Menu Close

Αναρτήσεις

Η θεωρία της σχετικότητας γράφεται ξανά

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου, 15 Μαίου 2021

Αν ζούσαν Γαλιλαίος και Αϊνστάιν στις μέρες μας θα έσκιζαν τα πτυχία τους. Και μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να κάνουν κάποια στιγμή και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας, ο οποίος με τη σειρά του μεταφέρει τις εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αυτός αποφασίζει ανάλογα με του που γέρνει η πλάστιγγα τη δεδομένη στιγμή.  

Τη μια βδομάδα δημιουργείται τρικυμία σε μια λιμνούλα γιατί αποφασίστηκε πως μόνο όσοι εμβολιάστηκαν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Θα πρέπει όμως ανά πάσα στιγμή να μπορούν να αποδείξουν το δικαίωμα τους στην ελευθερία με ένα CoronaPass που πριν αλέκτωρα φωνήσαι μετονομάστηκε σε SafePass για να ηχεί καλύτερα. Το εν λόγω pass θα ήταν ηλεκτρονικό, αλλά επίσης πριν ο αλέκτωρ προλάβει να λαλήσει, έγινε αντιληπτό πως με τα ηλεκτρονικά δεν τα πάμε και τόσο καλά, οπόταν καλύτερα να αποφευχθούν οι καινοτομίες.

Και πριν τα κύματα στη λιμνούλα καταλαγιάσουν, αποφασίζεται να αφεθούν ελεύθεροι και οι ανεμβολίαστοι. Όχι επειδή ήταν αντισυνταγματική η προηγούμενη απόφαση ή επειδή δεν φταίνε σε τίποτα αν δεν επαρκή εμβόλια και φυσικά ούτε επειδή είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Μοναδικός γνώμονας για τη λήψη της νέας απόφασης ήταν η τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών. (Στο σημείο αυτό να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ).

Για να μην γίνουν εντελώς ρόμπα που τη μια βδομάδα αποφασίζουν έτσι και την άλλη γιουβέτσι, καθόρισαν πως οι εμβολιασμένοι και οι έχοντες SafePass μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους, να τρώνε, να παρακολουθούν θέατρο, να ψωνίζουν στα mall, ενώ οι ανεμβολίαστοι κι όσοι δεν διαθέτουν SafePass θα πρέπει να περιορίζονται στους υπαίθριους. Κι αλλοίμονο τους αν τολμήσουν να παραβούν το πρωτόκολλο και εισέλθουν σε εσωτερικό χώρο.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφιους αριθμούς κι οι νοσηλείες είναι κοντά σε αριθμούς που υπό άλλες συνθήκες θα ονομάζονταν οριακοί. Εδώ όμως υπεισέρχεται η θεωρία της σχετικότητας. Τα 200-300 κρούσματα και οι 160-170 νοσηλευόμενοι σήμερα μπορούν να χαρακτηρίζονται βελτίωση της εικόνας. Όταν πήγαν 100 άνθρωποι στην πλατεία Τροόδους για να δουν το χιόνι, ήταν αιτία να κλείσουν τα πάντα κι ούτε στον δρόμο να μην δικαιούμαστε να περπατάμε πέραν των δύο ατόμων μαζί. Την περασμένη βδομάδα που στέκονταν οι άνθρωποι σε ουρές ενός χιλιομέτρου για να κάνουν rapid test, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Γιατί δεν παρατάμε τα πρωτόκολλά και να αφήσουμε την κοινή λογική να λειτουργήσει;

chrystalla@phileleftheros.com

Posted in Από Φιλελεύθερο, Απόψεις, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *