Menu Close

Αναρτήσεις

Προσφέρουν τόσα στον τόπο κι έχουν και τον Οδυσσέα να τους ζητά να λογοδοτήσουν!

Του Άριστου Μιχαηλίδη, στις  07/03/2021

Έστειλε, λέει, επείγουσα επιστολή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, και του υπενθυμίζει ότι σύντομα παραγράφονται τα αδικήματα που εντόπισε η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό και το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να προχωρήσει σε αγωγές για αστικές ευθύνες και να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Να δράσει αμέσως, του λέει, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν διότι μόλις που προλαβαίνουν να αξιώσουν αποζημιώσεις για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος από όσους κατονομάζονται στο πόρισμα.

Μα πού ζει ο Οδυσσέας, επιτέλους; Νομίζει ότι εδώ είναι καμιά δημοκρατία της πλάκας να ζητούνται ευθύνες από ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και πρόσφεραν το άπαν των δυνάμεών τους για το δημόσιο συμφέρον; Τους χρωστάμε κύριε Οδυσσέα, δεν μας χρωστούν τίποτα, κατάλαβέ το, να κάτσεις κι εσύ στα βραστά σου, να ησυχάσουμε. Διότι, ως γνωστόν, το κορυφαίο αριστούργημα της δημοκρατίας μας είναι ότι όποιος αξιωματούχος κάνει εγκλήματα αυτομάτως παραγράφονται όταν αποχωρεί από τη θέση του. Τελεία και παύλα. Μπορεί να πάρει αποφάσεις που ζημιώνουν το κράτος εκατομμύρια, δεν έχει καμιά υποχρέωση. Ούτε καν να λογοδοτήσει. Πάει σπίτι του και είναι περήφανος για όσα πρόσφερε στον τόπο. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τους λέει στην επιστολή του, δεν αρκεί η διαφάνεια αλλά πρέπει να συνυπάρχει με αποτελεσματικούς μηχανισμούς δημοσίου ελέγχου και λογοδοσίας.

Άκου, Οδυσσέα, για να ησυχάσεις κι εσύ. Ειδικά για τον Συνεργατισμό δεν πρόκειται να λογοδοτήσει κανένας. Διότι το τέλος του μπορεί να ήρθε στα χέρια του Χάρη Γεωργιάδη και των συμμαθητών του, οι οποίοι ακόμα και για να καταθέσουν μαρτυρία στην ερευνητική επιτροπή μας έβαλαν (τους φορολογούμενους) να πληρώσουμε €215.000 συν ΦΠΑ σε δικηγορικό γραφείο για να τους συμβουλεύσει πώς θα καταθέσουν για να τη γλυτώσουν, αλλά στην όλη πορεία προς την κατάρρευση ήταν μπλεγμένα σχεδόν όλα τα κόμματα. Και πάντως πολύ βαθιά μπλεγμένα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τώρα κάνουν πως μόλις αφίχθησαν από το Διάστημα και δεν είχαν καμιά σχέση με τον Συνεργατισμό και τις διορισμένες επιτροπές του. Εντάξει, κατονομάζονται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Και λοιπόν;

Άκου να σου θυμίσω το εξής: Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε τον διορισμό της ερευνητικής, το 2013, έλεγε: «Οι πολιτικές ευθύνες είναι εξ εκείνων που, εάν τα πορίσματα είναι ομόφωνα, δεν αφήνουν επιλογή εις τον κρινόμενο ώστε όχι απλά να δηλώσει ότι αναλαμβάνει, αλλά στην πράξη να υλοποιήσει αυτό το οποίο υπαγορεύει η πολιτική ηθική, δηλαδή να παραιτηθεί και να οδηγηθεί στο σπίτι του». Το 2019 η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι «οι ευθύνες του υπουργού Οικονομικών υπήρξαν βαρύτατες για την κατάρρευση του ΣΠΤ». «Η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του ΣΠΤ και ιδιαίτερα η εξαφάνιση της ΣΚΤ οφείλονται στους λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις ή παραλείψεις του υπουργού Οικονομικών». Ομόφωνα, όπως το ήθελε ο Πρόεδρός μας. Ιδού τι έλεγε, όμως, μετά από το πόρισμα: «Θα θεωρούσα ότι ο υπουργός Οικονομικών φέρει πολιτική ευθύνη εάν η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν το αποτέλεσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνήφθησαν μετά το 2013 (…) Ο υπουργός Οικονομικών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου».

Κατάλαβες, Οδυσσέα; Από το «τα πορίσματα δεν αφήνουν επιλογή εις τον κρινόμενο» μέχρι το «χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου» ως να μην υπάρχει καμιά απολύτως διαφορά. Ούτε ότι τα λέει ο ίδιος πολιτικός ηγέτης. Όχι ότι τα λέει ειδικά ο Νίκος Αναστασιάδης, διότι κι όλοι οι άλλοι αναλόγως περιστάσεων ίδια λογική καταθέτουν στον πολιτικό πολιτισμό μας. Η πολιτική ηθική υπαγορεύει ό,τι κόψει ο νους τους, ως να είναι λάστιχο και τη φέρνουν κάθε φορά στα μέτρα τους.

Τουλάχιστον, να έβλεπαν τι λένε οι πολίτες μπορεί να άλλαζε κάτι! Ας δουν σήμερα τη δημοσκόπηση του Φιλελεύθερου. Το 84% δηλώνει ότι δεν περιμένει να γίνει κάθαρση. Ούτε αυτή τη φορά, που μας έπνιξαν τα σκάνδαλα με ήχο και εικόνα, όπως σοφά ελέχθη. Το 73% δεν πιστεύει ότι είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το 66% δεν έχει εμπιστοσύνη στη διερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Γιατί αυτά τα αποτελέσματα; Μα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει λογοδοσία. Φρόντισαν οι πολιτικοί ηγέτες μας γι’ αυτό. Συνεπικουρούμενοι βεβαίως από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που δεν λέει να αντιληφθεί ότι μπορεί να πάρει στα χέρια του την κάθαρση κάθε φορά που καλείται να πάρει στα χέρια του το ψηφοδέλτιο…

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *