Menu Close

Αναρτήσεις

Ένα ακόμη ψήφισμα του ΟΗΕ με τη σκέψη στην Πενταμερή Διάσκεψη

29 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑ ακόμη ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για έξι ακόμη μήνες. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Είναι δε προφανές πως αυτή τη φορά το κείμενο είναι προσαρμοσμένο στις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στη δρομολογούμενη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης, την οποία προετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους. Η περιγραφή που γίνεται στο ψήφισμα καθορίζει και τη σύνθεση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Όπως συναφώς αναφέρει η σχετική παράγραφος του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση «πέντε συν του ΟΗΕ» μεταξύ των ηγετών των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων και των Εγγυητριών Δυνάμεων στη συντομότερη ευκαιρία. Στη συνέχειακαλεί τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με πνεύμα ανοιχτό, ευελιξίας και συμβιβασμού και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και δέσμευση να διαπραγματευτούν ελεύθερα μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΕΠΙ της ουσίας, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη θα συμμετέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σε μια διεθνή σύναξη για το μέλλον του κράτους της Κύπρου, δεν προσκαλείται. Έχουν για μια ακόμη φορά «εξαφανίσει» την Κυπριακή Δημοκρατία. Την περασμένη Δευτέρα, στο άρθρο- άποψη του «Φ» σημειώναμε πως η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άτυπη Πενταμερή είναι επιβεβλημένη και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ούτε θα πρέπει να αφήσουμε το θέμα τούτο να μας απασχολήσει την υστάτη. Τονίζαμε πώς δεν μπορεί να συζητείται, για παράδειγμα, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνέχισή της ή η κατάργησή της όπως επιμένει η κατοχική Τουρκία και να απουσιάζει το κράτος. Τελικά θα υποκύψουν όλοι στις αξιώσεις της Άγκυρας και των πλασιέ της στη διεθνή κοινότητα; Τώρα υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς τη σύνθεση κι αυτό δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη.

ΣΤΟ ψήφισμα γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού, που είναι σημαντική καταγραφή. Στο διατακτικό σημειώνει ότι το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) και υπενθυμίζει τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης που θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της 4ηςπαραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματός 716 (1991).Επίσης, σημαντική και η αναφορά, επίσης στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος όπου υπάρχει χωριστή παράγραφος για τα Βαρώσια, στην οποία υπενθυμίζεται το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και της προεδρικής του δήλωσης του Οκτωβρίου.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως κάθε αναφορά στο ψήφισμα, που συνήθως είχε περιληφθεί και σε προηγούμενα, έχει τη σημασία της, όπως και οι παραλείψεις. Στη μακρά πορεία του Κυπριακού ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια έχει σημασία. Το γεγονός ότι πολλές φορές είμαστε καχύποπτοι μερικές φορές με κάποιες ενέργειες και κινήσεις δεν είναι δική μας ευθύνη.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *