Menu Close

Αναρτήσεις

Ελλάδα-Κύπρος: Τοξικό κλίμα

Στέφανος Κωνσταντινίδης*, 21 Μαρτίου, 2021

Σε μια δύσκολη ώρα, ώρα αβεβαιότητας και σκληρής δοκιμασίας, ένα τοξικό πολιτικό κλίμα κυριαρχεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία. Στην Αθήνα ο Μητσοτάκης έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, οδηγείται σε συνομιλίες με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης, αντιμετωπίζει ρωγμές στις περιφερειακές συμμαχίες της χώρας και αντί να επιδιώξει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εθνικής ενότητας καλλιεργεί  την αντιπαράθεση, σαν να μη βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά την αντιπολίτευση. Μπορεί να μη τον διευκολύνει και η αντιπολίτευση αλλά η κύρια ευθύνη βαρύνει τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Η κατάχρηση της αστυνομικής βίας ξεσήκωσε ακόμη και μεσοαστικά στρώματα της κοινωνίας όπως συνέβη στη Νέα Σμύρνη.  Διότι τα προβλήματα καμιάς κοινωνίας και καμιάς χώρας δεν λύθηκαν πουθενά ως σήμερα από την αστυνομία. Στη Λευκωσία ο Αναστασιάδης ετοιμάζεται για μια Πενταμερή με βρετανική ποδηγέτηση και τουρκική ατζέντα. Και φαίνεται να αναβιώνει η ιερά συμμαχία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για να επιβάλουν γραμμή στην Πενταμερή για αποδοχή των εγγυήσεων, της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και της πολιτικής ισότητας. Μέσα σε ένα τοξικό κλίμα που δεν ανέχεται την αντίθετη φωνή που προειδοποιεί για τους κινδύνους διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τις τουρκικές μεθοδεύσεις όπως αυτές καθοδηγούνται από το Λονδίνο.

Το τοξικό κλίμα υποσκάπτει την τόσο αναγκαία εθνική ενότητα. Σε κάθε δημοκρατία είναι φυσικό να υπάρχει αντιπαράθεση. Στην Ελλάδα όμως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση αλλά για μισαλλόδοξη πολιτική. Ο Μητσοτάκης εφάρμοσε αυτή την πολιτική ως αντιπολίτευση και την συνεχίζει και ως κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ του ανταποδίδει τα ίδια. Όμως δεν έχει τόση δύναμη όση του αποδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα για να οργανώνει καθημερινές διαδηλώσεις ή να ελέγχει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρόκειται για φαντασιώσεις που αν τα πιστεύουν  στη ΝΔ έχουν πρόβλημα! Αν είχε τέτοια δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο μάλιστα αναδιοργάνωσης του και με εσωτερικές διαμάχες, δεν θα μπορούσε να σταθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και τα προβλήματα θα φανούν ακόμη περισσότερο όταν η Ελλάδα θα εξέλθει της πανδημίας. Δεν θα σώσουν τη χώρα ούτε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ούτε οι συνεχείς υποχωρήσεις στην Τουρκία όπως εντέλλονται Γερμανοί, Αμερικανοί και ΝΑΤΟ. Η δε εγκατάλειψη της Κύπρου δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Καμιά άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν αποστασιοποιήθηκε τόσο πολύ από την Κύπρο όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να σωθεί το Αιγαίον με την εγκατάλειψη της Κύπρου. Η πρώτη γραμμή άμυνας του ελληνισμού βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο!

Η ενοχοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που δεν είναι καλύτερα ούτε χειρότερα από τα κανάλια και το μεγαλύτερο μέρος των παραδοσιακών ΜΜΕ που ελέγχει η εξουσία, δείχνει πανικό. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα νέα αυτά μέσα πληροφόρησης που επιτρέπουν στον πολίτη να εκφράζεται. Που του επιτρέπουν με ένα απλό τηλέφωνο να ανεβάζει εικόνες ντροπής που θα απέκρυβε η εξουσία.

Στη Λευκωσία είναι τέτοιο το τοξικό το κλίμα που προκάλεσαν αναστάτωση στα υψηλά δώματα των δύο μεγάλων κομμάτων οι δηλώσεις ενός καταξιωμένου διπλωμάτη, του τέως διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ Τάσου Τζιωνή. Οι επιθέσεις που δέχτηκε  δείχνουν τη χρεοκοπία της πολιτικής που ακολουθείται στο Κυπριακό. Σε μια στιγμή που ο δημοκρατικός διάλογος είναι τόσο αναγκαίος.

Φαίνεται ότι επιδίωξη κάποιων στη Λευκωσία είναι να περιορίσουν τις αντίθετες φωνές σε μια προσπάθεια να επιβάλουν την όποια λύση αναγνώρισης των τετελεσμένων της εισβολής και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι ίσως να πιστεύουν ότι με την Πενταμερή  πλησιάζουν τον σκοπό τους.

Βεβαίως το τοξικό κλίμα στη Λευκωσία δεν περιορίζεται μόνο στο Κυπριακό. Αφορά και τη διαφθορά και την πανδημία, την οικονομία και όχι μόνο. Και είναι γνωστόν ότι κάποιοι που σήμερα παρουσιάζονται πρωταγωνιστές   κατά  της διαφθοράς, για πολλά χρόνια όχι μόνο δεν έβλεπαν τίποτε, αλλά συνέπλεαν συνεργάζονταν στενά  με αυτούς που σήμερα κατηγορούν ως διεφθαρμένους. Τότε τους ένωναν οι αγάπες για την όποια λύση!

Οι μέρες είναι δύσκολες και οι καιροί πονηροί! Και ο ελληνισμός στερείται ηγετών ακόμη και μεσαίου βεληνεκούς! Φαινόμενο βέβαια που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο, κατά γενική διαπίστωση όσων παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις. Ίσως γι’ αυτό  χρειάζεται όσον ποτέ άλλοτε η λαϊκή επαγρύπνηση, η επαγρύπνηση των πολιτών. Το τοξικό πολιτικό κλίμα σε Αθήνα και Λευκωσία, όπως τονίστηκε και πριν λίγο καιρό από αυτή εδώ τη στήλη, ζημιώνει ανεπανόρθωτα τον ελληνισμό και δυναμιτίζει τις προοπτικές του. Και είναι ευθύνη κατά κύριο λόγο των κυβερνήσεων αλλά και του συνόλου του πολιτικού συστήματος η δημιουργία συναίνεσης τουλάχιστον όσον αφορά τα εθνικά θέματα, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και κάποια άλλα καίρια θέματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η  παιδεία και ο πολιτισμός. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει το κράτος να υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη.

Υ.Γ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με μια απερίσκεπτη  δήλωση του φαίνεται να οδηγεί σε αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο σημερινός κόσμος που αντιμετωπίζει πληθώρα άλλων σοβαρών προβλημάτων από την πανδημία ως την κλιματική αλλαγή και που δεν θα λυθούν παρά μόνο με τη διεθνή συνεργασία.

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019

E-mail   stephanos.constantinides@gmail.com

Posted in Politics, Κοινωνικά, Πενταλιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *