Menu Close

Αναρτήσεις

Το ξέρει ο Τατάρ και οι Τ/κ ότι τα εμβόλια τα αγοράζουμε;

Του Άριστου Μιχαηλίδη, 15 Μαίου 2021

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει ότι μέρος των εμβολίων που αγοράζει θα τα διοχετεύει στα κατεχόμενα για τους Τουρκοκύπριους μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε βοήθεια από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κι ας μην έχει καμιά αρμοδιότητα, για να μεσολαβήσει ώστε να πάρουν τα εμβόλια απευθείας από την ΕΕ και όχι μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλαβε έκθεση, έλεγε, από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για την υγεία για τον εφοδιασμό των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «ε/κ διοίκησης» αλλά κάτι τέτοιο «δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας» (13/1/21).

Δεν του είπε κανένας τότε, του ανόητου εγκάθετου, να πάει να τα πάρει απευθείας να έβλεπε τι θα πάθαινε, και η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισε να παραδίδει στην τεχνική επιτροπή εμβόλια για τους Τουρκοκύπριους αναλογικά, όπως ήταν φυσικό, με όσα παραλάμβανε. Έτσι επιτράπηκε στο κατοχικό καθεστώς να στήσει ένα σενάριο για να πιστεύουν οι Τουρκοκύπριοι ότι τα εμβόλια τούς τα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλήθεια, όμως, που έπρεπε να γνωρίζουν, είναι ότι τα εμβόλια τα αγοράζει η νόμιμη Κυβέρνηση με βάση τις συμφωνίες που έκανε η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες. Η Κυβέρνηση είχε υπολογίσει και τους Τουρκοκύπριους στις παραγγελίες της και τους παραχωρεί τα εμβόλια που τους αναλογούν και τα οποία φυσικά πληρώνει, δεν της τα χαρίζει κανένας. Αν δεν μεσολαβούσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έπαιρναν καθόλου εμβόλια, θα περίμεναν τα κινέζικα από τη «μητέρα πατρίδα». Αλλά, επειδή η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να είναι γνωστό αυτό και στους Τουρκοκύπριους, επέτρεψε στο κατοχικό καθεστώς να παρουσιάζεται ως κράτος που δικαιούται κι αυτό εμβόλια όπως όλα τα κράτη μέλη. Και φτάσαμε πάλι στους παραλογισμούς. Διαδήλωση στα κατεχόμενα γιατί είναι λίγα τα εμβόλια που τους στέλνει δήθεν η ΕΕ. Δηλώσεις Τατάρ ότι παρακολουθούν διαρκώς την ΕΕ μαζί με το «υπουργείο» υγείας για να πάρουν το μερίδιο της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα εμβόλια που δίδονται στην Κύπρο. Δηλώσεις του Συμπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Τζενκ Σοϊντάν, ότι απαιτούν «τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι από τις Αρχές». Δηλώσεις του προέδρου της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, ότι το 25% των εμβολίων που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο πρέπει να δίδεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά…

Θα πει κάποιος ότι άσχετα με την εκμετάλλευση που κάνει το κατοχικό καθεστώς και τα ψέματα που αραδιάζει στους Τουρκοκύπριους, η Κυπριακή Δημοκρατία ορθώς μερίμνησε να αγοράζει εμβόλια και για τους Τουρκοκύπριους πολίτες της, και ορθώς τα διοχετεύει στα κατεχόμενα έστω και με τη βοήθεια αξιωματούχων της ΕΕ, αφού το κατοχικό καθεστώς δεν θέλει να φαίνεται πουθενά ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που τα δίνει. Αλλά, που να πάρει, πρέπει κάποια στιγμή, έστω και αργά, να αντιληφθούμε ότι δεν είναι όλα τόσο ρομαντικά όσο θα θέλαμε. Βρισκόμαστε σε πόλεμο αν δεν το έχουμε καταλάβει. Πόλεμο επιβίωσης, πόλεμο προάσπισης του κυπριακού κράτους έναντι της τουρκικής βουλιμίας. Οφείλει και η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επιτρέπει στην παρανομία να δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος της νομιμότητας. Διότι, αυτό συμβαίνει διαρκώς και γι΄ αυτό κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση; Να μην παραδίδει εμβόλια στο κατοχικό καθεστώς. Ας έστηνε συνεργεία εμβολιασμού στα οδοφράγματα με Ελληνοκύπριους γιατρούς να πηγαίνουν εκεί οι Τουρκοκύπριοι να εμβολιάζονται. Ή, ας τους καλούσε στα υφιστάμενα συνεργεία, να περνούν τα οδοφράγματα, ομαδικά με λεωφορεία ίσως, να μεταφέρει το πολιτικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς αν τολμούσε να τους το απαγορεύσει. Όχι να πληρώνουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι το οικονομικό και πολιτικό κόστος και να ζητούν τα ρέστα οι Τουρκοκύπριοι.

Έλεγε, χθες ακόμα, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ότι «εμείς δεν είμαστε κοινότητα του ελληνοκυπριακού κράτους, που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κράτος, τότε και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κράτος». Ας του πει κάποιος ότι αφού είναι κράτος ας πάει το τουρκοκυπριακό κράτος στην ΕΕ να αγοράσει εμβόλια. Τουλάχιστον, να ξέρουν οι Τουρκοκύπριοι ποιος τους κοροϊδεύει.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Απόψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *