Menu Close

Αναρτήσεις

Για τη Suha Jarrar από τη Ραμάλα

16 Ιουλίου 2021

Η Suha Jarrar δεν ήταν τρομοκράτης της Αλ Κάιντα, της Χαμάς ή του «Ισλαμικού Κράτους». Ήταν μια νέα Παλαιστίνια, 31 χρονών, μέλος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «al-Haq» και με πολλές ευαισθησίες για το περιβάλλον και την ισότητα, ολοζώντανη και χαμογελαστή (σύμφωνα με τον περίγυρό της) παρόλο που μεγάλωσε στο σκοτάδι της κατοχής και της βαρβαρότητας.

Την Κυριακή, η Suha πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι της στη Ραμάλα, εντός της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης. Η Suha δεν πείραξε κανέναν, αντίθετα δημοσίευσε το 2019 μια μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στο περιβάλλον της Δυτικής Όχθης, εκφράζοντας τη θέση ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Εκπροσώπησε την οργάνωσή της σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, μιλώντας για την εμπειρία των Παλαιστινίων. Η Suha πέθανε χωρίς να έχει στο πλευρό της τη μητέρα της, Khalida Jarrar, η οποία βρίσκεται στις φυλακές του Ισραήλ για πάνω από έξι χρόνια, με την κατηγορία του πολιτικού ακτιβισμού, μέσα από τις τάξεις του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) – θεωρείται εκτός νόμου από το κράτος του Ισραήλ.

Η 58χρονη Khalida δεν καταδικάστηκε ποτέ για ένοπλες επιθέσεις και παρέμεινε στη φυλακή χωρίς δίκη μέχρι τον Μάρτιο του 2021, όταν καταδικάστηκε για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση». Το Ισραήλ δεν της επιτρέπει να παραστεί στην κηδεία της κόρης της Suha, μιας πάντα γελαστής νέας που δεν αποδέχθηκε ποτέ τη σκλαβιά, την αδικία, την ανισότητα, τη διάκριση και τον ρατσισμό. Αυτό είναι το αίτημα πολλών παλαιστινιακών αντιπροσωπειών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν δικαιούται μια μάνα να αποχαιρετίσει το παιδί της;

Αλέκος Μιχαηλίδης

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *