Menu Close

Αναρτήσεις

Φτάνουν στα όριά τους με 165 ασθενείς. Ε, είμαστε γελοίοι

Του Άριστου Μιχαηλίδη,12 Μαρτίου 2021

Πέρσι τον Φεβράρη όλος ο πλανήτης θαύμασε ακόμα ένα κινέζικο θαύμα. Μέσα σε δέκα μέρες έκτισαν καινούργιο νοσοκομείο για χίλιες κλίνες στην πόλη Ουχάν, για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Ανέλαβαν το έργο τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές εταιρείες και ξεκίνησαν να κτίζουν στις 24 Ιανουαρίου. Δούλεψαν ασταμάτητα πάνω από χίλιοι εργάτες και το νέο νοσοκομείο λειτούργησε στις 3 Φεβρουαρίου με 1.400 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Φυσικά, δεν επιτρέπονται οι συγκρίσεις –ποιος συγκρίνεται με τους Κινέζους;– αλλά ας το δούμε αναλογικά.

Εμείς, σε έναν ολόκληρο χρόνο υγειονομικής κρίσης, συνεχίζουμε να μιλάμε για την πληρότητα των νοσοκομείων μας ως να μιλάμε για τίποτα εξωφρενικούς αριθμούς που είναι αδύνατο να διαχειριστούμε. Όταν μας λένε, ας πούμε ότι το νοσοκομείο αναφοράς έφτασε στο 96% της πληρότητας του, μιλάμε για 72 ασθενείς. ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΔΥΟ! Διότι, η πληρότητα του είναι στους 75 ασθενείς.

Μας λένε συνέχεια επί έναν ολόκληρο χρόνο ότι το πρόβλημα μας είναι οι αντοχές των νοσηλευτηρίων, που όλο και φτάνουν στα όριά τους και θα καταρρεύσουν αν δεν περιοριστούμε, αλλά δεν μας λένε γιατί δεν έκαναν καμιά προσπάθεια ή γιατί έκαναν ελάχιστες, για να τα ενισχύσουν, να αυξήσουν τες κλίνες, να αυξήσουν το προσωπικό, να ενδυναμώσουν τις αντοχές τους. «Σήμερα νοσηλεύονται 165 περιστατικά με Covid 19, εκ των οποίων τα 18, βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», έλεγε χθες ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ. Υπάρχει αυξητική τάση στις εισαγωγές, λένε, και αυτό είναι επικίνδυνο, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία. Με 165 ασθενείς φτάσαμε στα όρια! Και ποια είναι η λύση; Να περιοριστούν όλοι οι πολίτες, να μην χαλαρώσουν ποτέ, να χρεοκοπήσουν όσοι εργάζονται σε χώρους εστίασης ή σε γυμναστήρια ή σε φροντιστήρια ή στον χώρο του πολιτισμού, να στείλουμε τους μαθητές των γυμνασίων στους ψυχολόγους για να λάβουν θεραπείες για την κατάθλιψη και το στρες, να στείλουμε όλους τους πολίτες να κάνουν ψυχοθεραπείες, όπως τους στείλαμε στα rapid test, και το κράτος να γονατίσει οικονομικά μαζί με τις επιχειρήσεις.

Διότι, έναν ολόκληρο χρόνο δεν φρόντισαν να μην φτάνουν στα όρια τους τόσο εύκολα τα νοσοκομεία. Έναν ολόκληρο χρόνο (το επαναλαμβάνω για να το χωνέψω) μπορούσαν να κτίσουν καινούργιο νοσοκομείο ειδικά για τον κορωνοϊό. Τα δεκάδες εκατομμύρια που δίνονται τώρα στα rapid test, και για τα οποία επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο παρουσιάζεται, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αυξηθούν οι κλίνες να μην φτάνουν ποτέ στα όριά τους. Ας πούμε, όμως, ότι επειδή δεν είμαστε Κινέζοι δεν θα μπορούσαμε να κτίσουμε καινούργιο νοσοκομείο μέσα σε ένα χρόνο. Θα μπορούσαν να γίνουν άλλες ρυθμίσεις. 1. Να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία, και όχι της Αμμοχώστου που δεν διαθέτει ούτε καν μονάδα εντατικής θεραπείας και φτάνει στα όρια του στους 75 ασθενείς. Να γίνει της Λεμεσού, για παράδειγμα, και να διοχετεύονται οι υπόλοιποι ασθενείς του σε ένα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πόλης. 2. Να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ένα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μετά από επίταξη και ανάλογη αποζημίωση. 3. Να πάνε σε ένα από τα μεγάλα κλειστά στάδια και μέσα σε δυο τρεις – μήνες να στήσουν προσωρινό νοσοκομείο κορωνοϊού. Ή στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, κοτζάμ κτήριο και είναι άχρηστο! Με γυψοσανίδες οργανώνονται στο άψε – σβήσε.

Δεν γίνονται αυτά τα πράματα; Αλλού πώς γίνονται, δηλαδή; Ιδού παραδείγματα: Στο Βελιγράδι το κλειστό στάδιο μπάσκετ «Stark Arena» μετατράπηκε σε νοσοκομείο για 500 κλίνες. Στη Βαρσοβία μετέτρεψαν σε νοσοκομείο το μεγάλο εθνικό στάδιο το οποίο κατασκευάστηκε για το Euro 2012 με χωρητικότητα 500 κλίνες στις αίθουσες που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες. Στο Βιετνάμ μετέτρεψαν σε νοσοκομείο για χίλιες κλίνες το στάδιο Tien Son Sports Palace στην πόλη Ντανάνγκ. Στην Ιταλία μετέτρεψαν σε κινητό νοσοκομείο ένα τρένο και μάλιστα τα τρία από τα βαγόνια με εξοπλισμό μονάδας εντατικής θεραπείας.

Εμείς, όταν έχουμε 165 ασθενείς στα νοσοκομεία επέρχεται πανικός. Ε, δεν είμαστε σοβαροί.

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *