Menu Close

Αναρτήσεις

Κόκκινες γραμμές και πρωτοβουλίες μέχρι την Πενταμερή

10 Φεβρουαρίου 2021

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο έχει πάντα μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται παραμονές εξελίξεων, όπως και αυτή τη φορά, που έγινε ενόψει της σύγκλησης από τα Ηνωμένα Έθνη της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Έχουν σημασία και τα μηνύματα, που στέλνονται με την παρουσία του ηγέτη της Ελλάδος. Από τις συζητήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Δευτέρα, αλλά τα όσα δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση, είναι προφανές πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων ενόψει Πενταμερούς Διάσκεψης. Το σημαντικό είναι πως καθόρισαν τις κόκκινες γραμμές τους και τις δημοσιοποίησαν για να στείλουν προφανώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 

ΕΝΟΨΕΙ του γεγονότος ότι η τουρκική πλευρά προτάσσει πλέον τη λύση δύο κρατών και επιμένει να συζητηθεί στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, η επιλογή των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδος και Κύπρου, ήταν να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Αν και θεωρούμε πως θα έπρεπε να συνδέσουν τη συμμετοχή τους σε μια Πενταμερή Διάσκεψη με τη διασφάλιση πως δεν θα συζητηθούν θέσεις, που δεν συνάδουν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό έπρεπε να διασφαλισθεί εκ των προτέρων για να μην τα βρούμε μπροστά μας στην άτυπη Πενταμερή.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού,  Λευκωσία και Αθήνα συμφωνούν ότι δεν συζητούν λύση δυο κρατών, παραπέμποντας στο υλικό που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα. Περαιτέρω έχει διαμηνυθεί πως Ελλάδα και Κύπρος θέλουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά. Τούτο είναι μια θέση, που διατυπώθηκε και στο παρελθόν και είναι σημαντικό να υπάρξει μια καταγραφή όλων των στοιχείων, που συζητήθηκαν μέχρι και την κατάρρευση της Διάσκεψης. Τότε, δηλαδή, που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν συζητά κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, κήρυξε το τέλος της Πενταμερούς Διάσκεψης.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως από τώρα μέχρι και την πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, υπάρχει αρκετός χρόνος για να τεθούν οι προτεραιότητες, οι κόκκινες γραμμές, στις οποίες έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Να διαμηνυθεί πως δεν νομιμοποιείται κανείς να θέτει αφηγήματα, που παραπέμπουν σε δύο κράτη, στην αναγνώριση των κατοχικών δεδομένων. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται, θα πρέπει να εξηγηθεί ότι  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ρυθμίσεις, που θα καθιστούν το κράτος μη λειτουργικό ή πρόνοιες του να παραβιάζουν τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των «αναχρονιστικών εγγυήσεων και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. Θέση την οποία θα πρέπει να θέσουν επίμονα στην άτυπη Πενταμερή και να θεωρηθεί ως κόκκινη γραμμή.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *