Του: ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 06/01/2021
0SHARESShareTweetLinkedinΕγγραφή
Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα. Έγραψε και αυτός ένα βιβλίο. Και μάθαμε νέα πράγματα απ’ αυτό το βιβλίο. Πράγματα που θα μπορούσαν να είναι έμπνευση και για εμάς στην Κύπρο. Κοιτάξτε τι λέει ο Κοτζιάς στην σελίδα 444 του βιβλίου. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από τον Τσίπρα να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του, λέει. Πολύ ενδιαφέρον. Μπράβο στον Κυπριανού! Μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι τέτοιο εδώ σε εμάς. Κανένας δεν είπε στον πρωθυπουργό στην Άγκυρα «απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον τάδε υπουργό». Ούτε κάποιος κομματικός ηγέτης. Ούτε άλλος αξιωματούχος. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη σε εμάς. Η Άγκυρα ζήτησε. Εμείς το κάναμε. Απομακρύνετε από τα καθήκοντά του τον τάδε, είπε. Τον απομακρύναμε! Κάντε υπουργό τον τάδε, είπε. Τον κάναμε! Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, για παράδειγμα, από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τώρα επαναλαμβάνει το τροπάρι των δύο κρατών. Αλλά μήπως λέει κανείς στον Ταγίπ Ερντογάν «απομάκρυνέ τον από τα καθήκοντά του»; Ουφ, είναι και λίγο αστείο αυτό. Ακόμα και αν ο Ερντογάν απομακρύνει τον Τσαβούσογλου από τα καθήκοντά του, τον Ερντογάν ποιος θα τον απομακρύνει; Τέλος πάντων. Ο Τσίπρας ήταν αριστερός. Και ο Κυπριακού είναι αριστερός. Μπορεί ο Κυπριανού να του έχει ζητήσει κάτι τέτοιο στηριζόμενος σε αυτή τη σχέση συντροφικότητας. Καλά, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο για υπουργούς στην Κύπρο; Μπορεί να πει απομακρύνετε από τα καθήκοντα τον τάδε και βάλτε στη θέση του τον δείνα; Δεν διαθέτω τέτοια παραδείγματα. Αν υπάρχουν, ας τα γράψουν οι Ελληνοκύπριοι συνάδελφοί μας να τα μάθουμε. Αν δεν υπάρχουν, αν η Κύπρος επεμβαίνει στην Ελλάδα και όχι η Ελλάδα στην Κύπρο, η κατάσταση είναι πιο ενδιαφέρουσα. Για ποιον; Για εμάς! Για εκείνους που βιώνουν ακριβώς το αντίθετο! Για εκείνους που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση στον νότο «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και τον εαυτό τους «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος»! Φυσικά, εγώ δεν χρειαζόμουν αυτό το παράδειγμα για να διαπιστώσω αυτή τη δυσμορφία. Νά που μπήκε στη μέση και αυτό.
Ουσιαστικά, σήμερα θα έγραφα για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Ποιος είναι ο Ασάνζ; Ο ιδρυτής των γνωστών WikiLeaks. Κατά τη γνώμη μου, είναι ο μεγαλύτερος ήρωας του αιώνα μας. Αποκάλυψε άφοβα τις βρόμικες υποθέσεις των κρατών. Διαφώτισε όλους μας. Αποκάλυψε εκείνους που έκαναν τις βρόμικες δουλειές. Συγκλόνισε τον κόσμο. Του οφείλει πολλά η ανθρωπότητα. Όμως, δεν πλήρωσε αυτό το χρέος της. Η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να τον σώσει από τα χέρια των τυράννων, την ώρα που πληρώνει βαρύ τίμημα για τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε. Τον κυνήγησαν εκείνοι των οποίων τα άπλυτα βγήκαν στη φόρα. Άρχισε η καταδίωξη. Και η κατάσταση χειροτέρεψε πιο πολύ όταν προβλήθηκε ο ισχυρισμός για βιασμό μιας γυναίκας στη Σουηδία. Κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Και έζησε φυλακισμένος σε αυτή την πρεσβεία για περίπου εφτά χρόνια. Δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει. Του έκαναν τη ζωή ανυπόφορη. Οι υπηρεσίες που προσέφερε στην ανθρωπότητα μετατράπηκαν σε βαρύ τίμημα γι’ αυτόν. Η Σουηδία απέρριψε την αγωγή για βιασμό, η γυναίκα μάλιστα απέσυρε το παράπονό της, αλλά πάλι δεν μπόρεσε να σωθεί. Μόλις βγήκε έξω από την πρεσβεία όπου είχε καταφύγει, συνελήφθη αυτή τη φορά εκ μέρους της Βρετανικής Αστυνομίας. Και τον έκλεισαν στη γνωστή φυλακή του Belmarsh, που είχε γίνει και το κελί του δικού μας Ασίλ Ναδίρ. Είναι φυλακή όπου κλείνουν τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Έγινε ράκος. Λέγεται μάλιστα ότι διασαλεύθηκε η πνευματική του υγεία. Τον διέλυσαν μπροστά στα μάτια του κόσμου. Μήπως είναι εύκολο να παλεύει κανείς με ανεμόμυλους; Απέναντί του υπάρχουν γίγαντες. Ειδικά η Αμερική που αποκαλύφθηκαν τα εγκλήματα που διέπραξε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ζητούσε την έκδοσή του από τη Βρετανία. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο βρετανικό δικαστήριο. Θα τον παρέδιδε ή όχι; Δεν τον παρέδωσε. Ακόμα και αν ήταν η Αμερική εκείνη που ζήτησε την έκδοσή του, δεν τον παρέδωσε.
Ο Ασάνζ πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία, ψάχνουν την αλήθεια και το σωστό, βάζουν στο στόχαστρο τις βρόμικες υποθέσεις και θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν την ανθρωπότητα. Δεν είναι ο Ασάνζ που ηττήθηκε σε αυτή την υπόθεση. Η ανθρωπότητα ηττήθηκε. Όταν έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα όπως αυτό, κανείς να μην ανοίξει καν για συζήτηση την ελευθερία του Τύπου. Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου! Πουθενά δεν υπάρχει! Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε αυτή την ελευθερία χωρίς να τολμήσει να πληρώσει τίμημα. Το ζήσαμε και το ζούμε εμείς σε μικρή κλίμακα στην ίδια τη χώρα μας. Ξέρουμε ότι το κεφάλι του ανθρώπου είναι η τιμή για μια τέτοια ελευθερία…