Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση προχώρησε στην υιοθέτηση σειράς κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, για το επεισόδιο με την εκτροπή πολιτικού αεροσκάφους, που έγινε με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συζήτησαν το θέμα, που προέκυψε και χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, το περιστατικό ως «αεροπειρατεία» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας». Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του θέματος, του γεγονότος ότι η ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο ήταν απαράδεκτη, επικίνδυνη, είναι προφανές πως η Ένωση επέδειξε μια «σβελτάδα» που δεν συνηθίζει να έχει και προχώρησε σε κυρώσεις. «Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε δε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στα σκαριά ένα επενδυτικό πακέτο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,6 δισ. δολάρια) έτοιμο για να δοθεί στη Λευκορωσία, το οποίο -όπως τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν- θα παγώσει έως ότου η χώρα «γίνει δημοκρατική».
ΟΙ 27 ηγέτες των κρατών – μελών αποφάσισαν να απαγορεύσουν στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο και στα αεροδρόμια της ΕΕ, ενώ παρότρυνε αερομεταφορείς να αποφύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του Μινσκ. Προφανώς και θα υπάρξουν κι άλλες αποφάσεις ή ενέργειες από πλευράς της Ένωσης. Αυτό όμως θα φανεί στη συνέχεια και δεν είναι του παρόντος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην περίπτωση της Λευκορωσίας, από τον Οκτώβριο του 2020, η Ε.Ε. περιορίζει πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Λουκασένκο, με μέτρα όπως απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν μετά την καταστολή από πλευράς του καθεστώτοςδιαδηλώσεων. Η σύλληψη του Προτάσεβιτς οδήγησε την Ε.Ε. να προσθέσει ακόμη περισσότερα ονόματαστον κατάλογο των ατόμων και των οργανισμών (επτά στον αριθμό).
ΤΑ γρήγορα αντανακλαστικά της Ε.Ε. επιβεβαιώνονται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν επιβεβαιώνονται -τα αντανακλαστικά- όταν τα θέματα αφορούν στην κατοχική Τουρκία, η οποία, ενώ είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε., στρέφεται με απειλές και ενέργειες κατά κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Κύπρου και της Ελλάδος. Η Τουρκία, που κατέχει έδαφος, διά της στρατιωτικής ισχύος, κράτους-μέλους, ενεργεί συστηματικά και μεθοδευμένα στην επιβολή νέων τετελεσμένων, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής. Ποια η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια μέτρα κατά της Τουρκίας έχουν υιοθετηθεί; Λαμβάνονται μικρά μέτρα -με το σταγονόμετρο- και τα οποία, επί της ουσίας, δεν επηρεάζουν τις δράσεις της κατοχικής δύναμης.
Η ΣΤΑΣΗ της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά είναι απογοητευτική και εν πολλοίς απαράδεκτη. Με τη στάση της ενθαρρύνει την κατοχική δύναμη να συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά και την ίδια επιθετικότητα. Η Ένωση επιβεβαιώνει πως λειτουργεί στη βάση της λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ανεκτό. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούνιο, η Λευκωσία οφείλει να μπλοκάρει τη θετική ατζέντα. Αυτό το έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ελπίζουμε να ισχύσει αυτή η στάση μέχρι τέλους. Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο «Γιούρονιους», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως «πολιτική αυτοχειρία» την αποδοχή της υιοθέτησης θετικής ατζέντας με την Τουρκία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, δεδομένου ότι η Άγκυρα συνεχίζει τη μία μετά την άλλη τις προκλήσεις της.