Menu Close

Αναρτήσεις

Η σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου έδειξε και σχέσεις χωρών

Του Ανδρέα Πιμπίσιη, 16 Απριλίου 2021

Ο Νίκος Δένδιας δεν χαρίστηκε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα στο Παλάτι του Ερντογάν και τα είπε έξω από τα δόντια για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ενέργεια που ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια διπλωματική αντιπαράθεση των δύο μπροστά στις κάμερες. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε προς τον Μ. Τσαβούσογλου τα θέματα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μίλησε για ψεύτικες ειδήσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Eίχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε θέσει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και θέμα υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει νόημα για το αδύνατο στο Κυπριακό

Οι αναφορές Δένδια για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μουσουλμανική μειονότητα, ανάγκη να τερματισθεί το περίφημο καθεστώς απειλής πολέμου (casus belli), η αναφορά στο τουρκολυβικό μνημόνιο, τα fake news για το μεταναστευτικό, ενόχλησαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πυροδότησαν έναν πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα διάλογο.

«Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους. Θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli για τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως το ελληνικό κράτος την αναγνωρίζει ως τέτοια όπως άλλωστε περιγράφεται στη συνθήκη της Λωζάνης. «Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε, αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή την άποψη ήρθα να εκφράσω εδώ, με την ελπίδα οι σχέσεις μας να προχωρήσουν μπροστά», είπε ο κ. Δένδιας.

Πήρε στη συνέχεια το λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας στις αναφορές Τσαβούσογλου είπε ότι «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (…) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».

Τα είπε πρώτα με Ερντογάν 

Πριν από τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στην παρουσία και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κράτησε γύρω στη μία ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ελλαδικών μέσων ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν παρέμειναν στο κτηριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου, αφού και οι μεταξύ τους συνομιλίες διεξήχθησαν στο ίδιο χώρο.

Η επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον Μ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνόδευσαν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα κατά την επικείμενη πενταμερή «όλες οι πλευρές να προσέλθουν σ’ αυτήν με εποικοδομητικό πνεύμα». «Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει νόημα να γίνει διαπραγμάτευση του αδύνατου στο Κυπριακό.

Posted in Από Φιλελεύθερο, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *