Του Φρίξου Δαλίτη, 10 Μαρτίου 2021
Υπόγειο παιχνίδι και αθέμιτα μέσα επιστρατεύει η Άγκυρα προκειμένου να ανατρέψει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, βγάζοντας από το κάδρο της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, την Αίγυπτο. Οι συνεχείς δημόσιες αναφορές και τοποθετήσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης περί συνεργασίας και συνεννόησης με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, έχουν ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία σκιών. Οι ενέργειες όμως της Άγκυρας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το κομμάτι, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πόλεμο σε διάφορα επίπεδα. Κάτι το οποίο μεταφέρθηκε προχθές και προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η επίσκεψη του οποίου στο Κάιρο, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη εικόνα γύρω από το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για ενέργειες από πλευράς τουρκικών υπηρεσιών προς ενίσχυση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με στόχο την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Το τουρκικό κράτος θεωρεί ότι η παρουσία του Αλ Σίσι στην ηγεσία της Αιγύπτου δεν επιτρέπει την συνεργασία των δύο χωρών και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει, εξάλλου, δείξει με τη μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική του, την επιλογή συμπόρευσης και συνεργασίας με τον άξονα Ελλάδας και Κύπρου. Συνεπώς, για τους τουρκικούς σχεδιασμούς αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην εξουσία η Τουρκία θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, επιχειρώντας κατά πάσα πιθανότητα, τη δημιουργία ενός μνημονίου, κατ’ αντιστοιχία του τουρκολιβυικού ή μίας άλλης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα ανατρέπει τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και θα καθιστά την ίδια κυρίαρχο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με Αίγυπτο
Την ίδια ώρα, σε επίσημο επίπεδο ασκείται ασφυκτικό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση Αλ Σίσι από την τουρκική κυβέρνηση για συνεργασία και διάλογο που θα οδηγήσει σε κάποιο είδους συμφωνία σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια περιοχή.
Αποτέλεσμα, επίσης, είχαν οι συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και σε ό,τι αφορά το θέμα των θαλάσσιων οικοπέδων.
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα συναντήσεων του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο. Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη τεμαχίων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν.
Τέλος, στην Αθήνα υπογραμμίζουν και τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. «Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Άραβας αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στην συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ. Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding)», σημειώνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.
Σημαντικός ο EastMed
Ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό ως εξαιρετικά σημαντικό.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Στάινιτζ είπε πως το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο πλεόνασμα φυσικού αερίου. «Έχουμε αρκετό για να δικαιολογήσουμε όχι μόνο έναν αγωγό EastMed αλλά θεωρώ πως μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δυο ή τρεις τέτοιους αγωγούς», επεσήμανε. Εξάλλου, αναφερόμενος στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (EMGF), σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικός και πως για πρώτη φορά αραβικές, ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ κάθονται στο ίδιο τραπέζι για οικονομικά και στρατηγικά θέματα.
Ερωτηθείς, εξάλλου, σε σχέση με τις κατά καιρούς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης».
Σε ερώτηση για τη σημασία του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) που Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου, στη Λευκωσία, για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους, μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, ο κ. Στάινιτζ είπε πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί από ενεργειακής άποψης είμαστε νησί όπως η Κύπρος. Έτσι το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν έναν αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς».
East Med Gas Forum: Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία
Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Αίγυπτο, που θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου του 2022 την προεδρία του East Mediterranean Gas Forum. Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η Κύπρος, τον Ιανουάριο του 2022, θα αναλάβει την επίσημη πρώτη προεδρική θητεία. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή τέταρτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου και των υπουργών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης και της Ιταλίας. Το Φόρουμ κατέστη επίσημα πλέον περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός μετά και την έναρξη ισχύος του Καταστατικού του την 1η Μαρτίου 2021.