Menu Close

Αναρτήσεις

Γιατί οι γυναίκες σιωπούν

Το τι ακολούθησε την καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό της, απαντά και στο ερώτημα γιατί δεν μίλησε πιο πριν και γενικά γιατί οι γυναίκες δεν προβαίνουν αμέσως ή και ποτέ σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση. Τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία απόδειξης κι είναι μόνο ο λόγος της κι ο λόγος του. Ποιος θα πίστευε πριν 20 μάλιστα χρόνια, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ένα κορίτσι; Ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ηθική ενός αξιοσέβαστου και καταξιωμένου κυρίου, ο οποίος φυσικά θα αρνείτο τα πάντα και θα απέδιδε ένα σωρό κίνητρα στην κοπέλα;

Ακόμα και σήμερα, με το κίνημα Metoo να έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο, ο οχετός που ακολούθησε την καταγγελία της αθλήτριας είναι ενδεικτικός του τι μπορεί να υποστεί μια γυναίκα που αποφασίζει να μιλήσει. Χρειάζεται τεράστια δύναμη για να αντέξει μία γυναίκα την αμφισβήτηση, ακόμα και τη χυδαιότητα, που θα ακολουθήσει. Χρειάζεται τεράστια δύναμη να αντέξεις τις ερωτήσεις του ανακριτή, να μην λυγίσεις μπροστά στην αμφισβήτηση, να μην τα χάσεις όταν οι δικηγόροι υπεράσπισης σε στήσουν στον τοίχο και προσπαθούν να σε διαψεύσουν, να μην ντραπείς όταν σε κοιτάνε όλοι άλλοι με οίκτο κι άλλοι με θυμό. Χρειάζεται τεράστια δύναμη να βλέπεις τη φωτογραφία και το όνομα σου εκτεθειμένα στα μάτια όλων, με τον καθένα να ξεψαχνίζει τη ζωή σου. Τόση δύναμη που ένας μεγάλος αριθμός γυναικών προτιμά να θάψει το γεγονός όσο πιο βαθιά γίνεται και να προσπαθήσει να το ξεχάσει. Φυσικά, δεν ξεχνιέται, την έχει στιγματίσει και το κουβαλά για πάντα.

Είκοσι-δύο χρόνια μετά η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει και το ερώτημα είναι «γιατί τώρα;». Γιατί τώρα είναι μητέρα και δεν θέλει η κόρη της κι ούτε άλλο παιδί, να υποστεί κάτι τέτοιο. Γιατί τώρα ένοιωσε πως υπάρχει το κατάλληλο κλίμα ώστε η καταγγελία της να μην πέσει στο κενό. Γιατί τώρα ένιωσε πως μπορεί να το διαχειριστεί. Δεν θα υπάρξει δικαίωση, ούτε λύτρωση για την ίδια. Ο καταγγελθείς ως δράστης δεν θα παραδεχτεί ποτέ και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί ούτε η ενοχή, ούτε η αθωότητα του. Με την καταγγελία της Μπεκατώρου όμως ανοίγει προς συζήτηση ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η μια μετά την άλλη, γυναίκες αντλούν δύναμη από τη δύναμη της και τραβάνε την κουρτίνα. Όπως συνέβη και με το Metoo κανείς δεν μπορεί να νοιώθει πλέον πως βρίσκεται στο απυρόβλητο γιατί η γυναίκα θα σωπάσει.

Posted in Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *