίζεται με τρία διαφορετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα του, την Africa, εκδικαστεί στην Άγκυρα. Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε ο Σενέρ Λεβέντ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σοβαρή πιθανότητα να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση», πριοστίθεται στην ανακοίνωση.

Ζητούν αλληλεγγύη, όπως έδειξαν και στο παρελθόν

«ΕΣΚ και Basin Sen τονίζουν ότι η έκδοση του Λεβέντ στην Τουρκία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Για το λόγο αυτό, με το γραπτό διάβημα τους, καλούν την ΔΟΔ και την ΕΟΔ να σταθούν αλληλέγγυες δίπλα στον Τ/κ δημοσιογράφο, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, και να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλούς φορείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό».

»Η Τουρκία είναι μια χώρα που κατακρίνεται διεθνώς για διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της και οφείλει να σεβαστεί της βασικές αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης».

Posted in News, Από Φιλελεύθερο

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *