Menu Close

Αναρτήσεις

Απόλυτη τραγωδία, 4 θάνατοι και ζητάνε και τα ρέστα!

Ακούς Αϊζάτ Σάλαμα Γιούσεφ, έδρασαν λένε τάχιστα. Καμία ολιγωρία. Καμία έλλειψη συντονισμού. Κανένα λάθος και καμία ευθύνη για το χαμό σου. Κάποιο λάθος έκανες εσύ, εκείνοι τα έκαναν σχεδόν όλα τέλεια. Ακούς Μαρτζούκου Σόρτι Μαρζού, έχουμε 10 πτητικά μέσα. Δεν έχουμε καμία αδυναμία. Καμία έλλειψη. Κάποιο λάθος έκανες εσύ, εκείνοι τα έκαναν σχεδόν όλα τέλεια. Ακούς Ναγκίτ Ναμπίλ Γιουνάν, πέτυχαν το ακατόρθωτο λέει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών. Κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά. Κάποιο λάθος έκανες εσύ, εκείνοι τα έκαναν σχεδόν όλα τέλεια. Ακούς Ελιάς Μιλάτ Φαρούκ, τα Canadair είναι ακριβά. Κάπου 35-40 εκατ. Πού να ξοδέψουν τόσα χρήματα; Προτίμησαν τα μικρά που διαθέτουμε. Κάποιο λάθος έκανες εσύ, εκείνοι τα έκαναν σχεδόν όλα τέλεια.

Τους άκουγα όλους χθες, τον Καδή, τον Νουρή, τον Αλεξάνδρου του Τμήματος Δασών, τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και αναλογιζόμουν αν ζούμε στον ίδιο τόπο. Αν το Σαββατοκύριακο βιώσαμε την ίδια τραγωδία με τις πυρκαγιές. Αν παρακολουθούσαμε τα ίδια γεγονότα, τα ίδια λάθη και τα ίδια προβλήματα. Άκουγα τον Καδή να πασχίζει να διαψεύσει τα δημοσιεύματά μας, τις αποκαλύψεις για τις ευθύνες που βοούν, την εγκληματική ολιγωρία και αναρωτιόμουν από πού αντλεί τόσο θράσος. Άκουγα τον Νουρή να μιλά για το κόστος των Canadair και αναρωτιόμουν αν είναι δυνατό να υποτιμά κάποιος τη νοημοσύνη του κόσμου σε τέτοιο βαθμό. Διότι την ίδια στιγμή σκέφτεσαι τα δισ. τα οποία σκορπάνε προεκλογικά με υποσχέσεις διαφόρων έργων. Σκέφτεσαι ότι είχαν εγκρίνει 100 εκατ. του Συλλούρη τους για να κάνει νέο κτήριο της Βουλής. Άκουγα τον Αλεξάνδρου να τολμά να δηλώνει ότι πέτυχαν το ακατόρθωτο και ένιωσα ότι θα πάθαινα εγκεφαλικά κατά ριπάς.

Μετά, όμως, συγκρατήθηκα. Απλώς, αναλογίστηκα ξανά τα πραγματικά δεδομένα της τραγωδίας. Δύο ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς αναγνώρισαν ότι ήταν εκτός ελέγχου. Πέρασαν 7 ολόκληρες ώρες για να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εφαρμογή του σχεδίου «Ήφαιστος». Επτά ώρες με μια πυρκαγιά ανεξέλεγκτη! Ο ίδιος ο Αλεξάνδρου (ο περιβόητος διευθυντής του Τμήματος Δασών, που όσες φορές και τον άκουσα χθες στα κανάλια, στάθηκε αδύνατο να εισπράξω μια συγκροτημένη σκέψη) ήταν εκείνος, που το βράδυ του Σαββάτου, ούρλιαζε πως αν δεν έρχονταν ξένα πτητικά μέσα ήταν αδύνατο να ελέγξουν την πυρκαγιά. Σφραγίδα, δηλαδή, της ανεπάρκειας των δικών μας πτητικών μέσων. Η πυρκαγιά επέφερε τον όλεθρο σε έκταση 55 τετρ. χλμ, περνώντας στην Ιστορία ως η χειρότερη. Πήρε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος την χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974.

Πώς διάβολο γίνεται να μιλάμε για μια τέτοια τραγωδία και αυτοί να ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα σχεδόν τέλεια; Πώς γίνεται να ζητούν από ΕΕ και Ισραήλ να έρθουν 8 αεροπλάνα πυρόσβεσης και να ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε πρόβλημα; Πώς γίνεται από το 2016 μετά την τραγωδία στη Σολιά να μην υπάρχει σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Πώς γίνεται τελικά, κάποιοι που βρίσκονται σε υπουργεία και Υπηρεσίες να επιδεικνύουν τόσο και τέτοιο πολιτικό θράσος; Υποτιμώντας σε τόσο και τέτοιο βαθμό τη νοημοσύνη των πολιτών;

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι Καδή, Νουρή και Αλεξάνδρου, την αλήθεια θα συνεχίσουμε να τη λέμε στον κόσμο διότι είστε επικίνδυνοι. Και η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή σάς εισηγήθηκε την ενίσχυση σε πτητικά μέσα. Επί υπουργίας Ιωνά προωθήθηκε η αγορά δύο Canadair. Ορθώς. Διότι αυτά χρησιμοποιούν όλες οι σοβαρές χώρες. Κάποιοι φωστήρες τα απέρριψαν. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και την υπόλοιπη αλήθεια. Και η ΕΕ σας πρότεινε την αγορά Canadair για να προχωρούσε η πρόταση να γίνει η Κύπρος βάση πτητικών μέσων στην περιοχή. Το απορρίψατε. Και οι Βρυξέλλες απέρριψαν τότε τη βάση. Όλοι είναι άσχετοι εκτός από μερικούς από εσάς που επιμένετε με τα μικρά αεροπλανάκια, τα οποία το Σάββατο αντιληφθήκατε ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά και ζητήσατε άρον-άρον ξένη βοήθεια.

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι Καδή, Νουρή και Αλεξάνδρου, όταν τολμάτε να προκαλείτε προτάσσοντας την τιμή των Canadair, πρέπει να βάζετε και λιγάκι το μυαλουδάκι σας να σκεφτεί ότι το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές είναι πολλαπλάσιο. Όταν, μάλιστα, προστίθεται και κόστος από απώλεια ανθρωπίνων ζωών, τότε το θράσος είναι χωρίς όρια.

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι Καδή, Νουρή και Αλεξάνδρου, όσο ακόμη λειτουργείτε με διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Τμήματος Δασών και Πυροσβεστικής, προφανώς, επειδή έτσι ικανοποιούνται μερικά καπετανάτα, θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τραγωδίες. Ελάχιστη κοινή λογική απαιτείται. Όταν οι πυρκαγιές είναι σε δάση, η Πυροσβεστική παραμένει αμέτοχη. Θα δράσει μόνο όταν εισέλθει σε κατοικήσιμες περιοχές. Όταν, όμως, εισέλθει σε κοινότητες με ανέμους όπως του περασμένου Σαββατοκύριακου, ζήτω που καήκαμε. Δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Και στο μεταξύ, θα έχουν ήδη καεί τα δάση διότι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τις φλόγες. Κάντε ένα ενιαίο σώμα διοίκησης, βρε άνθρωποι. Ενώστε τις δυνάμεις σε κοινή δράση, μπας και γλυτώσουμε άλλες ζωές.

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι Καδή, Νουρή και Αλεξάνδρου, θα σας πω μια ακόμη σκληρή αλήθεια. Νιώθω ντροπή, βεβαίως, ως Κύπριος διότι αναγκάζομαι να το εκφράσω, όμως, είναι η οικτρή πραγματικότητα. Αν τα τέσσερα θύματα της τραγωδίας ήσαν Κύπριοι, σήμερα δεν θα ξέρατε πού να κρυφτείτε! Δεν θα τολμούσατε με τόσο θράσος να πείτε: «Πετύχαμε το ακατόρθωτο». Διότι ακατόρθωτο θα ήταν να κυκλοφορείτε ελεύθερα! Αιδώς Αργείοι!

  Γιώργος Καλλινίκου   

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *