Menu Close

Αναρτήσεις

Αρέστη για Συνεργατισμό: Βάλτε τέλος στο φαγοπότι

19 Φεβρουαρίου 2021

Για μεγάλο φαγοπότι και για υπό εξέλιξη σκάνδαλο εις βάρος χιλιάδων δανειοληπτών, με εμπλοκή της Altamira, η οποία διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού, προειδοποίησε χθες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, πρώην δικαστής, Γιώργος Αρέστη. Ο ίδιος κάλεσε τη Βουλή να παρέμβει και να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθεί η Altamira κατά την εκτίμηση και πώληση δανείων. «Κάποιοι θησαυρίζουν και γίνονται εκατομμυριούχοι», υποστήριξε ο κ. Αρέστη, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος υποφέρει και θα πιάσουν τα δάνεια του και θα τα πάρουν στην Ισπανία». Κατά τον ίδιο, ακίνητα αξίας €100 χιλ., εκτιμήθηκαν €20 χιλ., λόγω της αδυναμίας του ιδιοκτήτη και χρεωκοπημένου δανειζόμενου να προχωρήσει σε δική του εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, η Altamira, παρότι είναι ιδιωτική εταιρεία, συνδέεται με την ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι η μετεξέλιξη του Συνεργατισμού. Επικαλούμενος το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ανέφερε πως η συμφωνία του Συνεργατισμού με την Altamira δεν ήταν η πιο συμφέρουσα για την τράπεζα. Σημείωσε επίσης πως, λόγω της κακής εταιρικής διακυβέρνησης στον Συνεργατισμό, δεν υπήρξε πρόοδος με τα κόκκινα δάνεια, όπου επικεφαλής για τη διαχείρισή τους ήταν ο Βαρνάβας Κουρουνάς, ο οποίος τώρα είναι διευθυντής της Altamira.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε πως τόσο ο κ. Κουρουνάς όσο και ο γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης έσπρωξαν, όπως είπε, τη συμφωνία μεταξύ του Συνεργατισμού και της Altamira. Υπενθύμισε δε, ότι στο πόρισμα γίνεται εισήγηση για την εξέταση ποινικών ευθυνών του κ. Κουρουνά για τις μεθόδους με τις οποίες προώθησε την Altamira αλλά και για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που πιθανόν να υπάρχουν και εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη για την Altamira, για σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η σύναψη της συμφωνία έγινε «άρον – άρον» πριν πουληθεί ο Συνεργατισμός, «με σκανδαλώδη τρόπο», κατά την έκφρασή του, ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία μεθοδεύτηκε.

Κίνδυνος παραγραφής αστικών ευθυνών

Φωτιές άναψε στη Βουλή η τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος υποστήριξε πως με βάση το νόμο περί της Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος πως μετά από τρία χρόνια παραγράφονται οι αστικές ευθύνες. Όπως είπε, σε δύο μήνες τελειώνει το περιθώριο των τριών ετών. Επ’ αυτού, το ΑΚΕΛ κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να καταθέσει σχετική γραπτή ενημέρωση στη Βουλή. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν στη Νομική Υπηρεσία, στις οποίες ειπώθηκε πως δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από το μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ (υπουργός Οικονομικών) αλλά υπάρχει και νομοθεσία για την αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπος του δεν έχουν ευθύνες εκτός εάν πρόκειται για σοβαρή αμέλεια. Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου ανέφερε πως υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες το κράτος μπορεί να καταχωρήσει αστικές αγωγές αλλά δεν το έχει πράξει εξαιτίας των περίπλοκων θεμάτων.

Προχωρούν αργά οι ποινικές έρευνες

Από την άλλη, οι ποινικές έρευνες προχωρούν κανονικά παρά τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης πως υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη δήλωσε ότι οι έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο Βοηθός Αρχηγός Χριστόφορος Μαυρομμάτης, σημείωσε πως  η ανακριτική ομάδα εξετάζει τα δάνεια που έλαβαν αξιωματούχοι (γραμματείες και επιτρόποι) από 27 πιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσο δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους. Επίσης, εξετάζονται οι διαγραφές δανείων που έγιναν σε 18 ομίλους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής διαγράφηκαν δάνεια ύψους €66 εκατ. Στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών θα τεθούν τα δάνεια που δόθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, διερευνώνται οι υπερχρεώσεις στα δάνεια, τα έξοδα φιλοξενίας, την Altamira, την αγορά υπηρεσιών από δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία και τις διαφημίσεις. Για τα τρία πρώτα θέματα, σύντομα οι φάκελοι των υποθέσεων της αστυνομίας θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία να απαντήσουν κατά πόσο κλήθηκαν για να δώσουν καταθέσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Νικόλας Χατηζηγιάννη, ο Γιάννος Σταυρινίδης και ο Βαρνάβας Κουρουνάς. Η αστυνομία απέφυγε να δώσει απαντήσεις επί του θέματος, ενώ εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε πως εάν υπήρχαν ύποπτοι η αστυνομία δεν διερευνούσαν υποθέσεις.

Για εταιρία Χατζηγιάννη 

Στη συζήτηση αναφέρθηκε πως το Τμήμα Φορολογίας εξέτασε κατά πόσο υπήρξε φοροδιαφυγή από την επενδυτική εταιρεία του Νικόλα Χατζηγιάννη, η οποία έχει κύκλο εργασιών €0,5 δισ., χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί τίποτα. Όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, η εταιρεία ήταν ενεργή όταν ο κ. Χατζηγιάννης ήταν Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού, επισημαίνοντας πως δεν έχει εντοπιστεί κατά πόσο υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος.

Ελευθερία Παϊζάνου 

Posted in Economy, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *