Menu Close

Αναρτήσεις

Η φωτογραφία με φόντο τα σύμβολα της απόσχισης και η… απολογία

25 Αυγούστου 2021, του Κώστα Βενιζέλου

Το θέμα με το ατόπημα της Διοικήτριας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία φωτογραφήθηκε μπροστά από τα σύμβολα της κατοχής «θεωρείται λήξαν». Απολογήθηκε προβάλλοντας τη δικαιολογία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φ», ότι δεν γνώριζε τις ιδιαιτερότητες στο νησί. Είναι στην Κύπρο από τον περασμένο Μάιο και δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι δεν ενημερώθηκε για τις… ιδιαιτερότητες και μη, που επικρατούν στο νησί. Είχε την εντύπωση πως η Κύπρος είναι Πρωταράς και Αγία Νάπα; Ήλιος και θάλασσα, όπως διαφημίζει στις εκστρατείες του ο ΚΟΤ; 

Επί της ουσίας: Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σοβαρή για να την «καταπιούμε» με μια απολογία, που έγινε στη διάρκεια διαβήματος. Διότι η κυρία Διοικήτρια όχι μόνο πήγε στο κτήριο της λεγόμενης Διοίκησης των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας» ( που είναι σοβαρό ατόπημα), αλλά φωτογραφήθηκε με τον υποστράτηγο Ζορλού Τοπάλογλου μπροστά στις σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει παραβίαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σημαίνει σοβαρή αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, που δήθεν διαθέτει και «χωριστό στρατό».

Έχουμε δύο δεδομένα: Με εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε δημόσια. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, απολογήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Συνεπώς η επιλογή που είχε ενώπιον της ήταν διά δημόσιας δήλωσης να αναγνωρίσει πως έκανε λάθος να προσδώσει κύρος διά της παρουσίας της και της συμπεριφοράς της στα σύμβολα της κατοχής και της απόσχισης. Από τη στιγμή που δεν κάνει τούτο, η άλλη επιλογή, που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να ζητήσει την ανάκληση του διορισμού της.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα κάνουν διορθωτική δήλωση γιατί η πολιτική τους απέναντι στο ψευδοκράτος έχει αλλάξει και κινείται προς την κατεύθυνση που υποδηλοί η φωτογραφία μπροστά στη σημαία του ψευδοκράτους. Η Ίνγκριντ Γκιέρντε ακολουθεί την πολιτική της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία κατέβαλε πιεστικές προσπάθειες για να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεννόησης μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων. Είχε συνδέσει την αποδοχή ή μη του μηχανισμού και με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί και την αλλαγή του ρόλου της. Στόχος η εξίσωση κράτους και ψευδοκράτους και η απαλλαγή του κατοχικού στρατού από ευθύνες.

Συνεπώς, τίποτε δεν γίνεται αθώα, από άγνοια. Εάν η κ. Ίνγκριντ Γκιέρντε δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Κύπρο σημαίνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της. Ό,τι και να της έχουν πει πριν έλθει στο νησί ή αμέσως μετά που έφθασε, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί πως τμήμα της χώρας είναι υπό τουρκική κατοχή. Θα έπρεπε να είχε διαβάσει τους όρους εντολής της, αλλά και τα περί Κύπρου ψηφίσματα.

Είναι σαφές πως στη διοίκηση των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας» δεν πήγε κατά λάθος, ούτε τυχαία. Ούτε προφανώς την ανάγκασαν να φωτογραφηθεί μπροστά από τα σύμβολα της κατοχής. Εάν την ξεγέλασαν οι Τούρκοι, είναι κι αυτός λόγος για να εγκαταλείψει τη θέση της. Γιατί έδωσε την ευκαιρία στην αποσχιστική οντότητα να την εκμεταλλευθεί.

Η Ίνγκριντ Γκιέρντε «απολογήθηκε» (αν απολογήθηκε) και ξεμπέρδεψε. Η κυβέρνηση έχει την μπάλα στα πόδια της. Εάν αποδέχθηκε την απολογία και θεωρεί πως το θέμα έχει λήξει, τότε να αναλάβει την ευθύνη για τις παρενέργειες αυτού του σοβαρού ατοπήματος στο οποίο υπέπεσε η Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και συνέχεια θα υπάρξει καθώς γίναμε μάρτυρες πολλές φορές πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη στη νεκρή ζώνη και ποιες οι μεθοδεύσεις τους.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε αυτή τη φωτογράφιση, μπροστά στις σημαίες, Τουρκίας και ψευδοκράτους, μπροστά από το κτήριο, στο γραφείο του Ζορλού Τοπάλογλου. Το τι επιδιώκουν οι Τούρκοι το είπε ο Τατάρ. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις (;) στις ελεύθερες περιοχές είπε πως «δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και το κράτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι η (παράνομη) “τδβκ”».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Νοέμβριο του 2015, σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, παρουσιάσθηκαν ένστολοι αξιωματικοί του κατοχικού στρατού. Μια φωτογραφία έδειχνε τους Αττίλες να χαιρετούν διά χειραψίας την τότε πρέσβειρα, Κάθλιν Αν Ντόχερτι. Η τελευταία κλήθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη για διάβημα. Το αποτέλεσμα; «Παρεξήγηση». Οι Αττίλες πήγαιναν στις δεξιώσεις με πολιτική περιβολή, εκείνη την ημέρα επέλεξαν να πάνε ένστολοι. Δεν θα πρόλαβαν να… αλλάξουν. Το θέμα δεν ήταν τα στυλιστικά τους, η ενδυμασία τους, αλλά ότι κάθε χρόνο προσκαλούνταν! Φασούλι- φασούλι, γεμίζει το σακούλι του κατοχικού καθεστώτος και αδειάζει εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κώστας Βενιζέλος   

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *