Ομολογώ πως μια κατάθλιψη την έπαθα χθες. Διαβάζοντας τα πόθεν έσχες των βουλευτών μας, ένα σφίξιμο στο στομάχι με έπιασε. Τελικά, μεροκαματιάρηδες είναι πολλοί εξ αυτών. Με πενιχρές καταθέσεις, με τεράστια χρέη και με οχήματα σχεδόν σαράβαλα. Τελικά, οι μισθοί τους δεν είναι και τόσο… βαρβάτοι όσο νομίζουμε. Μετά βίας βγάζουν κι αυτοί τον επιούσιο, όπως τους κοινούς θνητούς. Βεβαίως, ανάμεσά τους εμφανίζονται και αρκετοί νέοι. Που προφανώς, τώρα θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποιο… κομπόδεμα.
Πρόκειται για την ίδια φαιδρή υπόθεση, που επαναλαμβάνεται κάθε μερικά χρόνια. Την ίδια κοροϊδία της κοινής γνώμης με την παράθεση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, που άλλοτε προκαλούν γέλωτα και άλλοτε οργή. Δεν φτάνει, που από μόνο του το λεγόμενο πόθεν έσχες είναι φαιδρό, βρέθηκαν και μερικοί βουλευτές να πουλήσουν «εξυπνάδες». Ο περιώνυμος Θεμιστοκλέους, μετά από το επεισόδιο στο οποίο μιμήθηκε τους καουμπόηδες προκαλώντας οργή στην κοινωνία, επιχείρησε να δείξει ότι διαθέτει και χιούμορ. Δήλωσε τον τάφο του, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε αιώνια υποθήκη μέχρι να τον καλέσει ο Ύψιστος. Ο δε Κουλίας, σημείωσε πως δεν διαθέτει ούτε σκάφη ούτε αεροσκάφη. Αχρείαστο το χιούμορ σας. Το κεφάλαιο πόθεν έσχες είναι φαιδρό από μόνο του. Δεν χρειάζεται να βάλετε το χεράκι σας κι εσείς…
Αυτός ο νόμος, που αποτελεί εμπαιγμό της κοινωνίας, άρχισε το 2004. Επί προεδρίας Χριστόφια και Καρογιάν, ουσιαστικά παρέμενε στον πάγο. Εκείνος που ήρθε να τον «εκτοξεύσει» στην κορυφή της επικαιρότητας ήταν ο Συλλούρης. Φρόντισε, όμως, παράλληλα, να εκτοξεύσει και την πίεσή μας σε άκρως επικίνδυνα ύψη. Απειλώντας μας με κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε φορά που δημοσιοποιούντο οι δηλώσεις των πολιτειακών αξιωματούχων. Από τη μια λόγω των φαιδρών δηλώσεων, από την άλλη με την εξοργιστική απόκρυψη των στοιχείων συζύγων και τέκνων (προσφέροντας σε όλους την δυνατότητα μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων) και με την παντελή απουσία ασφαλούς ελέγχου των δηλωθέντων. Μάλιστα, ζητούσε και τα ρέστα κάθε φορά. Ήθελε να του λέμε μπράβο επειδή δημοσιοποιούν κάποια στοιχεία σκέτη κοροϊδία… Και ας κατέβαζε από την ιστοσελίδα της Βουλής τις προηγούμενες δηλώσεις ώστε να είναι αδύνατη η σύγκριση των στοιχείων που δηλώνει κάθε αξιωματούχος.
Η φαιδρότητα επαναλήφθηκε και φέτος. Οι δηλώσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόσφεραν γαργαλιστικά κουτσομπολίστικα σχόλια για την τεράστια περιουσία (9,4 εκατ. ευρώ) της Τσιρίδου, για τον «τσιφλικά» Αβέρωφ, για τους εκατομμυριούχους Νικόλα και Μαυρίδη… Πλην, όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το θέμα ποτέ δεν ήταν αν και πόσο πλούσιος είναι ο κάθε βουλευτής. Όλη η ουσία έγκειται στο «πόθεν». Από πού προέκυψε αυτή η περιουσία. Πώς προέκυψε. Πότε προέκυψε. Φαίνονται αυτά στις συγκεκριμένες δηλώσεις; Όχι βέβαια.
Η ουσία κύριοι βουλευτές, έγκειται στον έλεγχο. Ισχύουν όσα δηλώσατε; Αυτή είναι όλη η περιουσία σας ή μήπως υπάρχουν κι άλλα. Η ουσία βρίσκεται στο να μπορεί να ελεγχθεί σε τρία χρόνια, όταν θα υποβάλετε την επόμενη αίτησή σας, αν και πόσο αυξήθηκε η περιουσία σας. Πώς αποκτήθηκε σε αυτά τα τρία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που καταδεικνύει την προαναφερθείσα ανάγκη, είναι η περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου (ας μην το πάρει προσωπικά για την αναφορά αλλά είναι η πλέον κλασσική περίπτωση). Υπενθυμίζουμε από παλαιότερο άρθρο, ότι στα προηγούμενα πόθεν έσχες που είχε υποβάλει, είχε κάνει τους παγκοσμίου φήμης οικονομολόγους Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς να θέλουν να σχίσουν τα πτυχία τους. Το 2015 είχε δηλώσει δάνεια 1,7 εκατ., μηδενικές καταθέσεις στις τράπεζες, μόνο τον μισθό του βουλευτή και ακίνητα αξίας 2,6 εκατ. αλλά όλα τα δάνειά του ήταν εξυπηρετούμενα. Δύο χρόνια μετά, βελτίωσε τα οικονομικά του αλλά συνέχισε να τρελαίνει τους διαπρεπείς οικονομολόγους (ο νομπελίστας Πισσαρίδης ήταν έτοιμος να καταθέσει το βραβείο του). Το 2017 δήλωσε δάνεια 1,4 εκατ., μόνο τον μισθό του βουλευτή, ακίνητα αξίας 7 εκατ. (τα 5 εκατ. αφορούσαν χωράφι που του χάρισε ο πατέρας του το 2015) και καταθέσεις 854 ευρώ! Και πάλι, όμως, τα δάνειά του ήταν όλα εξυπηρετούμενα.
Το 2019, η δήλωση του Αβέρωφ αποκάλυπτε ότι… είχε παρακολουθήσει ταχύρρυθμα μαθήματα. Δήλωσε δάνεια περίπου 1,1 εκατ., ακίνητη περιουσία 7,9 εκατ. (!!!), εισοδήματα 148.850 ευρώ και καταθέσεις 100.770 ευρώ. Το γιορτάσαμε τότε. Ήταν ιστορική μέρα αφού ο κ. Νεοφύτου «έμαθε» επιτέλους τις τράπεζες! Προχθές, η δήλωση του έδειξε σταθεροποίηση: Ετήσιο εισόδημα 155.394 ευρώ, καταθέσεις 35.612 ευρώ και χρέη 956.000. Όλη η ουσία βρίσκεται στο να ήλεγχε κάποιος τον Αβέρωφ πώς το 2015 με μόνο τον μισθό βουλευτή μπορούσε και αποπλήρωνε δάνεια 1,7 εκατ.; Πώς από καταθέσεις μόλις 854 ευρώ το 2017 έφτασε σήμερα σε καταθέσεις 35.612 ευρώ;
Θα το κάνει κάποιος; Όχι βέβαια. Όπως δεν θα το κάνει για κανέναν άλλο βουλευτή. Όπως δεν θα ρωτήσει κανείς τον Καρογιάν, που εισπράττει 36.000 ευρώ το χρόνο για εργοδότηση γραμματέως (οφίκιο που κουβαλά ως πρώην πρόεδρος της Βουλής) αν όντως διαθέτει γραμματέα και πόσα την πληρώνει. Διότι γραμματέα με 3.000 ευρώ τον μήνα, ούτε ο σουλτάνος του Μπρουνέϊ δεν διαθέτει!
Η ουσία, κύριοι βουλευτές, είναι να υπάρχει ανεξάρτητος έλεγχος από εγνωσμένης εντιμότητας ελεγκτές. Και για να μην ψάχνετε αριστερά και δεξιά για δαύτους, δώστε τον έλεγχο στην Ελεγκτική Υπηρεσία (σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Παύλος Μυλωνάς). Αν, βεβαίως, δεν φοβάστε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη!