Menu Close

Αναρτήσεις

Είναι η σειρά σας κύριοι

ΑΠΟ: ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 29/01/2021

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την κουβέντα και με την άδειά σας την υπενθυμίζω ξανά. Το 1962 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο δικηγορικό γραφείο του Ραούφ Ντενκτάς στο Σαράι. Εγώ ακόμα πιστεύω ότι ο Ντενκτάς είχε βάλει ο ίδιος τη βόμβα. Δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είχαν σπάσει μόνο τα τζάμια κάποιων βιτρινών. Ήταν βράδυ. Στον τόπο που έγινε η έκρηξη ήρθαν τρία άτομα. Ο Ντενκτάς, ο υπουργός Εσωτερικών Γιωρκάτζης και ο διοικητής της Αστυνομίας Παντελίδης. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ντενκτάς: «Κατά τη γνώμη σας, ποιος το έκανε;» «Οι κομουνιστές», είπε ο Ντενκτάς. Ρώτησαν τον Γιωρκάτζη: «Ποιος το έκανε;» «Οι Τούρκοι κομουνιστές», είπε. Και οι δύο ήταν κυνηγοί κομουνιστών. Και υπηρετούσαν την Αμερική.

Οι χθεσινοί υπηρέτες της Αμερικής. Οι φρουροί του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Τώρα επιτίθενται στους αριστερούς που βλέπουν στον Μπάιντεν έστω και μια αμυδρή αχτίδα φωτός: «Δούλοι των ιμπεριαλιστών», λένε! Σαν αστείο είναι. Δεν είναι καν αστείοι. Αλλά αν βγήκαν στο πεδίο της μάχης με την Αμερική, ας κοπιάσουν. Υπάρχει άδειος χώρος στις τάξεις του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Πέρασε η δική μας σειρά με το να λέμε «Yankee go home». Τώρα είναι η δική τους σειρά. Όμως, πρέπει να πω παρά ταύτα ότι είναι πολύ αγνώμονες. Τουλάχιστον ας σεβαστούν για το χατίρι του κύριου Κίσινγκερ. Του αρχιτέκτονα του 1974. Δεν έμεινε μόνο με το να στείλει τον τουρκικό στρατό στο νησί, διεύθυνε την επιχείρηση και από τόσο μακριά. Χάραξε τα σύνορα της επιχείρησης. Εκείνος χάρισε τη μισή Κύπρο στην Τουρκία.

Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν; Διετέλεσε γερουσιαστής 36 χρόνια στην Αμερική. Και μάλιστα συνεχόμενα. Ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Και υπέγραψε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν πολύ στενά την Τουρκία. Επέκρινε έντονα την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο και τη θεώρησε υπεύθυνη για τη μη λύση στο νησί. Για πολλά χρόνια απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. Το 1987 ζήτησε την επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία επειδή δεν εφάρμοσε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση. Ετοίμασε ένα σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος και το υπέβαλε στο Κογκρέσο. Όμως, αυτό το προσχέδιο δεν θεσπίστηκε σε νόμο, επειδή δεν εξασφάλισε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων στο Κογκρέσο. Το 1999 ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων άσκησε βέτο για την απελευθέρωση ενός πακέτου βοήθειας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία. Ιδού, αυτός είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Λευκό Οίκο. Πώς να μην πανικοβάλλονται οι δικοί μας.

Τώρα η διακυβέρνησή του βρίσκεται στις πρώτες μέρες της. Αλλά επενέβη κιόλας στην Τουρκία. Έκανε το πρώτο το χτύπημα. Δήλωσε ότι ανησυχούν πολύ για την κατάσταση των Σελαχαττίν, Ντεμιρτάς και Οσμάν Καβάλα. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε το εξής: «Η ελευθερία έκφρασης και οι ελευθερίες συνάθροισης και σύστασης οργάνωσης αποτελούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κάθε υγιούς δημοκρατίας. Ζητούμε από την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να καταλήξει σύντομα και με δίκαιο τρόπο αυτή η δίκη». Ο εκπρόσωπος έκανε στο μεταξύ αναφορά και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τι ζητούν; Την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η φετινή. Άρχισε η κάθοδος. Το σουλτανάτο των δικτατόρων στη Μέση Ανατολή διαρκεί 30 χρόνια συνήθως. Όμως, φαίνεται ότι αυτό του Έρντογαν δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Του χρόνου θα συμπληρώσει 20 χρόνια στην εξουσία. Αν μπορέσει να τα συμπληρώσει. Ξέρετε. Η Αμερική τους χρησιμοποιεί και μετά τους πετάει στα σκουπίδια. Αν θέλει τους απαγχονίζει μάλιστα. Τους βάζει στο κελί. Δεν κοιτάει καθόλου τις υπηρεσίες τόσων χρόνων.

Στο μεταξύ. Το ακούσατε; Εκείνη η γνωστή πενταμερής διάσκεψη θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, λένε. Είναι πολύ κακή είδηση για τους εθνικιστές μας που δεν θέλουν να βλέπουν καν τον «Μπαϊντενόπουλο». Η Νέα Υόρκη δεν μοιάζει με το Κραν Μοντάνα. Αν γκρεμίσουν τους Δίδυμους Πύργους, μαζί θα τους γκρεμίσουν! Δεν πίνουν το ουίσκι με αγγουράκια ξιδάτα. Δεν ξέρουν τι είναι το τζατζίκι. Να είστε προσεχτικοί. Σας το λέω.

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *