Menu Close

Αναρτήσεις

Ερωτική εξομολόγηση στην Κύπρο

Φοίβος Γ. Σπάρος:

Ζούμε σε εποχές που περιέγραψε προφητικά ο George Orwell πρίν 3/4 του αιώνα περίπου.
Διαβάστε το σημερινό άρθρο του Sener Levent για να διαπιστώσετε κάποια πράματα από αυτά που εννοώ.

Δεν έφταναν τα αγγλικά. Το έγραψαν και στα ελληνικά. «Αγάπη» στον Ερντογάν, είπαν. Ποιοι; Η νεολαίοι του Ερντογάν στον βορρά. Τι σημαίνει «αγάπη»; Όσοι δεν κατάλαβαν ρώτησαν εκείνους που κατάλαβαν. Γιατί το έγραψαν στα ελληνικά; Για να καταλάβουν και οι Ελληνοκύπριοι. Σάμπως και υπάρχει κανείς στον κόσμο που δεν καταλαβαίνει τη λέξη «love». Τι έρωτας είναι αυτός!

Φαίνεται ότι τα αδέλφια μας οι Ελληνοκύπριοι δεν επέδειξαν και πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτή τη θύελλα «love» που φύσηξε στον βορρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τουλάχιστον περίμενα μια αντίδραση για την αφίσα που γράφτηκε στα ελληνικά. Ούτε αυτό δεν βρήκα. Γιατί; Μήπως δεν άξιζε να αντιδράσει κανείς; Κατά τη γνώμη μου, άξιζε. Από τη μια θα ήταν αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους και από την άλλη μια φωνή από τον νότο ενάντια στον φασίστα δικτάτορα. Οι αφίσες «Love Erdoğan» προκάλεσαν την πρώτη σοβαρή αντίδραση ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν στον βορρά. Πρώτη φορά αναγνώστηκε ανακοίνωση που αποκάλεσε φασίστα τον Ερντογάν σε εκδήλωση της «Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν μέτρα με πολλούς αστυνομικούς και μέλη της ομάδας άμεσης δράσης. Λέχθηκε ότι «η κυβέρνηση στην Τουρκία αποτελεί στοιχείο απειλής για την κοινότητά μας». Και αυτό δεν είναι λίγο. Σε καμία εκδήλωση που έγινε μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί απευθείας στο στόχαστρο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά σε αυτή την εκδήλωση δεν υπήρχαν τα εντός της Βουλής κόμματα. Δεν εξέφρασαν καν στήριξη. Δεν βγαίνει η φωνή τους άμα στην άκρη της υπόθεσης υπάρχει η Άγκυρα. Ειδικά του CTP. Υπάρχει οδηγία του Τουφάν Ερχιουρμάν ακόμα και προς την κομματική εφημερίδα. Να μην αγγιχθούν ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία. Το CTP επικρίνει μόνο την εδώ κυβέρνηση-μαριονέτα. Λέει κουβέντες για τους δούλους, όχι για τους αφέντες τους. Η Άγκυρα λατρεύει μια τέτοια αντιπολίτευση. Τι έκανε το CTP κατά τη διάρκεια της θύελλας «Love Erdoğan»; Άνοιξε πλακάτ που έγραφε «Love Cyprus». Υπήρξαν και κάποιοι στους οποίους άρεσε αυτή η στάση. Μήπως αυτή είναι πολιτική στάση; Από πότε γίνεται αποδεχτή ως πολιτική στάση το να λέει κάποιος ότι αγαπά την πατρίδα του; Ή ξέρω και εγώ, υπήρξε ακόμα μια κουβέντα: «Love freedom». Αγαπά την ελευθερία, λέει. Ποιος δεν την αγαπά; Και ο Ντενκτάς την αγαπούσε. Και ο Ερντογάν την αγαπά. Και ο Τατάρ την αγαπά. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ανοίξει ένα φασίστας πλακάτ που να γράφει «Love freedom».

Αυτές οι αφίσες αναρτήθηκαν παντού και στην Τουρκία. Και στη Σμύρνη τις αφαίρεσε ένας δήμαρχος. Οι δε δικοί μας δήμαρχοι δεν μπορούν να τις αφαιρέσουν. Φαίνεται ότι οι δικοί μας είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Παντού «Love Erdoğan». Θα μας κάνουν να τον αγαπήσουμε σώνει και καλά. Δεν τον αγαπούμε. Υπάρχει κάτι πέρα από αυτό;

Στον βορρά άρχισε μια αντίσταση ενάντια στον φασισμό του Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο Ερντογάν ακόμα μπορεί να κάνει αυτό που ο ίδιος θέλει εδώ. Διότι αυτή η αντίσταση δεν εξαπλώνεται στις μάζες ακόμα. Άλλωστε πολλές από τις οργανώσεις που ανήκουν στην «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας. Μόνο όσες είναι θαρραλέες. Πλέον ο έλεγχος των πάντων βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν εδώ. Μέσα σε τρεις μήνες δόθηκε υπηκοότητα σε άλλες τρεις χιλιάδες, λέει. Το μέσον με τον ήρωα που πετροβόλησε την εφημερίδα μας αρκεί για να γίνει κάποιος πολίτης. Κοιτάξτε, τον ευχαριστεί ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιος ο οποίος πήρε υπηκοότητα με μέσον τον ίδιο. Εδώ υπάρχει πλέον το καθεστώς της 22ας Ιανουαρίου. Θα μας πετροβολούν υπό την προστασία της αστυνομίας. Και θα μας δολοφονούν υπό την προστασία της αστυνομίας. Καρφώνεται το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης δίνει οδηγίες στους συγγραφείς και στους σκιτσογράφους του λέγοντας «μην αγγίξετε την Τουρκία». Δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε εκ Τουρκίας και Κύπριους. Αποδέχεται ως Κύπριους όσους ζουν στην κατεχόμενη περιοχή. Αποκαλεί «ρατσιστές» όποιους λένε το αντίθετο. Δεν παραπονιέται για τον πληθυσμό. Να γίνει πολίτης όποιος έχει σειρά, λέει. Αυτό είναι «πολυπολιτισμικότητα», λέει. Άρα, τέτοιο κεφάλι τέτοιο ξυράφι θέλει!

Στον βορρά, δηλαδή στην κατεχόμενη περιοχή, αυτή είναι η κατάστασή μας Ελληνοκύπριε αδελφέ. Εσύ εκεί τι κάνεις; Είσαι αισιόδοξος; Είσαι ευτυχισμένος; Δεν θέλεις και εσύ κάποτε να ανοίξεις το παράθυρο και να φωνάζεις μέχρι το πρωί όπως εγώ;
Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *