Menu Close

Αναρτήσεις

Σοβαρά τώρα; Έφταιξαν τα σχολεία επειδή κινδυνεύει το Σύστημα Υγείας;

Του Άριστου Μιχαηλίδη, 13 Μαρτίου 2021

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε ότι «η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην επαρχία Λεμεσού», έφτανε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των χθεσινών rapid test που έγιναν στα σχολεία. Έκαναν 10.980 σε 36 σχολεία και εντοπίστηκαν εννέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού. Εννέα στα 10.980 τεστ. Αυτά στα Λύκεια, βέβαια. Αλλά, αποφάσισαν ότι θα μείνουν κλειστά τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά της Λεμεσού «ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων». Μπορεί να έχουν άλλα δεδομένα μπροστά τους, ωστόσο εμείς έχουμε αυτά που ανακοινώνουν. Από τα τεστ ανάμεσα στους μαθητές, το ποσοστό θετικότητας της Λεμεσού είναι 0,13%, της Λευκωσίας 0,03%, της Λάρνακας 0,18%, της Πάφου 0,07%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό θετικότητας πρέπει να είναι κάτω από το 1%. Μήπως, απέχουν πολύ αυτά τα ποσοστά από εκείνα που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε; Ακόμα και η Λεμεσός που έχει βεβαρημένο… κρουσματολόγιο, είχε 0,13% (τέσσερα κρούσματα).

Είναι με αυτά τα δεδομένα που αποφασίζεται να κλείσουν τα δημοτικά ειδικά της Λεμεσού, όταν μάλιστα η μέθοδος του τοπικού λοκντάουν δοκιμάστηκε και κατά γενική ομολογία απέτυχε; Είναι με αυτά τα δεδομένα που αποφασίστηκε ότι τα παιδιά των Γυμνασίων παγκύπρια θα συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους; Κάτι δεν πάει καλά. Προπάντων, όταν όλοι γνωρίζουν πως τα παιδιά ιδίως των γυμνασίων, δεν χρειάζονται τα σχολεία για να συναντηθούν και να ανταλλάξουν ιούς. Συναντούνται στα πολυκαταστήματα, στα πάρκα ή και στα σπίτια τους. Τουλάχιστον στα σχολεία είναι και κάπως ελεγχόμενη η κατάσταση. Άσε που θα μπορούσε ειδικά αυτή την περίοδο να γίνονται στα σχολεία εντατικές και έξυπνες προσπάθειες ενημέρωσης των μαθητών ώστε να γίνουν οι καλύτεροι φορείς μηνυμάτων για την προστασία της κοινωνίας. Πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στα σχολεία; Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα αν όχι οι εκπαιδευτικοί; Και για να μην παριστάνουμε εμείς τους ειδικούς, ιδού τι σημείωνε χθες μετά τις ανακοινώσεις, σε παρέμβαση του, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης: «Για τα σχολεία, εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς για να βοηθήσουμε και να κάνουμε τα σχολεία πιο ασφαλή για τα παιδιά και για τους δασκάλους και καθηγητές τους». Διαχωρίζοντας τη θέση των επιστημόνων από τις αποφάσεις έγραφε: «Μην επιτίθεστε στους ειδικούς με αφορμή πολιτικές αποφάσεις», διότι οι αποφάσεις «δεν είναι πάντα οι εισηγήσεις μας». Καθαρές κουβέντες.

Είναι προφανές ότι άλλα λένε οι ειδικοί κι άλλα αποφασίζουν οι πολιτικοί. Διότι αυτοί δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο εκτός από την προστασία των νοσοκομείων. «Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο». Αυτό έλεγε ο υπουργός Υγείας. Όμως, την ίδια ακριβώς κινδυνολογία την ακούμε έναν ολόκληρο χρόνο. Και δεν έχουν τίποτε άλλο να μας πουν διότι δεν έκαναν τίποτε για να μην τίθεται σε κίνδυνο το Σύστημα Υγείας όποτε έχουμε αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Και ποιες είναι οι αυξημένες ανάγκες; Με 75 ασθενείς το νοσοκομείο αναφοράς, της Αμμοχώστου, φτάνει στα όρια του, φτάνει στο 100% της πληρότητας του. Στο νοσοκομείο Λεμεσού με 68 ασθενείς έφτασε χθες στο 100% της πληρότητας. Αντί να αξιοποιήσουν τον ένα χρόνο πανδημίας για να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα (τους τρόπους τους γράψαμε χθες, να μην τα επαναλαμβάνουμε), κλείνουν επιχειρήσεις, κλείνουν σχολεία, βάζουν νυκτερινά κέρφιου, αφήνουν εργαζόμενους εκτός εργασίας να επιβιώνουν με πενιχρά επιδόματα, βάζουν την οικονομία στον κίνδυνο χρεοκοπίας, και δεν ασχολήθηκαν στα σοβαρά να λύσουν, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα της νοσηλείας. Τι μας λένε στην πραγματικότητα; Ότι το Σύστημα Υγείας για το οποίο πληρώνουμε εκατομμύρια αντέχει συνολικά καμιά τρακοσαριά ασθενείς με κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα κόψτε το λαιμό σας να μην ασθενήσετε. Μόλις χθες ανακοίνωναν ότι πήγε εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ στην Πάφο για να συζητήσει με τη Διεύθυνση του νοσοκομείου «τον τρόπο ανάπτυξης κλινών για νοσηλεία ασθενών με Covid- 19». Μα, χθες; Ενώ βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση έναν ολόκληρο χρόνο;

Στον ένα χρόνο πανδημίας δαπανήθηκαν σε σχέδια επιδότησης της εργασίας και ειδικά σχέδια για τομείς της οικονομίας που έβαλαν λουκέτο, €1,6 δισεκατομμύρια. Φαντάσου, να έδιναν τα μισά από αυτά για να μην τίθεται σε κίνδυνο το Σύστημα Υγείας.

* Στις φωτογραφίες, πάνω από προσκύνημα στο Στρόβολο και κάτω από τα σχολεία. Όλες οι φωτογραφίες περίπου των ίδιων τελευταίων ημερών.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *