Menu Close

Αναρτήσεις

Αιχμάλωτοι της προπαγάνδας και των ταμπού

Σιενέρ Λεβέντ, 24 Αυγ. 2021
Υπάρχουν πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδού ένα βίντεο. Θαυμάσια ενεργητική ποπ μουσική. Στην αφγανική γλώσσα; Δεν κατάλαβα και πολύ. Όμως, την άκουσα με κέφι. Χορεύουν. Ποιοι; Οι τζιχαντιστές Ταλιμπάν! Και μάλιστα τι χορός… Ροκ, τουίστ, τσα τσα… Μπρέικ, σάλσα. Όλα μαζί. Ανάμεικτα. Χορεύουν με τα όπλα τους. Είναι, λέει, ο τηλεοπτικός σταθμός  «Aegina 365». Και για τις εικόνες αυτές, λέει ότι είναι οι «Ταλιμπάν Live». Η ζωή των Ταλιμπάν! Είναι αστείο; Κάποιοι κάνουν μοντάζ; Κοίταξα τον σύνδεσμο. Και τον πάτησα. Ιδού αυτό είναι οι «Ταλιμπάν στο Λούνα Παρκ». Αυτοκινητάκια. Γυρίζουν. Γλεντούν μαζί με ενθουσιασμό με τα παιδιά τους κοτζάμ άνδρες με γένια και σκούφους. Μην τους ματιάσω! 455 χιλιάδες θεάσεις. Τι είναι αυτό μωρέ; Προπαγάνδα να παρουσιαστούν ως συμπαθητικοί οι Ταλιμπάν στον κόσμο; Μήπως θέλουν να πουν «κοιτάξτε, οι Ταλιμπάν δεν είναι όπως τους ξέρατε»; Αν είναι έτσι, τότε σημαίνει πως δεν είναι τόσο ανόητοι και νοητικά καθυστερημένοι όσο νομίζαμε! Ξέρουν να προωθούν τον εαυτό τους!

Φυσικά, δεν λέει τίποτα γι’ αυτές τις εικόνες το Facebook, το οποίο δεν επιτρέπει ανάρτηση των εικόνων θηριωδίας των Ταλιμπάν επειδή περιέχουν βία. Δηλαδή, δεν τους νοιάζει και πολύ να παρουσιάζεται τόσο συμπαθητικός ένας τύραννος, ένας βάρβαρος. Οι μεγάλες δυνάμεις που κυριαρχούν στη ζωή μας τα τελευταία τριάντα χρόνια έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παρουσιάσουν τον κόσμο ως ένα μέρος όπου τα πάντα είναι ρόδινα. Έσπρωχναν πίσω τις ειδήσεις που αφορούσαν τραγωδίες και τις παρουσίαζαν ως ασήμαντες μικρές ειδήσεις. Δεν μπόρεσαν να γίνουν μεγάλη είδηση ακόμα και οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες και μετανάστες που πνίγονταν στα κύματα της θάλασσας. Βομβάρδιζαν όλα τα μέρη με ένα κύμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Το νιώσαμε και εμείς στην Κύπρο. Το ζήσαμε και εμείς αυτό. Σε μια περίοδο θεωρείτο κουσούρι και αμαρτία ακόμα και να είναι κανείς απαισιόδοξος και χωρίς ελπίδα. Αυτό έφτασε στο αποκορύφωμά του ειδικά κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Ήταν δύσκολο ακόμα και να πει κανείς ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν δύο «ναι» στο δημοψήφισμα. Όσοι το έλεγαν, ανακηρύχθηκαν εχθροί της λύσης και της ειρήνης. Έγινε μόδα να σκέφτεται κανείς θετικά και να είναι θετικός. Μην κοιτάτε που τώρα όλοι λαχταρούν για άρνηση, όμως τότε έτσι ήταν! Η απομάκρυνση από αρνητικούς ανθρώπους. Η διάδοση θετικής ενέργειας. Λίγος διαλογισμός. Η αποφυγή εικόνων με αίμα. Ο χαρακτηρισμός «θάνατος» και όχι «αυτοκτονία» για την αυτοκτονία. Η απαγόρευση όλων των εικόνων που περιέχουν βία. Όλα αυτά μπήκαν στη ζωή μας. Ιδού, έτσι διαμόρφωσαν τον κόσμο. Έτσι έδωσαν κατεύθυνση στη ζωή μας. Μας είπαν μην κοιτάτε το μαύρο και το άσπρο, μόνο το γκρίζο να κοιτάτε. Το κοιτάξαμε. Και ιδού η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο κόσμος στο τέλος όλων αυτών. Φτώχεια. Εξαθλίωση. Αρρώστια. Τώρα πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας άνθρωπος αισιόδοξος και με ελπίδα για το μέλλον!

Υπάρχουν και στην τηλεόραση του Ταγίπ Ερντογάν εικόνες όπως εκείνες που προβάλλονται στην τηλεόραση των Ταλιμπάν. Στα γνωστά σίριαλ που γυρίζονται κατά παραγγελία. Παλάτια. Επαύλεις. Σπίτια με πλούσια επίπλωση. Ωραίες γυναίκες με ντεκολτέ και μίνι φούστες. Ρούχα που είναι τα τελευταία θαύματα των σχεδιαστών μόδας. Όσοι τα παρακολουθούν αυτά νομίζουν ότι ζουν σε μιαν χώρα ευημερούσα και πλούσια. Ειδικά όσοι τα βλέπουν απ’ έξω τα θαυμάζουν πιο πολύ. Και ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί πολύ καλά την τηλεόραση και την προπαγάνδα. Σε παρόμοιες καταστάσεις δεν ακούγεται και πολύ η φωνή όσων βλέπουν, λένε και γράφουν τις πραγματικότητες. Πνίγουν τη φωνή τους τα μέσα πληροφόρησης εκείνων που ελέγχουν τα πάντα. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα στο θέμα του ιού και του εμβολίου. Δεν υπάρχει θέση για τις αντίθετες απόψεις. Για το εμβόλιο, το οποίο μετέτρεψαν σε ταμπού όπως η θρησκεία, δεν δικαιούται κανείς να πει «εγώ δεν πιστεύω σε αυτά τα εμβόλια»! Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και αυτό, όπως ο Θεός! Δεν μπορεί καν να αμφιβάλλει κανείς! Εσείς μήπως δεν αμφιβάλλετε για εκείνους που σας απαγόρευσαν ακόμα και να αμφιβάλλετε;
Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *