Menu Close

Αναρτήσεις

Βιώσιμη κινητικότητα και άλλα κούφια λόγια

Της: Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου, 10 Δεκεμβρίου 2020

Ενώ οι κυβερνώντες έχουν ανακαλύψει διάφορες ορολογίες όπως αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμη κινητικότητα, ποιότητα του αέρα και ποιότητα ζωής, τις οποίες ορολογίες χρησιμοποιούν για να ακούγονται σύγχρονοι, στην πράξη κάνουν ότι μπορούν για να σκοτώνουν το νόημα των λέξεων.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάσυρση σχεδίου που είχε εκπονηθεί το 1990 για την κατασκευή δρόμου στον Στρόβολο. Ο εν λόγω δρόμος που θα συνδέει τη Λεωφόρο Στροβόλου με την Αρχαγγέλου, διά μέσου της οδού Ελαιώνων, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων γεφυρών στον Πεδιαίο (η μία για αντικατάσταση της υφιστάμενης παρά την οδό Αλεξανδρουπόλεως και η άλλη περί τα 500μ. νοτιότερα) καθώς και την κατασκευή νέου δρόμου τεσσάρων λωρίδων, με κεντρική νησίδα πρασίνου, ποδηλατόδρομο και πεζοδρόμους εκατέρωθεν, πλάτους σχεδόν 24 μέτρων σε μια καθαρά οικιστική περιοχή. Με άλλα λόγια, θα κατευθυνθεί η κίνηση πίσω από το δημαρχείο και μέσα στον παλιό πυρήνα, διακόπτοντας το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, αφού μέρος της διαδρομής θα γίνεται μέσω υπόγειας διάβασης, η οποία για να γίνει προϋποτίθεται τσιμέντωμα και καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του ποταμού.

Επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλουν τόσο οι κάτοικοι όσο και ομάδα αρχαιολόγων, ο δρόμος -η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει πολύ πέραν των 12 εκατομμυρίων- θα καταστρέψει την ιστορική δεξαμενή του τσιφλικιού του Στροβόλου, η οποία είναι έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού (Τρεχάτα Νερά του Δεσπότη) και η οποία πλαισιώνεται με λαγούμια, πηγάδια, μεσαιωνικές καμάρες. Κι όλα αυτά προς τι; Για να απαμβλυνθεί το κυκλοφοριακό; Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές και πολυδάπανες λύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη κανένα άλλο παράγοντα.

Η βιώσιμη κινητικότητα που εσχάτως ανακάλυψαν (θεωρητικά) οι κυβερνώντες, δεν σημαίνει κατασκευή δρόμων κι άλλων δρόμων. Δεν μπορεί το 2021 (στο κατώφλι του οποίου βρισκόμαστε) να διεξάγονται έργα βασισμένα σε σχεδιασμούς του 1990. Πότε έγινε η τελευταία κυκλοφοριακή ή περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή; Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν προειδοποίησε την Κύπρο, πως αν δεν αναθεωρήσει σχέδια δράσης και στρατηγικούς χάρτες για την εκτίμηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, θα την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ σημειώνοντας πως η ηχορύπανση προκαλεί 48.000 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Με την πανδημία και την καραντίνα ανακαλύψαμε, μη έχοντας πολλά άλλα να κάνουμε, την αξία του αστικού περιβάλλοντος. Να μπορείς να περπατάς στις γειτονιές χωρίς θόρυβο και ρύπανση. Να απολαμβάνεις τη φύση, όση απέμεινε, σε ένα αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, αλλού είναι οι πολίτες κι αλλού το κράτος.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Posted in By Cyclamen

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *