Menu Close

Αναρτήσεις

Το κατοχικό καθεστώς και το… παράπονο του για τα εμβόλια

  Η Θέση του “Φ”

14 Μαίου 2021

ΤΟ κατοχικό καθεστώς εκφράζει παράπονα για τον αριθμό των εμβολίων, που στέλνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα δωρεάν. Και όχι μόνο εκφράζονται παράπονα αλλά λέγονται και ψέματα. Επιμένουν να ισχυρίζονται πως τα εμβόλια φθάνουν στα κατεχόμενα από την Ε.Ε. Τα παραλαμβάνουν όντως από αξιωματούχους της Ένωσης καθώς δεν θέλουν να έχουν απευθείας επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν «αλλεργία» με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η αλήθεια ποια είναι; Τα εμβόλια για τον κορωνοϊο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αγοράζονται από την κυβέρνηση της Κύπρου από την Ε.Ε., με βάση την παραγγελία που έγινε όταν οι Βρυξέλλες διαπραγματεύθηκαν  εκ μέρους των κρατών μελών. Και τότε η Λευκωσία είχε υπολογίσει και τους Τουρκοκύπριους. Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία τα αγοράζει για ολόκληρο τον πληθυσμό και στέλνει και στα κατεχόμενα δωρεάν για να εμβολιαστούν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτή είναι αλήθεια, την οποία προφανώς και γνωρίζουν στο κατοχικό καθεστώς, αλλά αρνούνται να την ομολογήσουν.

ΜΕ αφορμή, λοιπόν, την τελευταία παραλαβή υπήρξαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Παραλήφθηκαν 6.000 εμβόλια. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, είπε ότι παρακολουθούν διαρκώς την ΕΕ μαζί με το «υπουργείο» υγείας για να πάρουν το μερίδιο της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα εμβόλια που δίδονται στην Κύπρο. Το «δίνονται» παραπέμπει στο παρέχονται δωρεάν. Η Κύπρος τα αγοράζει. Ο Τατάρ σημείωσε ότι με τις έξι χιλιάδες εμβόλια που παρέλαβαν, ο αριθμός αυτών που δόθηκαν προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ανήλθε στις 30 χιλιάδες, από τις πέραν των 400 χιλιάδων που έστειλε η ΕΕ στην Κύπρο. Υποστήριξε πως αυτό δεν είναι καν 6% και μίλησε για… αδικία. Αλλά και ο κ. Τζενκ Σοϊντάν, Συμπρόεδρος της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι απαιτούν  «τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι από τις αρχές» και είπε ότι ζητήθηκαν αρκετά εμβόλια από την ΕΕ. Αλλά και ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ υποστήριξε ότι το 25% των εμβολίων που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο πρέπει να δίδεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όμως αυτή τη στιγμή τους δίδεται πολύ μικρότερος αριθμός εμβολίων.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι πριν ακόμη φθάσουν τα εμβόλια από την Ε.Ε. στην Κύπρο, τα οποία παραγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και πληρώθηκαν, στα κατεχόμενα είχαν εμβόλια, τα οποία έστελνε η κατοχική Τουρκία. Και μάλιστα αυτό είχε πολυδιαφημιστεί από το κατοχικό καθεστώς, τους εγκάθετους της Άγκυρας. Ότι, δηλαδή, εμβολιάζονται από τη «μητέρα πατρίδα». Παρά ταύτα -και πολύ σωστά πράττουσα- η Κυπριακή Δημοκρατία είχε μεριμνήσει για τους Τουρκοκύπριους πολίτες της όταν παρήγγειλε εμβόλια από την Ε.Ε. Το πώς το αντιμετωπίζει το κατοχικό καθεστώς δεν μας αφορά, ούτε και πρέπει να ασχολούμαστε σοβαρά. Επιβεβαιώνει, όμως, μια νοοτροπία, που παραπέμπει σε αυτή που επαναλαμβάνεται δεκαετίες πως «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλιν δικά μας». Αυτό, όμως, λειτουργεί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Οι εγκάθετοι της Άγκυρας δεν επηρεάζονται. Τους φροντίζει η κατοχική Τουρκία.

Posted in Από Φιλελεύθερο, Απόψεις, Η θέση του ''Φ''

1 Comment

  1. Φοίβος Γ. Σπάρος

    Πολύ σωστή η “Θέση του Φιλελευθέρου”. Βεβαίως, κάποιοι θα υψώσουν την φωνή και την απαίτηση “να τους πάρουν πίσω τα διαβατήρια”, “να πληρώνουν τζιαι τζιείνοι φόρους όπως εμάς” και διάφορα άλλα πιό …βαρβάτα, πατριωτικά, ελληνοπρεπή κλπ
    Αντ’ αυτών εγώ βρίσκω πιό σωστό, αποτελεσματικό και αποδοτικό να μεταφραστεί στα Αγγλικά και Τούρκικα και να δημοσιευτεί όπου δεί …
    ώστε να το διαβάσουν και καταλάβουν και οι συμπατριώτες μας στα κατεχόμενα αλλά και διάφοροι άλλοι ξένοι που δέν καταλαβαίνουν Ελληνικά που ζουν ή δέν ζουν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *